site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kent Belleği Yayınına Tarihe Saygı Ödülü

Kent Belleği Yayınına Tarihe Saygı Ödülü
03.10.2012
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ni kazananlar belli oldu.

Kültürel ve mekânsal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri ile ilgili jürinin yaptığı değerlendirmeye göre yarışmaya başvuran 36 eserden 18’i ödüle değer bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri kapsamında  ‘Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü’ kategorisinde 7, ‘Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü’ kategorisinde 1, ‘Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü’ kategorisinde 7, ‘Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü’ kategorisinde ise 3 aday ödüle değer bulunurken bu değerli ödüllerden biri de Selçuk Belediyesi Kent Belleği Yayınlarında biri olan “Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes” adlı esere geldi.

Tarihçi Ali Can’ın yıllar içinde topladığı çeşitli kartpostalların telif hakları Selçuk Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra, tasarımcı Ayşen Şen Bosum’un özenli tasarımıyla kitaba dönüşen ve 2010 yılında Kent Belleği yayını olarak Selçuk Belediyesi tarafından bastırılan “Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes”  adlı eser, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma dalında katkı’ ödülüne layık görüldü.

Bu ödülün,  kapılarını 4 Eylül 2012’de açan ama çalışmaları yıllardır süren Kent Belleğinin yaptığı kültür hizmetlerine verilmiş bir ödül olduğunu ifade eden Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, kartpostalları temin eden Tarihçi Ali Can’a, yaptığı tasarımla kartpostallardan bir kitap yaratan tasarımcı Ayşen Şen Bosum’a ve Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü Personeli başta olmak üzere emeği geçen tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederken bu çalışmaların meydana çıkması için kolleksiyonerleri, yerel tarihçileri ve bilim insanlarını desteklemeye devam edeceğinin ve bu sayede Kent Belleğinin kültür hizmetlerinin süreceğinin altını çizdi.

Kent Belleği Selçuk’un kültürel mirasını korumak ve kayıt altına almak için bu güne kadar 4 kitap çıkarttı. Eski Kartpostallarda Ayasuluğ/Efes” adlı eser Selçuk Belediyesi Kent Belleği yayınlarından biri. Bu eser dışında 2008 yılında Dr. Onur Gülbay ve Hasan Kireç’in hazırladığı “Efes Kurşun Tesseraları”, 2010 yılında Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Cahit Telci’nin hazırladığı “Ücra Yerde, Deniz Kenarında, İhtiyatlı Mahalde Bir Şehir: Ayasuluğ”(Elginkan Vakfı Türk Kültürü’ne Katkı Ödülü)  ve 2010 yılında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Çalışkan’ın hazırladığı Kültürel Bir  Miras’ın Coğrafyası Türkiye’de Deve Güreşleri” adlı eseri kültür hayatımıza kazandıran Selçuk Belediyesi Kent Belleğinde, şimdi de Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Melek Göregenli’nin Selçuk Kent Belleği: Dün, Bugün ve Geleceğin Zihinsel Temsilleri adlı kitabı yayına hazırlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ni kazananlara ödülleri 10. yıl için özel olarak hazırlanacak ödül töreninde takdim edilecek.

Kaynak: Selçuk Belediyesi Basın Bürosu

YORUMLAR
  1. BELEDİYE BAŞKANININ TEŞEKKÜRÜNÜ KABUL ETMİYORUM. dedi ki:

    1- KİTAP TARAFIMDAN HAZIRLANMIŞTIR.ADI GEÇEN KİŞİ SADECE GRAFİK TASARIMCIDIR.HER KİTABIN GRAFİK TASARIMCISI OLMAK ZORUNDADIR.. BU, O KİTABI GRAFİKERİN HAZIRLADIĞI ANLAMINA GELMEZ.
    2-ŞAHSIMI AŞAĞILAMAK,BASİTLEŞTİRMEK ADINA ZORLAMA BİR METİN YAZILMIŞTIR.
    3-BEN,SELÇUK BELEDİYESİNİN DEĞERLİ DEMESİYLE DEĞERLİ,DEĞERSİZ DEMESİYLE DE DEĞERSİZ OLMAM.
    4-BU KADAR KİŞİ; HATALAR,YANLIŞLIKLAR VE HEZEYANLARLA DOLU 2012’NİN HAYAL KIRIKLIĞI OLAN SELÇUK EFES KENT BELLEĞİ PROJESİNİ DÜZELTMEK İÇİN ÇALIŞSINLAR..
    5-BİR TÜRLÜ İÇLERİNE SİNDİREMEDİKLERİ KİTAP, TARAFIMDAN HAZIRLANMIŞTIR.
    6-BELEDİYE BAŞKANININ TEŞEKKÜRÜNÜ KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUM. SAYGILARIMLA.
    ALİ CAN.

