site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kayıt altına alınması için son iki gün… Süreç nasıl işleyecek?

Kayıt altına alınması için son iki gün… Süreç nasıl işleyecek?
13.01.2022
A+
A-

14 Temmuz’da yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanununa göre “tehlikeli” olarak nitelendirilen köpek türlerini kısırlaştırma ve çip taktırma süresi, 14 Ocak’ta sona eriyor. Bu tarihten sonra bu tür köpekleri çipsiz, tasmasız, ağızlıksız gezdirmek yasak. Süre dolmadan pek çok kişinin tehlikeli ırk köpeklerini sokaklara salıverdiği, belediyelerin de çözüm için çalışma yürüttüğü öğrenildi.

Hayvanları Koruma Kanununun geçici üçüncü maddesinde 14 Temmuz’da yapılan değişiklikle, pitbull terrier, japanese, tosa, dogo argentino, fila brasilerio gibi “tehlikeli” sınıfına dahil edilen köpeklerin kısırlaştırılması, çip takılması için tanınan süre 14 Ocak’ta sona eriyor. Yeni dönem öncesi bazı ilçelerde çok sayıda “tehlikeli ırk” kabul edilen köpeklerin, sorumluluk almak istemeyen sahipleri tarafından sokağa terk edildiği, belediye yetkililerinin bu hayvanları toplayın barınaklara götürmek için yoğun çaba sarf ettiği konuşuluyor.

O HAYVANLARI BESLEYEN, ÜRETEN, SATANA, HAYVAN BAŞINA 11 BİN LİRA CEZA
Düzenlemeyle getirilen geçici madde, sürecin nasıl işleyeceğini de gösteriyor. Buna göre, “Tehlikeli ırk” olarak kabul edilen hayvan türlerini ve melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve ülkeye girişini, satışını, reklamı yapanlara, hayvan başına 11 bin lira ceza verilecek. Ayrıca hayvanlara el konulacak, hayvanlar belediyeler tarafından hayvan barınaklarına götürülecek. 14 Ocak sonrasında, kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan hayvanlar, kayıt belgeleri olmaksızın, tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılamayacak. Kalabalık yerlere sokulması da yasaklanan, özellikle çocuk oyun alanları ve parklara girmemesi şart koşulan bu hayvanların, bu kurallara uygun hareket ettirilmemesi halinde sahiplerine 11 bin lira para cezası verilecek. Tehlikeli köpeklerini terk edenlere de 30 bin lira ceza uygulanacak.

BELEDİYE-VETERİNER HEKİMLER ODASI İŞBİRLİĞİ YAPIYOR
Hayvan Durum İzleme polislerinin, 14 Ocak’tan sonra devreye girerek, sokaklarda tehlikeli ırk köpek arayışına gireceği, denetlemeleri artıracağı öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Veteriner Hekimler Odası ile işbirliği yaparak 400 serbest veteriner kliniğinin desteğiyle kısırlaştırma çalışmalarını hızlandıracağı, Veteriner Hekimler Odası’nın bu konuda organizasyon için çalışma yaptığı kaydedildi. Temmuz ayından bu yana dillendirilen bu yasakları ciddiye almayan köpek sahipleri, sorumluluk almaktan kaçındıkları için köpeklerini sokağa terk ederken, yetkililer, “Neden son güne kaldınız? Neden bugüne kadar beklediniz? Aklınız neredeydi?” çıkışında bulundu.

