site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir’in Lezzetleri Tescil Bekliyor

İzmir’in Lezzetleri Tescil Bekliyor
13.12.2012
A+
A-

İzmir Ticaret Odası, İzmir ile özdeşleşen boyoz, tulum peyniri, lokma ve şambaliye ”coğrafi işaret” tescil belgesi almak için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) yaptığı başvuruya yanıt bekliyor.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 5 bin yıllık tarihiyle her anlamda çok zengin bir kent olduğunu, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan kentin sahip olduğu kültürel mirasın, sofraları da zenginleştirdiğini belirtti.

Zeytinyağından peynire, otlardan deniz ürünlerine kadar İzmir’e özgü birçok ürünü tescil ettirerek tanıtmak amacıyla proje ürettiklerini dile getiren Demirtaş, bu kapsamda Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü’nden öğretim üyeleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

Çalışmalara sofraların vazgeçilmez parçası ekmekle başladıklarını ve 2009’da ”Tahıllı İzmir Ekmeği”, 2010 yılında da ”Çeşnili İzmir Ekmeği” markalarını aldıklarını hatırlatan Demirtaş, bu ürünlerin reçetelerini de oda üyelerine sunarak, markalı üretim yapmalarını sağladıklarını ifade etti.

İZMİR’İN TESCİL BEKLEYEN LEZZETLERİ
”Coğrafi işaret” tescil belgesinin belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülkeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösterdiğine işaret eden Demirtaş, bu çerçevede öncelikle İzmir tulum peyniri için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaptıklarını kaydetti.

Demirtaş, İzmir tulum peynirinin kendine özgü tat, koku, aroma ve şekle sahip olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ”Bunlar bizim peynirimizi farklı kılıyor.Tescillenmesiyle peynirimiz artık ulusal boyutta güçlü bir marka olacak. Çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. İzmir denince akla gelen ilk geleneksel tatlılarımız, şambali ve lokma için de coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Bu değerlerimizin İzmir’e özgü olduğunun belirlenmesine yönelik analizler gerçekleştirdik.”

Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bulunmayan kahvaltılık ürün boyoz için dosya hazırladıklarını, yine kente özgü bir yiyecek olan kumru için başvuru hazırlığında olduklarını belirten Demirtaş, ”Tek hedefimiz, güzel İzmir’in değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmak. Marka haline getirmenin yolu ise onu tüm ayrıntılarıyla sunmaktan geçiyor” diye konuştu.

TESCİL İŞLEMİ YAKLAŞIK 3 YIL SÜRÜYOR
Tescil işlemleri konusunda İTO’ya danışmanlık hizmeti veren Destek Patent Şirketi İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin ise ”coğrafi işaret” başvurularının ortalama 3 yılda sonuçlandığını kaydetti.

”Coğrafi işarete” taraf olan kurumun, tescili aldıktan sonra o sektörde çalışanları sertifikalandırabildiğini belirten Zemin, ”coğrafi işaret” alınan ürünü imal edebilmek için illa sertifika gerekmediğini, ancak sertifika alan işletmelerin ”coğrafi işaret” logosunu kullanabildiklerini, bunun da güven ve kaliteyi sağladığını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.