site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir’in bir değerine daha tescil!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin lezzeti ve kokusuyla ünlü Çeşme kavunu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru kabul edildi. 6 aylık askı süresinin ardından Çeşme kavunu “coğrafi işaretli ürün” statüsüyle dünya pazarlarına sunulacak.

İzmir’in bir değerine daha tescil!
25.05.2020
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yöreye has Çeşme kavunu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2016 yılında yaptığı coğrafi işaret başvurusu kabul edildi. Başvuru Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde askıya çıkarıldı. Altı aylık askı süresi sonunda Çeşme kavunu coğrafi işaretli ürünler arasında yerini alacak. Lezzeti, kokusu ve dayanıklılığıyla öne çıkan çeşme kavunu, üreticiye pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlayan coğrafi işaret sayesinde iç ve dış pazarlarda daha fazla yer bulabilecek.

6 ay dayanabiliyor
Çeşme kavunu Çeşme yarımadasının bol güneş alan bereketli topraklarında uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriliyor. Taze tüketilen bir meyve olmakla birlikte, uygun koşullarda 6 aydan fazla dayanabildiği için yörede askı kavunu olarak da adlandırılan sulu Çeşme kavununun en önemli ayırt edici özelliği kendine has tatlı aroması. Yetiştiği coğrafyanın ılık/sıcak iklimine uyum sağlayan ürün kurak koşullara dayanabiliyor, denize 10 metre yakınlıktaki tarlalarda bile yetişiyor. Ovacık, Çiftlikköy, Nohutalan, Zeytineli, Birgi ve Barbaros köylerinde yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam eden çeşme kavunu, yüksek ihracat potansiyeli ile de bölge ekonomisi için büyük önem arz ediyor.

Sırada hurma zeytini var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun, Seferihisar, Urla ve Çeşme yöresinde yetişen hurma zeytini için de coğrafi işaret başvurusu yaptığını açıklayan Başkan Tunç Soyer, “Sakız enginarımız, Çeşme kavunumuz, nergis çiçeğimiz bu coğrafyanın bizlere birer armağanı. Bu kadim ürünleri koruyup, üretim ve pazarlama imkânlarını destekleyerek, üreticinin alın terinin karşılığını bulmasını sağlayacağız” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.