site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

İzmir Fuarı’nda Olaylı Açılış: Yumruklar Konuştu

İzmir Fuarı’nda Olaylı Açılış: Yumruklar Konuştu
31.08.2013
A+
A-

fuar-acilis

İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını 82. kez açarken törende kavga çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törende AK Parti ve CHP’li gençler birbirine girdi. Başkan Kocaoğlu olaylar sırasında kürsüye çıktı ve çok sert konuştu.

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 82. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Partner ülkenin Sri Lanka, onur konuğu ilin Sinop, temasının Sağlık olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı, Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan törenle açıldı. Fuarı’nın açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Eks. Rishad Bathiudeen, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Alana ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler girdi. Ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım alana geldi. Konuşmalar başlamadan önce alanda kısa süreli gerginlik yaşandı. Tiyatro içinde bulunan bir grup “yolların kralı Binali Yıldırım” sloganı atarken bir grup da “her yer Taksim, her yer direniş” sloganları attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarının okunmasının ardından yine taraflar birbirlerine zıt sloganlar attı.

KOCAOĞLU PATLADI: HERKES HADDİNİ BİLSİN!
İzmir azizdir Aziz Kalacak” sloganları ile kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşananlara tepki gösterdi. Yapılanların doğru olmadığını ifade eden Kocaoğlu, “Üç yıl önce başlayan ve burada yaptığım, programın da önüne geçerek yaptığım konuşmada gerekli mesajları verdiğime inanıyorum. Ama üç yıldır gördüğümüz ve yaşadığımız tablo benim mesajlarımız anlaşılmadığı anlamına geliyor. Bu fuar ne şu partinin, ne bu partinin… Ne onun, ne bunun çiftliği değildir. Herkes ne yaptığını binsin. Neredeyse, kiminse bilsin. Bu fuar Ulu Önder’in bize mirasıdır. Herkes kendini bilsin. Burası siyasi arena değildir. Açılış, Atatürk’ün talimatı ile kurulan fuarın 82. kez yapılmasıdır. Burası arena değildir. 60 ülkeden gelen konuk var. Hadi bakanlara, genel başkanlara, siyasilere saygı göstermiyorsunuz. Yabancı konuklara saygı gösterin. 60 tane adam var. Bana ikinci defa konuşma yaptırıyorsunuz. Herkesten özür diliyorum. Ama şunu da söyleyeyim. Bu üç oldu. Bunu herkes çok iyi bilsin. Dördüncüsü olmayacak. Buna da, kim sebep olduysa kafasının kılcal damarlarına kadar yazsın” dedi.

BİR YANDA KONUŞMA DİĞER YANDA KAVGA!
Kocaoğlu resmi konuşmasına başlamadan önce gerilen alanda bir anda kavga çıktı. AK Partililerin olduğu bölgeden gelen bir kişi CHP’li gençlik kolları üyelerinin bulunduğu alanda bir grup ile atışınca taraflar birbirine girdi. Kavga edenleri CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Erdal Aksünger, ilçe başkanları ve partiler ayırmaya çalıştı. Kavga, polislerin “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atan grupta yer alan bir kişiyi gözaltına almak istemesiyle çıktı. Polislerle birlikte hem slogan atanlara hem de milletvekillerine tekme atan kişinin başlattığı kavga daha da büyümeden engellendi.

ERDÖNMEZ BAYILDI
Atmosferin daha da gerginleşmesi üzerine Konak İlçe Gençlik Kolları Başkanı Kemal Erdönmez baygınlık geçirdi. Partililer yardımıyla kalabalıktan açık alana getirilen Erdönmez’e ilk müdahaleyi CHP’nin Dr. Milletvekili Aytun Çıray yaptı. Ardından Erdönmez gelen ambulansa konularak ilk müdahalesi yapıldı.

