site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Hamdolsun! Pamuk’ta bitti

Hamdolsun! Pamuk’ta bitti
13.11.2014
A+
A-

murat-emil (2)

Bir zamanlar Beyaz Altın diye adlandırılan Pamuk dibe vurdu. Üretici şaşkın bir vaziyette fiyatların yükselmesini bekliyor.

Pamuğun yüksek girdi maliyetine karşın değerinin çok çok altında satılması üreticiyi düşündürüyor. Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçinin pamukta dibe vurmasını sağladı.

PAMUKTA BİR ADIM İLERİ, İKİ ADIM GERİ

Bir zamanlar, Türkiye’nin dünyanın sayılı tarım ülkelerinden biri olduğunu söyler, ilkokulda çocuklarımıza bunu öğretirdik. Pamuk da Türk tarımının beyaz altınıydı. Ancak o beyaz altın tamamen bitti, pamuk ithalatı Türk Ekonomisi’nin kamburlarından birine dönüştü. Dibe vuran pamuk fiyatları gelecek yıllarda Türkiye’nin en önemli ürününü ortadan kaldıracağa benziyor.

Selçuk ovasında yetiştirilen pamuğun yüksek girdi maliyetlerinin karşısında ürünün para etmemesi pamuğun beyaz altın saltanatını bitirdi. Bir yandan küresel ekonomik kriz bir yandan da sürekli yaşanan zamlar kötü gidişin en büyük nedeni oldu.

Selçuklu çiftçiler ise duruma tepkili. Yıllardır Selçuk’ta pamuk yetiştiriciliği yapan Murat Emil; ” Her fırsatta, “Yüksek girdi maliyetleri karşısında pamuk üretimi yapılamaz hale geldi, üretiyor, ancak zarar ediyoruz” diyerek içinde bulundukları sıkıntıyı dile getirdi.

İthal pamuk yerli üreticiyi bitirdi. Şu anda pamuk üretiminde yüzde 50 azalma var. Artık üretici pamuğu tercih etmiyor. Girdi masrafları yüksek, fiyatlar düşük. Gelecek yıllarda pamuk adına bir şey kalmayacak, tarih olacak. Devletin bu konuda ciddi adımlar atıp çiftçileri desteklemesi gerekiyor. Böyle giderse bir daha pamuk üretimi yapmayacağım.

Hasadını yaptığınız pamuklarımız elimizde kaldı. Çevre ilçeleri de gezin hep aynı durum var. Depolar pamuk ile dolu. Fiyatların uygun olmaması nedeniyle kimse elden çıkaramıyor.

Başta işçilik olmak üzere girdiler yüksek, akaryakıt yüzde 35-40 arttı, gübrede yüzde 70-80 oranında zamlar oldu. Bu yükselen girdiler nedeniyle de çiftçinin kar oranının kalmadı.

Haber: Seda Konukwww.SelcukHaber.com

murat-emil (1)

YORUMLAR
  1. Kemal Yilmazhanci dedi ki:

    Bende ciftci cocuguyum,cok üzülüyorum,tarimlan ugrasan vatandasin ayagina celme takmak gibi birsey.Selcugumuzun,cok eskiden basta Pamuk , Tütün ,incir ve Karpuz yetistirdigi zamanlar frstivaller düzenlenirdi Türkiyenin her yerinde isim yapmisti ve simdi nesi kaldiki hangi ürününlen ( olmiyan ) festivaller yapsin . Rahmetli Babama Hanci Ali derlerdi ve ozamani ve ozamanin insanlarini cok ariyorum.Saygilar.

  2. efesli dedi ki:

    ÇİFTÇİ KARDEŞLER HEP AĞLIYOR AMA OY ZAMANI KOŞA KOŞA AKP YE OY VERİYONUZ SONRA ÜZÜLMEK BOŞ İŞ.