site okul selçuk izmir

site okul selçuk izmir

Kemal Yalçın Kent Belleği’nde Göçü Ve Türkiye’ye Sığınan Almanları Anlattı

Kemal Yalçın Kent Belleği’nde Göçü Ve Türkiye’ye Sığınan Almanları Anlattı
20.09.2021
A+
A-

Göç ve mübadele konusundan yazdığı kitaplarla Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da ismini duyuran Yazar Kemal Yalçın, Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen söyleşi ve imza gününde Efes Selçuklularla buluştu.

TEK MEYVE İLE BAHÇE OLMAZ
Mübadeleyi bir kopuş, bir ayrılık olarak nitelendiren ve “Anadolu göçmenler ülkesidir” diyen Kemal Yalçın söyleşinin ilk bölümünde, Denizli Honaz’da yaşayan bir Rum ailenin, sürgüne gönderilirken ailesine emanet ettiği kızlarının çeyizinin yaklaşık 80 yıl sonra aileye geri veriliş öyküsünü anlattığı Emanet Çeyiz adlı kitabından bahsetti. Yalçın; “1996 yılında babama emanet edilen Rum ailenin çeyizlerini sahiplerine geri vermek için Yunanistan’a gittim. Emanet Çeyiz’i yazarken karşılaştığım insanlardan biri olan Baba Yorgo’dan şöyle bir söz duymuştum; “Tek meyve ile bahçe olmaz”. Bir ülkede ne kadar çok din, dil, ırk varsa o kadar zenginlik vardır. Bu kitabın ana düşüncesi budur. Emanet Çeyiz barışın, dostluğun ve hasretin, vefanın kitabıdır. Bu kitabım Türkiye’de mikro tarih belgesel roman tekniğinde bir yenilik getirdi. Bu kitap çıktıktan sonra 1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü, 1998 Kültür Bakanlığı Roman Başarı Ödülü ve 1999 yılında Türkiye- Yunanistan Dostluk ve Başarı Ödülleri’ni aldım” dedi.

NAZİ ALMANYASI’NDAN KAÇAN BİLİM İNSANLARININ HİKÂYESİ
Söyleşinin ikinci bölümünde Türkiye’ye sığınan Alman bilim insanlarının hikâyesini anlatan kitabı Haymatlos’dan bahseden Kemal Yalçın; “Haymatlos Türkçe ’de yersiz yurtsuz vatansız demektir. İlk kez 1944 yılında Çorum, Yozgat ve Kırşehir’e enterne edilen Almanlar için kullanılmıştır. Almanya’da Naziler iktidara el koyduktan sonra ilk yaptıkları şey 3100 kadar bilim insanını üniversitelerden atmak oldu. Nazi barbarlarının ırkçı yasalarıyla mesleğini icra edemez hale gelen Ord. Prof. Dr. Ernst Eduard Hirsch İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde Hukuk Fakültesi’ni kurdu. Sosyal Sigortalar Kanunu’nu çıkardı. 1933- 1945 yılları arasında Türkiye Alman bilim insanlarının ikinci vatanı oldu” dedi. Kemal Yalçın ayrıca Haymatlos kitabında yer alan Mimar Clemens Holzmeister, Müzisyenler Ernst Praetorius, Paul Hindemith ve Eduard Zuckmayer, Tiyatro ve Opera Yönetmeni Carl Ebert, Siyasetçi ve Şehir Planlamacı Ernst Reuter, Yaşar Kemal’in romanlarını Almanca’ya çeviren Cornelius Bischoff gibi isimlerin hikâyelerini ve Türkiye’de akademik alanlarda sundukları katkıları anlattı.

Yazar Kemal Yalçın söyleşinin ardından kitaplarını okurları için imzaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.