Selçuk Haber

Hakça Bölüşüm

nilufer-ozturk-silay-300x199Bu hafta sizlere Belediyenin sosyal konutları hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Sosyal konut diyorum çünkü aslında bu konuda bilmediğimiz birtakım işlevler var. Ben de bu konuda kısada olsa kendi bildiklerim ve yapmış olduğum araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Biliyorsunuz ki, Selçuk Belediye bütçesinin mali kaynaklarını incelediğinizde Selçuk halkı adına harcanan her kuruşun büyük çoğunluğunun Efes, Meryemana gibi ilçenin tarihi zenginliklerinden gelen gelirler ile özellikle geçmiş yıllarda yapılan imar planlaması çalışmalarından oluşan belediye mülklerinden geldiğini açıkça görürsünüz. Tabii buna ilçe halkının belediyeye ödediği yasal zorunluluk olan vergi, harç ve katılım paylarının da eklendiğini unutmayalım.

Selçuk Belediyesi sahip olduğu taşınmaz mallar açısından kendi nüfus ölçeğinde ülkenin en zengin belediyelerinin başında gelmektedir. Belediyemiz beş yüzü aşkın tapunun sahibidir ve bu tapuların büyük bölümünden önemli kira gelirleri elde etmektedir.

Ancak belediye mülkiyetinde bulunan İsa Bey Mahallesindeki Sosyal Konutlar ve Cumhuriyet Mahallesindeki Belediye Lojmanlarından çok cüzi bir gelir elde etmektedir. İsa Bey’ deki konutlarda yoksul vatandaşlarımız oturmaktadır. Belediye bu ailelerden 5-10 lira gibi bir kira bedeli almaktadır. Cumhuriyet Mahallesinde Tören alanı karşısında bulunan iki blok 32 daireden oluşan lojmanlarda ise belediyede çalışan memur ve işçiler ikamet etmektedir. İki oda bir salondan oluşan bu dairelere kira bedeli olarak aileler ayda 75 lira bedel ödemektedirler. Buraya kadar sorun yok ancak sorun bu dairelerin tahsislerinin kimlere ve nasıl yapıldığında.

Bilindiği gibi üç yıl önce eski Belediye Başkanı Ülgür tarafından uzman adı altında kırkı aşkın eleman belediyeye iş başı yaptırıldı. Bunların tamamı bekar ve Selçuk dışı illerden gelenlerden oluşuyordu. Eski Başkan bu çalışanların bir çoğuna bu lojmanlardan birer daire tahsis etti. İşte bu çalışanların bir çoğu bu dairelerde tek tek kalıyorlar. Süreç içersinde evlenenlerin ise eşleri devamlı yanlarında bulunmuyor ve bu evlere haftanın bir kaç günü geliyorlar. Yani orada bulunan otuz iki daire otuz iki aile tarafından kullanılmıyor ve bir çoğunda bekar çalışanlar veya yalnız evliler kalıyorlar. Bunun dışında orada oturan özellikle eski memur ve işçilerin bir çoğununda ise kendi mülkiyetinde bir veya daha fazla konutları var ve onları kiraya verip lojmanda oturmayı tercih ediyorlar. Duyduğumuz kadarıyla lojmanda oturan üç konut sahibi çalışan bile varmış. Tabi bu durum belediye çalışanları başta olmak üzere dışarıdaki vatandaşlar arasında da yoğun tepki çekiyor. Yeni başkana önerimiz dairelerde tek tek kalan bayanları veya erkekleri bir arada toplayarak boş konutlar ortaya çıkarmalı ve ev sahibi olanların lojman tahsislerini kaldırarak boşalacak bu daireleri düşük maaşla çalışan evsiz taşeron işçilere vermeli. Ayrıca bu konuda başkaca bir önerim de; bu konutlarda oturmak isteyen taşeron dahi olsa sınırlı bir süre verilmeli… Yani 3 yada 4 yıl gibi. Mesela örnek vermek gerekirse ben ayda 75 TL aylık kira ile oturuyor olsam iki yılda ev sahibi olurum.

Saygılarımla…

Exit mobile version