site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kocaoğlu 9 Yılını Anlattı: Hükümete Sitem Örgüte Ders

Kocaoğlu 9 Yılını Anlattı: Hükümete Sitem Örgüte Ders
26.01.2013
A+
A-

azizkocaogluİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu görevdeki 9 yıllık sürede yaptıklarını parti örgütü ile paylaştı ve adeta Büyükşehir dersi verdi. Kocaoğlu, “Teleferik Projesi 2 sene oyalanır mı? Neden oyalanıyor? Fuar alanı için projeleri tamamladık. Tam 7,5 ay bekledi. Bir süreç atlattık. Bu zulme karşı direnmek zorundaydık. Başardık” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldiği günden bu yana geçen 9 yıllık sürede yaptığı çalışmaları anlattı, rapor verdi. İzmir’de Hayat Değişiyor slogana ile Kültürpark Fuar 1 Nolu Hol’da gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Prof. Dr. Hülya Güven, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Mehmet Ali Susam, Erdal Aksünger, Musa Çam, belediye başkanları, meclis üyeleri il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi’nin dokuz yıllık tüm yatırımları, 90 dakikalık film gösterimi ile anlatıldı. Başkan Kocaoğlu, üç bölüm halinde gösterilen filmin aralarında kürsüye çıkarak değerlendirmelerde bulundu. Anlatılanlar hakkında özet konuşmalar yaptı. Hükümete sert sözlerle yüklenen Başkan Kocaoğlu’nun konuşmaları ayakta alkışlandı.

ADİL OLUN
Belediye projelerinin hükümet tarafından engellendiğini ve zaman kaybettirildiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu “Teleferik için 3 kez ihale yaptık. İtirazlar ve mahkeme süreçleri sonrası 5 yıldır bu işin peşindeyiz. Nihayet, mahkeme kararını dikkate alan Kamu İhale Kurumu, bizim ilk verdiğimiz karara döndü. Kısa süre sonra projeye başlayacağız. Teleferik Projesi 2 sene oyalanır mı? Neden oyalanıyor? Fuar alanı için projeleri tamamladık. Dünyada hiçbir kentte, bir belediye başkanı kalkıp tek başına finansman sağlayarak 400 milyon liralık bir fuar alanı projesini yapmadı. Bunu düşünmedi bile. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kentin kalkınması adına fuar projesini geliştirdi. Bu proje 7,5 ay engellendi. Amaç, fuar alanının 2014 seçimlerine yetişmemesi. Ben fuarı büyütüp bu kenti kalkındırırsam, parayı cebime koyup eve mi götüreceğim? Vatandaş zenginlenecek. Böyle bir proje engellenir mi? yapım süreci uzatılır mı? Politikacılar adil olmak zorundadır. Herkesi adil olmaya çağırıyorum” dedi.

KAZANIMLARI SÜRDÜRMELİYİZ
Büyükşehir Davası ile ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu “Tam 21,5 aylık operasyon sürecinin sonunda arkadaşlarımızın tamamı normal hayata başladı. 2 Mayıs’tan bu tarafa neler çektiğimizi hepiniz biliyorsunuz. Biz gücümüzü örgütümüzden ve hemşerilerimizden aldık. Bu zulme direnmek ve üretmek zorundaydık. Dimdik ayakta kalmak zorunaydık ve başardık. Tarımı kalkındırmak için boyunuzdan büyük işe kalkarsanız, taşeron düzeninin kölelik düzeni olduğunu söylerseniz bu tür operasyonlara muhatap olursunuz. Ama biz Cumhuriyeti kuran bir örgütün mensubuyuz. Taşeronu kaldırmak zorundayız. Üretimi ve tarımı artırmak zorundayız. Sosyal demokrat parti olarak, gerçek tabanımız olan köylünün işçinin, küçük esnafın yanında olmalıyız. 1 lira kamu malı satmadan yatırım yapmak zorundayız. Atalarımızın kazanımlarını geliştirerek sürdürmek zorundayız. Sat- sat- sat nereye kadar? Cumhuriyet Halk Partisi’nin öncülüğünde bu satışı durdurmak zorundayız” diye konuştu.