  2. Fuat TUNBUL dedi ki:

    Ayıp ayıp…Selçuk Belediyesine kocaman bir ayıp…bu kadar da olmaz… ali canın o kitabı tek başına hazırladığını o arkadaşımızın da ali canın istekleri doğrultusunda güzel bir grafik tasarımı yaptığını en yakından bilenlerden biriyim. emeğe saygısızlık…insana saygısızlık…Yürekli olun, mert olun…size 700 yıl önceden bir sözüm var..ey başarısız kent belleği ekibi: şifa istemem bağından, bırak beni bu halımla, yağın gerekmez aşıma,yeter zehirin kaçmasın…Küstürmeyin şu adamları kardeşim…..Kendi kişisel ihtiraslarınız ve öfkeleriniz yüzünden Selçuk’u karanlığa itmeyin…….Selçuk Belediyesi haksızdır…. FUAT TUNBUL..KOLEKSİYONER

  3. Anonim dedi ki:

    Kitanın yazarı Alican Hoca’dır. Haberde Alican isminin küçültülme cabası yazara saygısızlıktır.

  4. Selçuk Hepimizin dedi ki:

    Haberde Tarihçi Ali Can’ı kartpostal satan işportacı konumuna indirgeyen ifadeleri kınıyorum.
    Demek ki kartpostalları satıp köşesine çekilmiş.
    Meğer her şeyi, ama her şeyi sayın grafiker yapmış.
    Meğer grafiker kızımız demek ki işportadan alınan kartpostallardan bir kitap meydana getirmiş.
    Demek ki, sayın grafikerimiz o kartpostalların tarihçelerini, nerede basıldıklarını, resimleri kimin çektiğini, Selçuk’un hangi bölgesine, hangi binasına, hangi eski eserine ait olduğunu, o eserin hangi yüzyılda yapıldığını, tarih boyunca hangi aşamalardan geçtiğini, mimarının kim olduğunu, o kartpostallar çerçevesinde Selçuk ilçesinin hangi tarihsel, ekonomik, sosyolojik aşamalardan geçtiğini, hangi olayların yaşandığını tek tek biliyormuş.
    Demek ki bütün bu bilgileri grafiker kızımız günler geceler boyunca oturup okunabilir, okuyucunun ilgisini çekebilir bir şekilde yazıya dökmüş.
    Demek ki bu kızımız yazılanların İngilizceye çevrimiyle de uğraşmış, çevirinin düzgün, hatasız yapılması için çaba sarfetmiş.
    Demek ki bu kızımız kitabın her sayfasının, fotoğrafların yerleşimiyle, yazım, imla hatalarıyla, düzeltmesiyle, redaksiyonuyla, kapağının renginden, kabartısından, baskısının mükemmel olmasına kadar her şeyiyle tek tek ilgilenmiş, uykusuz kalmış, İzmir yollarında gidip gelmiş.
    Bütün bu gayretler neticesinde işportacı Ali Can’dan aldığı kartpostallarla bir eser yaratmış.
    Teşekkür ediyoruz sayın Grafikerimize… Bu kadar uzmanlık konularına vakıf olduğu için, yarattığı eser için…
    Teşekkür ediyoruz sayın Belediyemize, Efeste topraktan çıkmış tarihi jetonların resimlerini çekip Tesseralar kitabının yaratılmasına vesile olduğu için. (Sadece arkeologların ilgisi kapsamında herhalde, kitabı okuduğunu iddia eden çoğu kimseye sorsanız kimse söyleyemez Tesseranın ne olduğunu)
    Selçuk’taki tek kültürel etkinlik olarak Develerin nasıl güreştiğini anlatan bir kitap hediye ettikleri için teşekkür ediyoruz, her ne kadar Selçuk ile ilgisi olmasa da… (Çamur, mangal isi dumanı, sucuk ve rakı kokusundan nefret ettiğimizden sadece ilçede dolaşmalarını izliyoruz ama olsun, kültür ne de olsa…)
    Biz de teşekkür ediyoruz.

  5. Anonim dedi ki:

    yazıklar olsun size verilen değere gecesini gündüzüne katıp çalışan hocamıza çok büyük bir ayıptır bu sonuna kadar kınıyorum ali can seni seviyoruz…

  6. Anonim dedi ki:

    yazara saygısızlık diyorum başka bir şey demiyorum yazık bunca emeğe

  7. DYK YĞN dedi ki:

    Bu ne kin bu ne nefrettir ya. Dışarıdan gelen onlarca kişiyi bağrına basan belediye ye Bir Ali CAN fazla gelmiştir yazıklar olsun.

    Sanki Ali CAN yıllarca yol kenarında şişe kağıt teneke toplayan kardeşlerimiz gibi yol kenarında bulmuş bu kartpostalları. Belediyeye gitmiş bunları alın 3-5 çorba ne atarsanız atın demiş sanki.

    Diğer bir konu 10 larca işini çok bilenin 1 yılda hazırladığı kent belleği gerçekten fiyasko. en güzel yeri 3. kattaki fotoğraflar.

    Bu işi sadece Ali CAN a verseydiniz yanına gönüllü 2 kişi alıp oranın 5 katı güzellikte bir yer hazırlardı emin olun.

