site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İzmir’de Gergin 9 Eylül: Protokol Krizi ve Hükümete Protesto

İzmir’de Gergin 9 Eylül: Protokol Krizi ve Hükümete Protesto
09.09.2012
A+
A-

Hafta arasında Valiliğin tarihi bayrak çekme törenini iptaliyle başlayan kutlama gerginliği ‘Zafer Yürüyüşü’nde tavan yaptı. Yürüyüşe katılan binlerce İzmirli ‘Bakan Günay’ın nezdinde’ hükümeti protesto etti. Güne Başkan Kocaoğlu ile AK Parti Milletvekili Rıfat Sait arasında çıkan sert tartışma damga vurdu.

İzmir’de yapılan 9 Eylül Kurtuluş etkinlikleri, prototesto gösterilerine sahne oldu. Basmane Karakolu önünde başlayan yürüyüşe katılan binlerce İzmirli, kutlama programına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı, AK Parti milletvekillerini ve hükümeti yuhalayarak protesto etti.

Zafer Yürüyüşü sırasında yaşanan gerginlik, protokolün, binlerce İzmirlinin eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na girişi sırasında daha da alevlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bakan Günay’ı yuhalayan öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalışırken, AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in ‘Bu protestoları durdurun7 diyerek protokol sırasında önüne geçmesine sinirlendi. Eliyle AK Partili vekili geriye doğru iten Başkan Kocaoğlu “Milletvekillerinin yanına git. Senin yerin burası değil” dedi. Bunun üzerine Sait, araya girerek Bakan Günay’ın hemen yanında yer almak istedi. Kocaoğlu, Sait’in tavrına sinirlenirken Günay, Kocaoğlu’nun elinden tutarak sakinleştirmeye çalıştı.  Sait’in ısrarı üzerine Kocaoğlu “Sana soracağım. Böyle yapamazsın” diyerek çıkıştı. Sait ise, “Sen bana nasıl sorarsın. Büyükşehir Belediye başkanısın. Sakin olman lazım. Sana yaptığın yakışmıyor. Ortamı geriyorsun” dedi.

Kocaoğlu ile Sait arasında yaşanan gerginlik protokol triününde de devam etti. Başkan Kocaoğlu, yanına gelmek isteyen Sait’i “Sakın gelme” diyerek azarladı. Sinirlerine hakim olamayan Başkan Kocaoğlu’nun ‘Ayıoğlu ayı’ dediği duyuldu.

Ortamın sakinleşmesinin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’a çelenk koyma törenine geçildi. Tören sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, alanı dolduran İzmirliler tarafından yeniden protesto edildi. Başkan Kocaoğlu’nun çelenk koyması sırasında ise protokol tribünündeki AK Partililer, Kocaoğlu’nu yuhaladı.  Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Vali Kıraç’ın mesajların okunduğu sırada da yuhalamalar devam edince protokol tribünü tekrar karıştı. AK Parti Bayraklı Grup Başkanvekili Ali Aslan ile CHP Karşıyaka Meclis üyesi Faruk Yıldırm arasında yaşanan söz düellosu kavgaya dönüştü. AK Parti Büyükşehir Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ile CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül de tribünlerde birbirine girdi. CHP Çiğli İlçe Başkanı Nihat Gültekin protokolün olduğu alana yürüyerek Kenan Çakar’ı itti. Kavga araya girenlerce yatıştırıldı.  İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından ortam iyice sakinleşti. Bu arada protokolde yaşanan tartışma vatandaşlara da sıçradı.” İzmir laiktir laik kalacak. Burası İzmir” sloganları atan vatandaşları meydana girmemesi için polis engelledi.

BAKAN GÜNAY’A PROTESTO
9 Eylül Sergisinin açılışına gitmeyen Bakan Günay Valilik’te düzenlenen programa geçti. İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın ABD’de olması nedeniyle Günay’a Vali Vekili Ardahan Totuk eşlik etti. Cumhuriyet Meydanı’ndan valiliğe yürüyüş sırasında Bakan Günay’ı bu kez Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup genç protesto etti. Polis TGB’lileri uzaklaştırırdı.