BELEDİYE YATIRIMLARINI ANLATTI
Belediye yatırımları ile ilgili ayrıntıları dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, akılcı ve ayağı yere basan projeler ile kenti yerelde kalkındırdıklarını söyledi. Kocaoğlu “Kenti doğru planlayarak, geleceğe taşıyarak, yerelde kalkındırarak ve kent insanını kalkındırmak istiyoruz. Bunu başarmak için planlı çalışmak ve ekonomik güce ulaşmak gerekiyor. Ancak böyle olursa kent için düşündüklerinizi ve hayal etiklerinizi gerçekleştirebilesiniz. Biz, en borçlu 3 belediyeden biri olan Büyükşehir Belediyesi’ni, finansman olarak en borçsuz kent haline getirdik. Biz her sene, hükümetin İzmir’e yaptığı yatırımdan daha fazla yatırım yapıyoruz. Hazine’ye 1 milyar 650 milyon lira borç ödedik. 800 milyon liralık kamulaştırma yaptık. Aliağa- Menderes projesine 700 milyon para harcadık. Kadifekale’ye 250 milyon lira, Metro’ya 350 milyon lira harcadık. Arıtmalara 377 milyon lira yatırım yaptık. 2012’de ESHOT ve İZSU’nun yaptığı yatırımların toplamı 1 milyar liraya yaklaştı. Eğer ekonominizi düzgün yürütürseniz, uçuk projelerin peşinden koşmazsanız, gerçekçi projeler yaparsanız belediyenin parası da pulu da yetiyor. Bu kenti yerelde kalkındırdık. Kentin üzerindeki ölü toprağını attık. Bu kent büyüyor. Artık dünyada tüm yatırımcılar İzmir’i konuşuyor. Mütevazı olmayacağım; Büyük Körfez Projesi, benim özgün projemdir. Liman kapasitesi üç misli büyüyecek ve üçüncü nesil gemilere açılacak. Körfezde yüzmek, bu kenti dünyanın en iyi kentleri arasına sokmak için ‘pik’ noktasıdır” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN BAHSETTİ
Kentsel dönüşüm projeleri hakkında da konuşan Başkan Kocaoğlu “Kırsaldan kente yürürken, herkes yorganını, battaniyesini aldı geldi ve bugüne geldik. Artık bu kentin değişmesi gerekiyor. 21. yüzyılın yaşanılası kentini kurmak için dönüşümü bir an önce yapmalıyız. Bu iş, ‘yap- sat’çının işi değil, kooperatifçinin işi değil. Dönüşüm, belediyelerin işi. Uzlaşı var, paylaşım var. Adil olmanız gerekiyor. Bu konuyu bilmeniz ve örgütlenmeniz gerekiyor. Kenti tasarlayarak dönüştürmeniz gerekiyor. Bunların hepsini yapmaya muktediriz. ‘Dönüşüm için 25 milyar lazım, 2 milyarını bulduk, getirdik’ gibi lafların hiçbir anlamı yoktur. İzmir kendi dinamikleri ile nasıl gelişiyorsa, kent dönüşümünü de kendi dinamikleri ile sağlayabilecek güçtedir. Kent dönüşümü için kaynağa ihtiyaç yoktur. Tabi kent dönüşümü yapıyorsanız. Ama ranta girerseniz her şey lazım. Biz kent dönüşümünü ilçe belediyelerimiz ile başaracağız” diye konuştu.

TARIMSAL ÇALIŞMALARI ANLATTI
Başkan Kocaoğlu, belediyenin tarımsal faaliyetlerini de anlatarak “9 senedir tarımın kalkınması ile uğraşıyorum. Cumhuriyet tarihinde hiçbir politikacı arazi yollarını asfaltlamayı akıl edemedi. Hükümetler uzun yıllardı tarımcının, çiftçinin elinden tutmadı. Kimse anlaşmalı üretim yapmadı. Sütü süt kooperatifinden almadı. Bunun için toprağı bilmek, tarımı bilmek, insanı sevmek gerekiyor. Başka türlü bunu başaramazsınız. Kendi kendini besleyen ve kendine yeten ülkemiz, eğer saman ithal ediyorsa hep beraber şapkamızı alıp düşünmemiz gerekir. Saman ithal etmemek için kurbanlık koyun ithal etmemek için üretmek ve çiftçinin yanında olmak gerekir. Organize tarım ve çiçekçilik bölgeleri kurmak için planlama yapmanız ve çalışmanız gerekiyor. Kooperatifçiliği ve üretimi desteklemeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız yerelden kalkınma ateşi yanabilir” dedi.

