Selçuk Haber

İzmir’in Tek Tabelasız Köyü: Gökçealan

gokcealan-tabela

İzmir’in Aydın il sınırındaki köyü Gökçealan’da ilginç tabela komedisi yaşanıyor! M.Ö. 3 Bin yıllarına dayanan yerleşim biçimiyle de, İzmir’in ünlü “Osmancık” üzümlerinin yetiştirildiği köyün yönünü gösteren tabelası yok! 70’li yıllarda referandumla Aydın’dan İzmir’in Selçuk ilçesine bağlanan köye Selçuk-Çamlık yol ayrımından 6 kilometre sonra ulaşıyorsunuz. Adeta CHP’li Selçuk Belediyesi tarafından unutulan köy halkı tabelayı dikecek yetkili arıyor! İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenen köy halkı, tabelanın Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür tarafından dikileceğine inanmadıkları için umutlarını Kocaoğlu’na bağladılar. İzmir ve Selçuk’un adeta ayıbına dönüşen köyde, seçimlerde 1. parti olarak CHP çıkıyor!

Köyün tarihçesi:

Son yıllarda akademisyenlerce yapılan araştırmalarda ulaşılan bilgiler heyecan vericidir. Kabala mevki denilen yerde bulunan Tepetarla höyüğünün MÖ.3.Bin yıla ait malzemeleriyle Pygale ve Kadıkalesi ile birlikte Kuşadasının en erken yerleşimlerden olduğu tespit edilmiştir. Köy bahçıvanlığı denilen mevkide bulunan mezar taşlarının okunması ile mezarın 1487 yılında Salur Balioğlu Hızır adına yapıldığı anlaşılmıştır. Bu bilgi 15. yüzyılda köyde yerleşmenin olduğunu kanıtlaması bakımından önemlidir.

Köyün kuzeyinde bulunan, şimdi zeytin bahçelerinin geniş yer kapladığı Gümüş Dağı’nın 19. yüzyıl ortalarında maden işletmeciliği ile önem kazandığı kaynaklarda belirtilmektedir. Gümüş Dağı’nda 1845 yılında İngiliz Georges tarafından bulunan Zımpara Taşı yatakları, uzun süre İzmir’de faaliyet gösteren İngiliz Ernest F. Abbot şirketi tarafından işletilmiştir.

Yıllık 2700 ton ihracat kapasitesi ile Batı Anadolu’nun en önemli maden yatağı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarının ekonomik zorluğu ile bu konu ele alındığında mevcut zımpara yataklarının önemi daha iyi anlaşılır.

Köyün ilk okullaşma 1902 de köy halkı tarafından yapılan okulla başlar.1933 yılın da ise İzmir Valisi Kazım Dirik’in öncülüğü ile şu anda 2.kademe öğrencilerinin eğitim gördüğü bina hizmete açılır.

Köyün mezarlığındaki mezar taşlarının birçoğunun Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilmektedir. MÖ.3 Bin yıllarından günümüze kadar ki dönem içinde yerleşmenin olduğu köyün topraklarında, zengin tarihi bilginin saklı olduğuna biliniyor.

Gökçealan Köyü,  Efes Antik Kentine 13 km,  Meryem Ana’ya 16 km, Kuşadası’na 13 km Şirince’ye 20 km. Köyü ziyaret etmek istediğinizde ve yola çıktığınızda yönlendirme tabalası bulamasınız!  Ancak köye 100 metre yaklaştığınızda Gökçealan tabelasıyla karşılaşabilirsiniz!

1-Köyün ilk ismi Helvacı olduğu, zaman içinde Cumalı, Burgaz ve Gökçealan olarak değiştiği,

2-Nüfuslaşmasında Dölten ve Gulfal isimli eski yerleşim yerlerinde çıkan veba salgını sonucunda göç almasının etkili olduğu,

3-Balkanlardan gelen Yörüklerinde köye yerleştirildiği bilgileriyle sınırlıdır.

Exit mobile version