HAKSIZLIĞA BAŞ KALDIRIYORUZ
Törenin ardından Vasıf Çınar Meydanı’ında düzenlenen 9 Eylül Sergisi’nin açılışına katılan Başkan Kocaoğlu, burada protesto ve olaylarla ilgili açıklama yaptı.  İlk kez uzun yıllar sonra sivil bir 9 Eylül’ün kutlandığını anlatan Başkan Kocaoğlu, “ Önümüzdeki yıllarda yapılacak etkinlik ve kutlamalar daha programlı olacak. Bu günü coşku ve şenlik içinde kutlamak her İzmirlilin görevidir.  Önemli gün ve etkinlikler kutlandığı sürece çocuklarımız günlerin önemini anımsarken bizler ise o günleri tekrar yaşayacağız. Değerlerimizi kaybetmeyeceğiz.  Bizi biz yapan değerlerimiz yok olmayacak. Dünya var oldukça 9 Eylül kutlanacaktır” dedi.

Bugün yaşananları hiç istemediğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Bir protesto yaşandı. İzmirli heyecanlı. İzmir dolu. İzmir’in değer yargıları var. Kırmızı çizgileri var. Protestolar dışında bunu anlatmanın başka bir yolu vardı. Diğer bir protesto oyuna gelmemek ve sükunetten geçer. Başta ben olmak üzere İzmir haksızlığa gelemiyoruz. Haksızlığa baş kaldırıyoruz. Aslında kutlamalarda yapılan iş doğru değil bana göre. Bizim provokasyonlara gelmemiz gerekiyor. Daha çok sakin ve vakur tavırlı olmak zorundayız. İzmir Türkiye’nin en ilerici kentidir. Bizim görevimiz Türkiye’yi de korumaktır. Sessizlik ve konuşmadan durmak alkışlamamak, yeri geldiğinde alkışlamak daha anlamlıdır” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu basın yayın organlarından protesto gösterilerini çok fazla gündeme getirip 9 Eylül’ün önüne geçirmemelerini de istedi.

BAKAN GÜNAY: KIRGINIM
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, olayın tamamen bir yanlış anlaşılma olduğunu, kırgın olduğunu 9 Eylül törenlerine bu durumun hiç yakışmadığını söyledi

AK PARTİ KATILMASIN MI İSTİYORLAR?
AK Parti Milletvekili Hamza Dağ yaşanan olay sonrası yaptığı açıklamada “Aziz Kocaoğlu ve CHP 9 Eylül Kurtulus Günü etkinliklerine Ak Partililerin katılımını istemiyor mu? Sayın Kocaoğlu ve CHP, bakanımızın ve AK Parti İzmir milletvekillerinin katıldığı kutlama etkinliklerini provoke etmişler, bakanımızın yuhalanmasına sebebiyet vermişlerdir. Tören alanında sayın Cumhurbaşkanı’mızın mesaji okunduğunda dahi yuhalamalar olmuş, CHP genel başkanının mesajı programı sunan kişi tarafından yüksek sesle okunarak programa katılanlar tahrik edilmiştir. Sayın Kocaoğlu binlerce Ak Partili’nin bulunduğu birçok temel atma ve tesis açma törenine katılmış, bu programlarda bırakın yuhalanmayı, alkışlanmıştır. Tören alanında milleti tahrik ederek Cumhurbaşkanımızı ve sayın bakanımızı yuhalatan sayın Kocaoğlu ve CHP il başkanı Şimdi bir kafede keyif çaylarını yudumlamaktadırlar herhalde” dedi.

 

Sisteminizde Flash Player yüklü değil.

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    en buyuk karari her zaman halk verir….!!!!!

  2. selcuklu dedi ki:

    halk verirde daha bizim halk uyanamadı esnaf memur ögrenci emekli vesaire hepsi sikayetci ama secim zamında yine birinci parti demekki bizim halk daha uyuyor

  3. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    UYANDIRMAK ICIN GEREKENI ORGANIZE EDELIM O ZAMAN!!!!!!!!! (ama bana dokunmuyan yilan bin yil yasasin dan kurtulduktan sonra olur bu is!!!) 🙂