site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir’in Tek Tabelasız Köyü: Gökçealan

İzmir’in Tek Tabelasız Köyü: Gökçealan
08.04.2013
A+
A-

gokcealan-tabela

İzmir’in Aydın il sınırındaki köyü Gökçealan’da ilginç tabela komedisi yaşanıyor! M.Ö. 3 Bin yıllarına dayanan yerleşim biçimiyle de, İzmir’in ünlü “Osmancık” üzümlerinin yetiştirildiği köyün yönünü gösteren tabelası yok! 70’li yıllarda referandumla Aydın’dan İzmir’in Selçuk ilçesine bağlanan köye Selçuk-Çamlık yol ayrımından 6 kilometre sonra ulaşıyorsunuz. Adeta CHP’li Selçuk Belediyesi tarafından unutulan köy halkı tabelayı dikecek yetkili arıyor! İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenen köy halkı, tabelanın Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür tarafından dikileceğine inanmadıkları için umutlarını Kocaoğlu’na bağladılar. İzmir ve Selçuk’un adeta ayıbına dönüşen köyde, seçimlerde 1. parti olarak CHP çıkıyor!

Köyün tarihçesi:

Son yıllarda akademisyenlerce yapılan araştırmalarda ulaşılan bilgiler heyecan vericidir. Kabala mevki denilen yerde bulunan Tepetarla höyüğünün MÖ.3.Bin yıla ait malzemeleriyle Pygale ve Kadıkalesi ile birlikte Kuşadasının en erken yerleşimlerden olduğu tespit edilmiştir. Köy bahçıvanlığı denilen mevkide bulunan mezar taşlarının okunması ile mezarın 1487 yılında Salur Balioğlu Hızır adına yapıldığı anlaşılmıştır. Bu bilgi 15. yüzyılda köyde yerleşmenin olduğunu kanıtlaması bakımından önemlidir.

Köyün kuzeyinde bulunan, şimdi zeytin bahçelerinin geniş yer kapladığı Gümüş Dağı’nın 19. yüzyıl ortalarında maden işletmeciliği ile önem kazandığı kaynaklarda belirtilmektedir. Gümüş Dağı’nda 1845 yılında İngiliz Georges tarafından bulunan Zımpara Taşı yatakları, uzun süre İzmir’de faaliyet gösteren İngiliz Ernest F. Abbot şirketi tarafından işletilmiştir.

Yıllık 2700 ton ihracat kapasitesi ile Batı Anadolu’nun en önemli maden yatağı olmuştur. Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarının ekonomik zorluğu ile bu konu ele alındığında mevcut zımpara yataklarının önemi daha iyi anlaşılır.

Köyün ilk okullaşma 1902 de köy halkı tarafından yapılan okulla başlar.1933 yılın da ise İzmir Valisi Kazım Dirik’in öncülüğü ile şu anda 2.kademe öğrencilerinin eğitim gördüğü bina hizmete açılır.

Köyün mezarlığındaki mezar taşlarının birçoğunun Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilmektedir. MÖ.3 Bin yıllarından günümüze kadar ki dönem içinde yerleşmenin olduğu köyün topraklarında, zengin tarihi bilginin saklı olduğuna biliniyor.

Gökçealan Köyü,  Efes Antik Kentine 13 km,  Meryem Ana’ya 16 km, Kuşadası’na 13 km Şirince’ye 20 km. Köyü ziyaret etmek istediğinizde ve yola çıktığınızda yönlendirme tabalası bulamasınız!  Ancak köye 100 metre yaklaştığınızda Gökçealan tabelasıyla karşılaşabilirsiniz!

1-Köyün ilk ismi Helvacı olduğu, zaman içinde Cumalı, Burgaz ve Gökçealan olarak değiştiği,

2-Nüfuslaşmasında Dölten ve Gulfal isimli eski yerleşim yerlerinde çıkan veba salgını sonucunda göç almasının etkili olduğu,

3-Balkanlardan gelen Yörüklerinde köye yerleştirildiği bilgileriyle sınırlıdır.
gokcealan-tabela2

gokcealan-tabela3

erkan-esen-selcuk

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    inşallah bir an önce düzeltilir normale döner bu eksik giderilmeli

  2. v.k dedi ki:

    Selçuk mücavir alanı dışındaki herhangi yerleşim alanını gösterir tebela yapmak belediyenin görevleri arasında yoktur. bu tür yerleşim alanlarının yerleşim alanı levhalarını yapmak merkezi hükümetin kurumlarının görevidir.eleştirilerinizi yapararken dikkatli davranalım.eleştirilerizi ilgili kurumlara yöneltirseniz daha faydalı olur.tarih bilginiz kadar kurumların görev tanımlarını öğrenmenizi tavsiye ederim. böylece kafanızın karışıklığını giderdiğiniz gibi , insanlarıda yanlış yönlendirmemiş olursunuz. iyi öğrenmeler…

  3. ali.s dedi ki:

    ne olsa belediyeden bileceksinizde ne yapalım hiçbirşey yapmadıkları için biliyoruz maalesef

  4. Anonim dedi ki:

    Ya arkadaş sizin köyde mıhtar yok mu ? Bir tane levha yaptırabilecek !

  5. anonim dedi ki:

    erkan esen acaba tüm gökçealan köylüleri adına ne sıfatla konuşuyor da “köy halkı, tabelanın Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür tarafından dikileceğine inanmadıkları için umutlarını Kocaoğlu’na bağladılar” diye konuşabiliyor? bu bir..köyler zaten 2013 başında çıkan bütünşehir yasasına kadar büyükşehire yani kocaoğluna bağlıydı. burda vefa başkana yüklenecek bir sorumluk yok. bu iki. artık bu kör gözüm parmağına vefa başkana muhalefet anlayışı da komik oluyor. umudunu kesmiş de bilmem ne olmuş da… of inan içim bulandı bu saçmalıklardan.

  6. v.k dedi ki:

    önce doğru bilgiye sahip olunca yorum yapmalısınız.gökçealan köyü bütünşehir yasası çıkmadan öncede büyükşehire bağlı değildi. Aziz Kocaoğlunun görev alanının dışındadır.2012 yılında çıkan bütünşehir yasasının yürürlüğü 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden sonra meriyete girecektir. ne Selçuk nede İzmir büyükşehirin görev yapmıyor diye eleştirisi bilgiçlik yapmak anlamına geliyor. karayollarına yön levhası asmak karayolları kurumunun yetkisindedir. 2014 yılının yerel seçimlerine kadar köylerle ilgili işler Valilikler ve bağlı kuruluşlarınca yürütülür….

  7. Çakabey den fırıncı Şifo dedi ki:

    fark etmez tabela olmasada biz yolu biliyoruz :-)))

  8. Anonim dedi ki:

    Üç kuruşluk tabelayı hazırlatıp,levhayı asamayan muhtar ne iş yapar,Tembel,beceriksiz adamlar..Her şeyi başkaları yapsın..Bekleyin yaparlar.

  9. Anonim dedi ki:

    millet tc yi kaldırıyor siz köy tabelasından bahsediyosunuz

  10. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    yahu karayollarinin yapicagi isi bile belediyeye bagliyanlara yuhhhhh gariiiiiiiiii. Bu nasil ziyniyet beeeaaaaaa!!!!!