site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çok sayıda işyeri kapandı… İzmir’de gelinlik sektörü dip yaptı!

Sektörün önemli isimlerinden Ümit Kaya, “Geçen yılla kıyaslayacak olursak, yüzde 1’lik iş yaptık. Gelinlikçi ya işyerini kapattı, ya da küçülmeye gitti. İhracatımız bıçak gibi kesildi. Şimdi de düğün dernek yasaklandı” dedi. Gelinlikçi Özlem Pehlivan ise “Geçmişteki iş potansiyelimizden eser kalmadı” ifadesini kullandı.

Çok sayıda işyeri kapandı… İzmir’de gelinlik sektörü dip yaptı!
08.10.2020
A+
A-

İzmir ekonomisinin en önemli unsurlarından gelinlik sektörü, tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Covid 19 salgını nedeniyle düğünlerin uzun süre yapılamaması, normalleşme sonrası kısıtlı düğün izni verilmesi, salgının tüm dünyayı sarmış olması, gelinlik sektörünü iflasa sürüklemeye başladı. Bir zamanlar 40 ülkeye gelinlik ihraç eden İzmir’in pandemi sonrasında tek gelinlik dahi satamadığı öğrenildi.

DÖRT AYDA SIFIR ÇEKTİK
Uzun yıllardır gelinlik sektöründe faaliyet gösteren, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği geçmiş dönem Başkanı Ümit Kaya, “Zamanında iflas da yaşadım, krizlere tanıklık ettim ama ben 43 yıldır böyle bir şey görmedim. Gelinlik sektörü, tüm zamanların en kötü dönemini yaşıyor” dedi. Sektörün büyük firmalarının battığını, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sıfır çektiklerini, tek gelinlik dahi satamadıklarını belirten Ümit Kaya, şunları söyledi:

“Şubat ayında 4 gelinlik siparişi almıştım. 11 Mart’ta pandemi yasakları başladı, 4 gelinlik de iptal edildi. İşler o kadar azaldı ki, geçen yıla orantılayacak olursak, yüzde 1’i kadar iş yapabiliyoruz. Artık gelinler nikahtan gidiyor. Sünnet çocuğunun annesinin kıyafeti gibi abiyelerle geçiştiren gelinler var. Kimimiz dükkanı kapattı, kimimiz küçülmeye gitti. Ben de yakında dükkanımı kapatacağım sektör değişikliğine gideceğim. İhracat yapan şirketler de çaresizlik içinde. Korona yüzünden Türkiye’de ne yaşanıyorsa, İtalya’da, Suudi Arabistan’da da aynısı yaşanıyor. İhracat yaptığımız 45 ülke de korona ile boğuşuyor. Dolayısıyla oralarda da düğünler olmuyor, gelinlik talebi gelmiyor.”

PERSONEL SAYISINI AZALTTILAR
Gelinlik sektöründe faaliyet gösteren firmaların dört dükkanı varsa ikiye, hatta bire indirdiğini, personel sayısını 10’dan 2’ye düşürdüğünü anlatan Ümit Kaya, “İzmir’de 1000 gelinlikçi varsa, yılbaşında bu sayı 200’e gerilerse, kimse şaşırmasın. Sektör, bu krize daha fazla dayanamaz” açıklamasında bulundu. Yaşadıkları krizi anlatmak için “Bir yakınımızdan, sana bir arkadaş gönderiyorum, gelinlik bakacak, yardımcı ol” diye telefon dahi gelmediği örneğini veren Kaya, “Kemeraltı’nın en büyük zenginliği, gelinlik ve abiyelerdi. Maalesef bu zenginliğimiz, krize kurban gitti. Pandemi bitmeden gelinlik sektörüne ekmek yok. Yıl sonunda parmakla sayılacak kadar az dükkan kalır” diye konuştu.

GEÇMİŞ YILLARDAKİ İŞTEN ESER YOK
Gelinlik sektöründe faaliyet gören işletmecilerden Özlem Pehlivan ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Piyasada bugüne dek görülmemiş bir durgunluk var. 5 katlı sergi salonlarımız vardı, onları devrettik. Siparişlerimizde büyük azalmalar oldu. 30 kişilik kadromuz vardı, yarı yarıya azalttık. Pandemi öncesinden aldığımız siparişler sayesinde çarkı çevirdik. Yeni müşterilerimiz de oldu ancak parmakla sayılacak kadar az. Geçmiş yıllarda yaptığımız işten eser kalmadı.”
Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.