Selçuk Haber

Kent Belleği Yayınına Tarihe Saygı Ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ni kazananlar belli oldu.

Kültürel ve mekânsal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri ile ilgili jürinin yaptığı değerlendirmeye göre yarışmaya başvuran 36 eserden 18’i ödüle değer bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında  ‘Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü’ kategorisinde 7, ‘Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü’ kategorisinde 1, ‘Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü’ kategorisinde 7, ‘Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü’ kategorisinde ise 3 aday ödüle değer bulunurken bu değerli ödüllerden biri de Selçuk Belediyesi Kent Belleği Yayınlarında biri olan “Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes” adlı esere geldi.

Tarihçi Ali Can’ın yıllar içinde topladığı çeşitli kartpostalların telif hakları Selçuk Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra, tasarımcı Ayşen Şen Bosum’un özenli tasarımıyla kitaba dönüşen ve 2010 yılında Kent Belleği yayını olarak Selçuk Belediyesi tarafından bastırılan “Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes”  adlı eser, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma dalında katkı’ ödülüne layık görüldü.

Bu ödülün,  kapılarını 4 Eylül 2012’de açan ama çalışmaları yıllardır süren Kent Belleğinin yaptığı kültür hizmetlerine verilmiş bir ödül olduğunu ifade eden Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, kartpostalları temin eden Tarihçi Ali Can’a, yaptığı tasarımla kartpostallardan bir kitap yaratan tasarımcı Ayşen Şen Bosum’a ve Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü Personeli başta olmak üzere emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederken bu çalışmaların meydana çıkması için kolleksiyonerleri, yerel tarihçileri ve bilim insanlarını desteklemeye devam edeceğinin ve bu sayede Kent Belleğinin kültür hizmetlerinin süreceğinin altını çizdi.

Kent Belleği Selçuk’un kültürel mirasını korumak ve kayıt altına almak için bu güne kadar 4 kitap çıkarttı. Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes” adlı eser Selçuk Belediyesi Kent Belleği yayınlarından biri. Bu eser dışında 2008 yılında Dr. Onur Gülbay ve Hasan Kireç’in hazırladığı “Efes Kurşun Tesseraları”, 2010 yılında Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Cahit Telci’nin hazırladığı “Ücra Yerde, Deniz Kenarında, İhtiyatlı Mahalde Bir Şehir: Ayasuluğ”(Elginkan Vakfı Türk Kültürü’ne Katkı Ödülü)  ve 2010 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Çalışkan’ın hazırladığı Kültürel Bir  Miras’ın Coğrafyası Türkiye’de Deve Güreşleri” adlı eseri kültür hayatımıza kazandıran Selçuk Belediyesi Kent Belleğinde, şimdi de Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Melek Göregenli’nin Selçuk Kent Belleği: Dün, Bugün ve Geleceğin Zihinsel Temsilleri adlı kitabı yayına hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ni kazananlara ödülleri 10. yıl için özel olarak hazırlanacak ödül töreninde takdim edilecek.

Kaynak: Selçuk Belediyesi Basın Bürosu

Exit mobile version