site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kılıç’tan tarım çıkışı

Kılıç’tan tarım çıkışı
31.05.2015
A+
A-

senem kilic2

MHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Senem Kılıç Çeşme Alaçatı Pazarı’nı ziyaret edek vatandaşlar ve ürünlerini satan köylülerle konuştu. Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanında da izlenen politikalar sonucu Türk tarım ve hayvancılığının yok olma noktasına geldiğini belirten Kılıç, tarımsal üretimin önemine dikkat çekti.

Nüfusun yüzde 25’inin tarımda istihdam sağlamasına rağmen, Gayri Safi Milli Hasılat’dan sadece yüzde sekizlik pay aldığının altını çizen Kılıç, “Türkiye’de tarım bir sömürü alanı haline gelmiştir. Topraktan karnını doyuramayan Türk köylüsü madenlerde, inşaatlarda ve diğer iş kollarında düşük ücretlere can güvenliği olmadan çalıştırılmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

GENÇLER TARIMDAN KAÇIYOR

Türk köylüsünün dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullandığını söyleyen Kılıç, köylüler için gelir gider dengesi arasındaki uçurumun açıldığını ifade etti. Köylünün üretmek için bir nedeni kalmadığını belirten Kılıç “Bugün tarlada bir lira etmeyen domates pazarda 4 liraya satılmakta. Köylü ürettiğinin değerini alamadığı gibi, ürünü kentteki vatandaşın da cebini yakıyor. Gençler sektörden kaçıyor. Tarlada çalışmaktansa, kentlerde asgari ücretli işçi olmayı tercih ediyorlar çünkü tarımda onu bile kazanamıyorlar. Tarımda çalışan nüfusu her geçen gün yaşlanıyor.Ancak Türkiye’nin tarımda çalışan nüfusu hala fazla ve doğru politikalarla tarım tekrar karlı hale getirilebilir durumda” diye konuştu.

7 MİLYON İNSAN TARIM’DAN KOPTU

Türkiye’nin son on yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisini kaybettiğini ve 7 milyon insanın tarımdan koparak kentlerde, madenlerde, inşaatlarda vasıfsız ucuz işçi olduğunu vurgulayan Kılıç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2000 yılında 94 milyon dönüm buğday ekim alanına sahip Türkiye’de bu rakam 2014’te 74 milyona geriledi. 2002 yılındaki buğday üretimi 69 milyon nüfusa karşılık 19,5 milyon ton iken 2014 yılında bu üretim nüfus artışına rağmen 19 milyon tonda kaldı. Türkiye son 12 yılda, Amerika’dan pamuk ve bezelye, Rusya’dan buğday, Fransa’dan arpa, İtalya, Vietnam ve Tayland ve Mısır’dan pirinç, Ukrayna’dan mısır, Sri-Lanka’dan çay, İtalya’dan bakla, Çin’den sarımsak ve kuru fasulye, Panama’dan muz, Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek ithal etti. Bunların yanı sıra Etiyopya ve Bangladeş’ten kuru fasulye, Japonya’dan ayçiçeği, Yunanistan’dan pamuk, Lüksemburg’dan buğday ithal eden bir ülke haline geldik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yayınladığı genelge ile sap ve saman ithal edilebilecek 67 ülkenin adlarını açıkladı. Son verilere göre Türkiye 126 ülkeden 133 çeşit meyve ve sebze ithal ediyor. Maalesef durum budur. Nüfusun hızla kalabalıklaştığı ve tarımın stratejik öneminin hiç olmadığı kadar arttığı dünyada güçlü bir konumda yer almak istiyorsak tarım en öncelikli hedeflerimizden biri olmalı’’ dedi.

senem kilic3

senem kilic4

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.