İLKLERİN BELEDİYESİ OLDUK
İzmir’in fuarcılık çalışmaları ve turizm projelerini de tanıtan Başkan Kocaoğlu “Avrupa’nın en büyük fuar alanını İzmir’e kazandıracağız. Bu kentte artı bir büyümeyi ve istihdamı sağlamak için fuarcılıkta, kongrecilikte, sağlıkta, eğitimde, turizmde, tarih turizminde, bu kenti çeşitlendirerek büyütmek istiyoruz. Karşıyaka’da deniz kıyısında, Anadolu’nun ilk opera binasının proje çalışmalarını bitirmek üzereyiz. Türkiye’nin en büyük kent içi toplu ulaşım projesini yaptık. En nitelikli konser salonunu, en modern buz sporu salonunu, en büyük doğal yaşam parkını, ilk opera binasını bu kentte yaptık. Çamur çürütme tesislerinde ve ucuz ulaşımda bir numarayız. Sözleşmeli üretim yapa ve ova yollarını asfaltlayan ilk belediyeyiz. Okul sütü projesini geliştirdik. İlk kez belediye hastanesi hizmete soktuk. Biyolojik arıtmada rekor kırdık. Türkiye’de ilk kez kültür- sanat çalıştayına imza attık. Örgütümüze düşen, bu projeleri her yerde anlatmaktır” diye konuştu.

ÇEVRE YATIRIMLARINDA DÜNYA İLE YARIŞIYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini ve yaptıkları çevre yatırımları sayesinde Avrupa’nın sayılı kentleri arasına girdiklerini söyledi. Kocaoğlu “Eğer bir kenti kalkındırmak, dünyaya tanıtmak ve o kent içinde, gelecek kuşaklara sağlıklı çevre bırakmak istiyorsanız mutlaka çevre yatırımları ile adınızdan söz ettirmelisiniz. Büyükşehir Belediyesi, çevre yatırımlarında Avrupa’nın gelişmiş kentleri ile yarışabilecek durumdadır. Kentsel Dönüşüm ile yeşil alan oranı da dünya standartlarına yükselecektir. Kent merkezinde en büyük yeşil alan sadece Kültürpark’ta vardı. İnciraltı Lagünü çevresine bin 255 metrekare kent ormanı yaptık. Sasalı’daki kent ormanının eksiklerini tamamladık. Doğal Yaşam Parkı’nın yanında piknik alanı oluşturduk. Bornova’da Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nı hayata geçirdik. Kadifekale’ye kent ormanı yapıyoruz. Tepedeki konutları kaldırıp, 250 milyon liralık yatırım yaptık. Belediyenin hemen yanında bulunan Ziraat Bankası’nın arsasını 42 milyon liraya satın alarak dünyanın en pahalı parkını yaptık. Mezarlıklar için kamulaştırma yapıyoruz. Arıtma yerlerini kamulaştırıyoruz. İzmir Körfezi yeniden yüzülebilir hale gelecek. Nisan- Mayıs aylarında tam yal çalışmaya başlayacağız” dedi.

ULAŞIMDA ÇAĞ ATLADIK
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “11 kilometre ile aldığımız raylı sistemi 96,5 kilometreye çıkararak 9 senede 9 kat artırdık. Şuanda Torbalı’ya uzanıyoruz. Selçuk ve Bergama’ya ulaşacağız. Vapur ihalelerimiz bitti. Üç tane de arabalı vapur alacağız. Tramvay projelerimiz tamamlandı ancak düşük faizli dış kredi kullanmamız için gerekli olan DPT onayını bir seneyi aşkın süredir alamadık. İlgili bakanlar ve bürokratlar ile sürekli konuşuyoruz ancak onaylanmıyor. Buradan DPT’ye ve Kalkınma Bakanlığı’na bu projemizi bir an önce onaylamaları ve ihaleye çıkmamız için İzmir’e tramvay yapabilmemiz için izin vermeleri çağrısında bulunuyoruz. Kentleri nasıl planlarsanız planlayın, ulaşım sorununu çözemiyorsanız, planlarınız kağıt üzerinde kalır. Toplu ulaşımda kullanılan 90 dakika uygulaması ile toplu taşım araçlarını kullanan tüm ailelerimizin cebine ortalama 100 lira destek vermeye devam edeceğiz. İzmir ulaşımda çağ atlıyor. Planlı büyümede çağ atlıyor. İzmir planlı, sürdürülebilir bir büyüme ile yoluna devam edecek” diye konuştu.