FİŞLEME TEPKİSİ!
Öte yandan alanda belediye başkanlarının olduğu bölümde çekim yapan sivil polislere Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ile Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak tepki gösterdi. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın da dahil olduğu tepkinin ardından sivil polisler ellerinde kamera ve fotoğraf makineleri ile alandan ayrıldı. Ülgür, “Kimi fişliyorsunuz? Burayı polis devletine çevirdiniz. Yazıklar olsun” diye bağırdı.
 
KOCAOĞLU’NDAN BARIŞ MESAJI
Resmi Konuşmasına, “barışın, hoşgörünün, özgürlüğün ve demokrasinin kenti aydınlık İzmir’den 82 yıllık müstesna bir Cumhuriyet eseri olan İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan tüm dünyaya sevgilerimizi ve selamlarımızı gönderiyorum” diyerek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu yılki açılış konuşmamda ilk kelimenin “barış” olması bir tesadüf değil. Evet, İzmir Enternasyonal Fuarı bir kültürdür. Yaşatılması gereken bir gelenektir, gelecektir. Hem teknolojidir hem nostaljidir. Ama İzmir Enternasyonal Fuarı, her şeyden önce barıştır, hoşgörüdür. Ulusların ve halkların buluşması, kucaklaşmasıdır. Bu, fuarın ilk yıllarında da, Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde de böyle olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla, yakın coğrafyamızda savaş çığlıklarının atıldığı şu günlerde, barış çağrısının yapılacağı en uygun platformdur İzmir Fuarı. Bu Fuar, 90 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü çınarlarından biridir. Bu Fuar, nice zaferlere imza atmış büyük bir komutan olmasının yanı sıra, dünya barışının gerekliğine de inanmış, yaşamı boyunca bunun için mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en değerli miraslardan biridir. O Mustafa Kemal ki, ‘Türkiye’nin güvenliğini gaye tutan, hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir barış istikameti, bizim daima prensibimiz olacaktır’ sözleriyle, izlememiz gereken yolu açıkça tarif etmiştir” dedi.

MEVLANA İLE ÇAĞRI YAPTI
İzmir’den tüm Dünya’ya seslenen Başkan Kocaoğlu, “Savaş ölümdür, karanlıktır, yokluktur. Savaş gözyaşıdır, feryattır, acıdır. Barış ise huzurdur, insanların birbirini daha iyi anlamasıdır, uyumdur. Barış sükûnettir, güzelliktir, erdemdir. Ne güzel söylemiş Hz. Mevlana… Beri gel, daha beri, daha beri. Bu yol vuruculuk nereye dek böyle? Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen kapları, testileri hele bir kır, Sular nasıl bir yol tutar, gider. Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, Can nasıl koşar?” diye konuştu.
 
PROJELERİ ANLATTI
Konuşmasında fuarcılılığın önemine de değinen Başkan Kocaoğlu, “Günümüzde uluslardan çok, küresel kentler arasındaki yarışmanın belirleyici olmaya başladığını biliyoruz. Reel sektörü canlandırarak ekonomideki kırılganlıkları ortadan kaldıran uluslararası fuarlar ise kentlerin kalkınmasında kritik bir rol oynuyor. O yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak,  fuarcılığı, “yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından biri” olarak görüyoruz.Bir yandan 82 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarımızı canlı ve diri tutarken, diğer yandan yeni fuar merkezimizi kurarak ihtisas fuarcılığını geliştiriyoruz.Geçen yılki açılışta verdiğimiz sözü tuttuk Gaziemir’deki yeni fuar merkezimizin inşaatı hızla yükseliyor. İzmir, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden birine sahip olmaya hazırlanıyor. Bu dev yatırım, hem istihdam hem de turizm ve ticaret sektörlerine sağlayacağı katkılarla kent ekonomisine çok ciddi bir ivme kazandıracak. İhtisas fuarlarımızın sayısını 3’e, 5’e katlayacağız. Fuarlarımız dünya devleriyle yarışır hale gelecek. Örneğin mermerde dünyanın en büyük fuarını İzmir’de yapacağız. Gelin Damat Fuarı’nda ise Avrupa’nın en büyüğü olacağız. Yüce Atatürk’ün bize çizdiği rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Kocaoğlu ayrıca, fuarı geçmişten bu güne kadar sembol haline getiren eski başkanlara teşekkür ederken Ahmet Piriştina’yı da, andı. Törende İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Eks. Rishad Bathiudeen konuşmalar yaptı.