    Kabul edin etmeyin Selçukta Selçuğun tarihi ile araştırma yapmış en bilgili kişi Ali CAN’ dır.

  8. Anonim dedi ki:

    Uzunca bir süredir Kent Arşivi ile Ali Can arasındaki sürtüşme malum.Yukarıda basın bürosu tarafından yapılmış bu haber de bu sürtüşmenin devamı olan bir öfkenin dışa vurumu.Belli ki Kent Arşivi alınan bu ödülün vermiş olduğu rahatsızlıktan dolayı -yoğun bir çalışma sonucu- kitabı Ali Can’dan başka birine aitmiş gibi göstermek için uğraşmış.
    Burada daha da önemli olan Ali Can sıradan bir vatandaş olarak da Kent Arşivi ile uğraşabilir .
    Fakat Kent Arşivinde ki onca maaş alan kişilerin tek işi Ali Can’la uğraşmak mı?Eğer böyleyse bunun en önemli nedeni ne yapacağını bilmemekten kaynaklanan boşluktur.

  9. ugur dedi ki:

    Ali can hocam sen rahat ol……zaman kimin ne oldugunu gosterecek…seni cok seviyoruz…

  10. Ayşen Şen Bosum dedi ki:

    Selçuk gibi tarihle iç içe bir ilçeye, böyle bir ödülü kazandıran Ali Can Hocayla gurur duyuyorum.. ve bu fırsatı veren Vefa Bey’e teşekkür ediyorum..Bence basın açıklamasında eksik anlatım yada ifade hatası olmuş yapılan eleştirilere son verebilirmiyim bilemiyorum ama, kitabın ruhu ve yazarı Ali Can hocadır sadece tasarımı ve baskı ön hazılığı bana aittir.

    1. Ehlibeyt dedi ki:

      Selçuk halkı artık doğruları görüyor, emek’in karşılığı dışlanmak olmamalı.Çünkü değerler kolay yetişmiyor.Hak yerini bulsa, zaten bu tartışmalara gerek kalmaz.Teşekkürler Ayşen Şen Bosum.

  11. Caner TUNBUL dedi ki:

    Ayşen Şen Bosum hanım yorum yazarak olaya açıklık getirmiştir. Bu şekilde Selçuk Belediyesinin kokuşmuş,art niyeti de belli olmuştur. Memleketinin değerli, öz evladını aşağılayan,eziyet eden zihniyet elbette günü geldiğinde gereken cevabı alacaktır. Gün ola harman ola…

  12. Anonim dedi ki:

    ALİ CAN BİR TANESİN SELÇUK TARİHİNİ SENİNLE ÖĞRENDİ SANA SONSUZ TEŞEKKÜR EDERİZ

  13. alparslan yiğit ejder dedi ki:

    bu site iki yüzlüdür.dün yaptığım bir yorumu halk gerçekleri bilmesin diye yayınlamadınız.konumuz güya barzaniye ak parti kongresinde türkiye seninle gurur duyuyor demişler.hayır efendim doğrusu şudur; başbakan odasına terleyen gömleğini değiştirmeye gider, o sırada da barzaniyi kürsüye davet ederler. barzani televizyonlar tarafından yakın çekimdedir.o esnada da başbakan kıyafetini değiştirmiş salona doğru yürümektedir.bir grup genç başbakanı görünce “türkiye seninle gurur duyuyor” diye tezavurat yapmaya başlar. halkı kandırmak, ve halkta kin ve nefret oluşturmak suçtur.bu siteyi pazartesine kadar bekleyeceğim.eğer yorumum yayınlanmazsa savcılığa önceki yorumumu kaydettim.onun çıktısını alıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.halkı kandırıp kine ve nefret oluşturmak suçtur.site yönetiminin bilgisine.
    SİTE YÖNETİMİNDEN:
    BUYRUN İSTEDİĞİNİZ YERE GİDİN SİZ BİLİRSİNİZ…
    YAZDIĞINIZ YORUM HEMEN ONAYLANACAK DİYE BİR ŞEY YOK.
    NE ZAMAN EDİTÖR ARKADAŞLAR ONAYLARSA O ZAMAN YAYINA GİRER.
    MİLLET OLARAK BEKLEMESİNİ VE SABIRLI OLMASINI BAŞARACAĞIZ İNŞALLAH BİR GÜN.
    SAYGILAR.

    1. Anonim dedi ki:

      http://www.youtube.com/watch?v=ovkQ-rajFH8

      Bu videoyu izleyelim bakalım barzani konuşurken başbakan tayip erdoğan nerde yerinde oturmuyor mu insanları asıl kandıran kandırmaya çalışan sizlersiniz. ben söylenene bakmam görüntüyü izle abicim.

  14. Anonim dedi ki:

    Bu kitap dayım alı can tarafından hazırlanmıstır gece gunduz gunlerce kıtap ıcın durmadan calısmıstır yapılan emege saygısızlıktan baska bır sey deyıldır bu durumu sonuna kadar kınıyorum… ZIYA TUCCAR