VAHABİ İKTİDARINI ENGELLEYECEĞİZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da Başkan Kocaoğlu ve belediye yatırımları hakkında konuştu. Günaydın “Başkanın anlattıklarını dikkatle dinledim. Eğer bu kürsüye benim yerine genel başkanımız gelseydi ‘başkan bunları hak etti’ derdi. Ben da başkanın 397 yıllık yargılamayı hak ettiğini düşünüyorum. Kamu adına yapılan önemli işler var. Başkan ‘param yok’ demiyor. ‘Hükümet engellemesin’ de demiyor. O, ‘her türlü engellemeye rağmen iş yaparım’ diyor. Buca- Konak ve Karşıyaka’da tramvay yapacaksam ve para istemiyorsam. İki yıldır bu projeleri geciktirmenin gerekçesi olabilir mi? Bu mesele sadece kalkınma bakanlığının değil Ulaştırma Bakanlığı’nın da meselesidir. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Milletvekili mi? İzmir’in kasten geciktirilen projelerinin önünün açılması için neden mücadele etmezler? İstediğin yere, istediğin kadar afişini as. Önemli olan o kente hizmet etmektir. Kendi üreticisinden çiçek ve fidan alması bile davada soruluyor. Üreticilerden alınan sütlerden tek bir çocuk zehirlenmedi. Çünkü o sütler, hilal sütlerdir. Kentsel dönüşüm projeleri henüz gelmedi. Katılım paylarını almayan İzmirli ilçe belediyeleri soruşturma geçiriyor. CHP’li hiçbir belediye yurttaştan katılım payı almak istemiyor. Görev AKP’de. Başbakanın kurşun askerleri var her yerde ama şiirler, türküler, halaylar devam ediyor. Şair ne demiş: “Hava kurşun gibi ağır, bağır bağır bağırıyorum. Gelin, kurşun eritmeye çağırıyorum” Hepsini eriteceğiz ve onlardan yeniden cumhuriyetin aydınlanmasını yaratacağız. 2014 Martı’nda, İzmir’deki hedefimiz Tire ve Bayındır’ı da almaktır. Kollarımızı açmalı ve diğer illere yayılmalıyız. Vahabi iktidarlığı kurmak isteyenler kollarımızın arasında sıkıntılı günler geçirecekler” dedi.

AKP’YE ALDANMAYIN, PROJELERİ ANLATIN
Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, yaklaşan yerel seçimler öncesi tüm CHP’li belediyelerin yatırımları hakkında bilgilenmek ve hizmetleri halka daha etkili anlatmak istediklerini söyledi. İlçe belediyelerin de Şubat ayında benzer programlar düzenleyerek projelerini anlatacağını söyleyen Engin “İzmir’de gerçekten hayat değişiyor. Vergisini düzenli ödeyen üç büyük il arasında yer alan İzmir, bu vergilerin geri dönüşünü tam anlamıyla alamıyor. Bunun yanı sıra kişi başına düşen kamu yatırımı çok düştü. Belediyelerimizin yatırımları, kamu yatırımlarından daha fazla. İzmir, Türkiye’nin ekonomik olarak en çok kalkınan kenti. Dünya metropolleri arasında ise dördüncü. İzmir, İstanbul’a ve Ankara’ya benzemesin. Parti olarak bunu istemiyoruz. İstanbul betonlaştı, trafik sorunu çok büyük mesele. Bu kentte böyle bir sorun yok. Stadyumlarımız, yeşil alanlarımız, tarihimiz yağmalanmasın. Kentimiz betonlaşmasın. İzmir, geleceğini planlayarak büyümek istiyor. İzmir’in limanının AVM’ye dönüştürülmesine, Karayolları ve DSİ arazilerinin imara açılmasına karşıyız. AKP ‘İzmir’i almak istiyoruz, köy olmaktan kurtaracağız’ diyor ama AKP’ye aldanmamak lazım. İzmir’i büyüteceğiz demek ‘yeşil alanlarını yok edeceğiz, betonlaştıracağız’ demektir. Bunu ilçelerde, beldelerde iyi anlatın. AKP İzmir’i bunun için istiyor” diye konuştu.

KOCAOGLU

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    Tabi tabi,her yağmurda göle dönen İzmir, 10 yıldır bitirilemeyen metro ve İzmir’de yaşayanların şu “Hayat değişiyor” projesini 10 yıldır hissedememesi de hükümetin ve engellemeye çalışanların suçu. İzmir’li artık şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda. Bu belediye başkanı bana 9 yıldır ne getirdi,ne götürdü,bunun hesabını yapmak zorunda. Yoksa afedersiniz yoldaki çapulcuyu da CHP’den başkan adayı yaparsanız, bu zihniyetle yine seçilir. Sonra hiç bir İzmir’li lütfen göle dönen kentten şikayet etmesin. Priştina da sol görüşlüydü ama adam çalışıyordu. Ya Kocaoğlu?