site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes Selçuk Belediyesi’nden İlk Adım: Kırsal Mahalle Hayata Geçiyor

Efes Selçuk Belediyesi’nden İlk Adım: Kırsal Mahalle Hayata Geçiyor
30.01.2021
A+
A-

Efes Selçuk Belediyesi, köy ve belde statüsünü kaybeden mahallelere Kırsal Mahalle Statüsü kazandıran düzenleme ile ilgili çalışmalarını tamamladı.

Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nda gündeme gelecek olan konu öncesinde Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, köylerin muhtarlarıyla bir araya gelerek uygulamaya koyacakları kırsal mahalle dönüşümü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Köylerin mahalleye dönüştürülmesinin pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Başkan Sengel; “Bizim gözümüzde buralar her zaman köy. Yapılan bu düzenleme ile köyler eski statülerine kavuşmayacak ancak vatandaşın lehine bazı düzenlemeler hayata geçecek. Bu işi hayata geçirirken, muhtarlarımızı da bu işe dâhil etmek istedik.” dedi.

“YERİNDEN YÖNETİM ESASTIR”
Köylere mahalle statüsü kazandırılmasının, köylerin yerinden yönetilmemesine neden olduğuna değinen Başkan Sengel; “Kırsal Yerleşim Alanı’na dair alt yapımızı hazırladık. Pazartesi meclise koyacağız. Hem Türkiye’de hem de İzmir’de bu sistemi meclisten geçiren ilk belediye biz olacağız. 90 gün içinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmesini bekliyoruz. Bizim içimizden geçen köy köydür, belde beldedir. Bütün köylerimizi ve Belevi Beldemizi de bu işi içine dâhil ederek Pazartesi bir önerge ile birlikte meclisimize getireceğiz. Hep söylüyoruz yine söyleyeyim yerinden yönetim esastır” dedi.

UYGULAMA NE GETİRİYOR
2014 yılında yürürlüğe giren Bütünşehir Yasası ile Zeytinköy, Barutçu, Acarlar, Sultaniye, Çamlık, Gökçealan, Havutçulu ve Şirince Köyleri ile Belevi Belde Belediyesi Mahalleye dönüşmüştü. Hayata geçmesi planlanan düzenleme ile kırsal mahalle ya da kırsal yerleşim alanı olarak belirlenen yerlerde gelir vergisinden muaf olan esnaf, kırsal mahalle statüsü kazanan köylerde konutu olan vatandaşlar, tarlası olanlar 31 Aralık 2022’den sonra da emlak vergisi ödemeyecekler. Ticari, turistik işletmeler de Emlak Vergisini %50 ödeyecek. Su ücretlerini de ticari faaliyetler yürüten işletmeler de en fazla yüzde 50’sini, konutlar da en fazla yüzde 25’ini ödeyecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.