İNANLI: KAYIT ALTINA ALINAN TEHLİKELİ IRKLAR, BARINAKTAYKEN SAHİPLENDİRİLMİYOR
Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Çağlayan İnanlı, bazı ilçelerde sokağa bırakılmış tehlikeli ırk köpeklerin olduğu duyumunu aldıklarını ancak Karşıyaka’da böyle bir şey olmadığını söyledi. 14 Ocak sonrası ciddi sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken İnanlı, “Tehlikeli ırklar, barınaklarda onlara tahsis edilen özel bölümlerde barındırılıyor. Bunlar kısırlaştırıldıktan sonra aşıları yapılıyor, ancak diğer sokak hayvanları gibi yaşam alanlarına bırakılmıyor ve sahiplendirilmiyor. Ölünceye kadar barınakta kalmak zorunda. 14 Ocak bir milattır. O tarihe kadar tehlikeli ırk grubundaki köpeklere sahip olan hayvanseverlerin kısırlaştırma işlemini yaptırması, çip taktırması gerekiyor” dedi.

GEREKLİ İŞLEMLERİ YAPTIRIN, ÖMÜR BOYU SİZİNLE OLSUN
14 Ocak’tan sonra kimliksiz, kısırlaştırılmamış tehlikeli ırk grubundaki köpeklere kolluk kuvvetleri tarafından el konulacağını hatırlatan Çağlayan İnanlı, şu bilgileri aktardı:

“Köpek sahiplerine tavsiyemiz, süre bitmeden hayvanlarını kısırlaştırsın, aşılarını yaptırsın, kayıt altına aldırsın. Daha sonra Tarım müdürlüklerine gidip resmi kayıtlarını yaptırsınlar. Bu işlemi de yaptırdıktan sonra hayvan, ömrünün sonuna kadar sizin sorumluluğunuzda olacak. Bu işlemler yapılmış olsa bile, tehlikeli ırk köpeklerin 14 Ocak sonrası ağızlıksız, tasmasız dolaşamayacak. Kalabalık yerlere sokulamayacak. 14 Ocak sonrası kısırlaştırılmamış, kimliksiz hayvanlar ne olacak? Kolluk kuvvetlerinin yakaladığı hayvanlar, belediyeler tarafından kısırlaştırılacak, kayıt altına alınacak ve barınaklara götürülecek.”

ESİN ÖNDER, TEHLİKELİ KÖPEK SAHİPLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU
Hayvan Hakları Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Önümüzde zor bir süreç bizi bekliyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tehlikeli ırk olarak kabul edilen çok sayıda hayvanın sokağa salıverildiği bilgisi bizlere de geldi. Köpekler sahiplerinde kalsın, sokağa terk edilmesinler diye, iki hafta önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e mektup yazdık. Kısırlaştırma konusunda yardım etmezseniz, tüm sokaklar köpeklerle dolacak, dedik, uyarımızı yaptık. Başkanımız bu konuda çok duyarlı. Veteriner Hekimler Odası ile belediyenin işbirliğinde bir çalışma başlatılacağını öğrendik. Geçen gün de Tunç başkanımızı ziyaret ettik. Öncelikle yasaklı köpeklerden kısırlaştırma çalışmasının başlamasını istedik. Veteriner Hekimler Odası bu işin organizasyonunu yapıyor. Zor durumdaki yasaklı köpeklerin kısırlaştırılmasına dün itibariyle başlandı. Adana’da 70 köpek barınağa alınmış haberi geldi. İzmir’de böyle bir şey yok. Kentimizde, geniş alanlara sahip barınaklarda yaşatılıyorlar. Köpek besleyen hayvanseverlere sesleniyorum: Lütfen köpeklerini tasmayla, ağızlarında ağızlıkla gezdirsinler. Her şeyden önce kısırlaştırsınlar, kayıt altına aldırsınlar. Bunları yapın ki, o hayvanlar, ömürlerinin sonuna kadar sizinle yaşasınlar. Bunlara dikkat edilmesini istiyoruz.”

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, pek çok hayvanseverin kendisini arayarak, kısırlaştırma ve kimliklendirme için yardım istediğini, ekonomik gücü zayıf öğrencilerin yanı sıra bazı vatandaşların bu konuda çaresiz kaldığını ifade etti. Önder, belediye-veteriner hekimler odası işbirliğinin hayata geçirilmesiyle bu sorunun ortadan kalkacağını umduklarını sözlerine ekledi.
Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.