site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Koronavirüsün kökeni 20 bin yıl önceye dayanıyormuş

ABD’de yapılan bir araştırmada koronavirüsün Doğu Asya topluluklarında 20 bin yıl öncesinden beri var olduğu öne sürüldü.

Koronavirüsün kökeni 20 bin yıl önceye dayanıyormuş
27.06.2021
A+
A-

ABD’de bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre; koronavirüsün izlerinin 20 bin yıl öncesine Doğu Asya topluluklarına dayandığı ileri sürüldü.

Araştırmada 20 bin yıl önce Doğu Asya’da bugün yaşayan insanların DNA’sında evrimsel iz bırakacak kadar etkili bir koronavirüs salgını yaşandığı ifade edildi.

Ayrıca antik koronavirüsün bölgede yıllarca etkili olduğu ve salgının aşılama ile kontrol altına alınmadığı takdirde korkunç sonuçları doğurabileceği kaydedildi.

Çalışmaya öncülük eden Arizona Üniversitesinden evrimsel biyolog David Enard, “Bu bizi endişelendirmeli. Şu anda olan salgın nesiller boyu devam ediyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Enard ve araştırmaya katılan diğer bilim insanlarının mevcut koronavirüslerin genlerine bakmak yerine virüsü taşıyan insanların DNA’sı üzerindeki etkilerini araştırdıkları ve nesiller boyunca virüslerin insan genomunda muazzam miktarda değişime neden olduğunun tespit edildiği açıklandı.

Virüslerin ve insanların birbirlerine karşı geliştirdikleri mutasyonları kendilerinden sonraki nesillere aktardığına işaret edilerek bilim insanlarının virüslerin tarihini yeniden yapılandırmak için bu genetik varyasyon kalıpları içinde insan genomunu inceledikleri vurgulandı.

Doğu Asya topluluklarında bu genlerin 42’si baskın

Doğu Asya topluluklarında bu genlerin 42’sinin baskın bir versiyona sahip olduğunu tespit eden bilim insanlarının bu bulguları o bölgedeki insanların antik koronavirüslere adapte olduklarının güçlü bir işareti olarak gördükleri ifade edildi.

Araştırmada tüm bu genlerin virüs karşıtı mutasyonlarını 20 ila 25 bin yıl önce büyük olasılıkla birkaç yüzyıl boyunca geliştirdiği tahmininde bulunulurken şaşırtıcı olanın ise o zamanlarda avcı-toplayıcı olan Doğu Asyalıların yoğun topluluklar halinde yaşamadıkları halde virüsün nasıl bu kadar yayıldığı sorusu olduğu aktarıldı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.