YILDIRIM’DAN EXPO VURGUSU
Törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sıradan bir fuar olmadığını söyledi. Yıldırım, “82. si düzenlenen fuar sadece 1929 büyük buhranda ve 2. Dünya Savaşı’nda kesintiye uğramış, bu günlere gelmiştir. Yerli ve yabancı kuruluşların kendisini tanıttığı bir fuarın adıdır. Fuarın önemi her geçen yıl daha da arttı. Artık ekonominin ağırlık Dünya’nın Batı’sından Doğusu’na kayıyor. Gelişme fuara katılımda da görülmektedir. Beş yıl önce katılımcı sayısı 5 bin iken bugün 25 bine çıkmıştır. Türkiye’de düzenlenen fuar sayısı da çok arttı. Sayı 79’dan 115’e kadar çıktı. Ülkemiz fuarlarını ziyaret edenlerin sayısı 11 milyondan 16 milyona çıktı. Yılda 25 fuara ev sahipliği yapan İzmir 2 milyon insan ağırlıyor. İzmir ayrıca EXPO 2020’ye hazırlanıyor. Bunu beraberce kente kazandırırsak 6 ayda 30 milyon ziyaretçi 40 milyar TL’lik kaynak girmesi demektir. Zaman büyük projelerle çalışma, dayanışma zamanıdır. İzmir için güzel günleri gerçekleştirme zamanıdır” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU’NDAN “SAVAŞA HAYIR” MESAJI
Törende kürsüye bir yanda “Halkın umudu Kılıçdaroğlu, bir yanda Recep Tayyip Erdoğan” sloganları çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu, “Demokrasi ayrı bir şey. Yabancı konuklarımız var. Lütfen başka yere çekmeyelim. İzmir, Türkiye’nin Dünya’ya açılan kapısıdır. Fuarlar keti, önemli bir yerdir. Fuarın 82 yıl önce açılmış olması önemlidir. Bizim dedelerimiz, babalarımız savaş meydanlarında mücadele ettiler. Onlar bağımsızlık savaşından sonra ilk olarak ekonomiye el attılar. Çünkü Atatürk ‘savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça ülke bağımsız olamaz’ diyordu. Sadece, kentleri, ulusları kaynaştıran önemli bir organizasyondayız. Bugün Sri Lanka’dan farklı isimler geldi. Biz de onları tanıyacağız. Fuarlar uluslararası barışın da simgesidir. Bu ülkeyi kuranlar, Atatürk’ün arkadaşları ‘zorunlu olmadıkça savaş yapılmaz’ dediler. Her ortamda barışı savundular. 1940’lı yıllarda bile milyonlarca insan yaşamını yitirdi. Sivil insanlar hayatını kaybetti. Savaşlar hiçbir zaman barış ve huur getirmez. Savaş, kandır, gözyaşıdır. Barış istersek Mevlana’nın da Hacı Bektaş’ı Veli’nin de istediğini yapmış oluruz. Son 10 yılda çocuklar hayatını kaybetti, travma geçirdi. Tecavüze uğradı” dedi. Kılıçdaroğlu, fuarlar ile İzmir’in Dünya’ya tanıtılacağını söyledi.

izmir-fuar-açılışı

YORUMLAR
  1. APASASLI dedi ki:

    YİNE BÜYÜK Bİ REZİLLİK… EN BÜYÜK HATALARIMIZDAN BİRİ DAHA GÖZLER ÖNÜNDE YAPANLARA ÖRÜMCEK KAFALILAR DİYORUM…