site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Eyleme Gitmek Suç Mu?

Eyleme Gitmek Suç Mu?
23.06.2013
A+
A-

EYLEME-GITMEK-SUCMU

Eyleme katılan da, katılıp gözaltına alınan ve işveren de aynı sorunun yanıtını arıyor. Hukukçular bu konuda işçiyi de işvereni de uyarıyor. Hukuksal boyutun değiştiğine dikkat çeken hukukçular özellikle dikkat çekiyor protesto gösterisine katılmak anayasal bir haktır, gözaltına alınan bir işçinin hemen işten çıkarılması da kanunen mümkün değildir.

20 gün önce İstanbul’un merkezi Taksim’de Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesiyle başlayan bir eylem ülke de boyutları her geçen gün artan bir protesto gösterisine dönüştü.

Ağaçlardan başlayan ama aslında toplumun rahatsızlıklarını dile getirdiği bu protesto gösterisi dünya medyasının da yakın markajındaydı.

Bu eyleme hem destek olmak hem de meraklarını gidermek için binlerce kişi Taksim’in yolunu tuttu.

İlk günkü müdahalenin ardından festival havasına bürünen eyleme hafta sonu vatandaşların ilgisinin daha da arttığı gözlendi.

Patronundan işçisine, akademisyeninden sanatçısına binlerce kişi Taksim alanını doldurdu.

Eyleme destek vermek isteyen vatandaşlar da alanda boy gösterdi.

Ancak geçtiğimiz hafta Taksim’e bir müdahale gerçekleşti.

İlk günlerde yaralananlar, polisin kullandığı orantısız güç, liderlerin tepkisi ve başbakandan gelecek açıklamalar konuşuldu.

Üzerinden günler geçen eylemin ardından şimdi katılanlar için zor zamanlar başlıyor.

Özellikle de kamuda çalışan işçilerin konuyla alakalı olarak işvereniyle sorun yaşadığı iddiaları her gün daha yüksek sesle konuşuluyor.

Peki, işveren eyleme katıldığı için işçisini işten çıkarabilir mi ya da müdahale esnasında gözaltına alınan bir işçinin mesai saatleri içerisinde iş yerinde olamaması bir çıkarılma sebebi olabilir mi?

İş Hukuku Enstitüsü Başkan Yardımcısı Avukat Naciye Uçar bu konuda işçileri ve işvereni uyarıyor; protesto gösterisine katılan işçi bu sebepten işten çıkarılmaz diyor.

Uçar; ‘ Bu konuda birçok hukukçu fikrini açıkladı. Protesto gösterisine katılmak bir ifade özgürlüğüdür, kişisel bir haktır. Kişi bu gösterilere katılabilir, sempatizanı olabilir. Burada dikkat edilecek nokta mesai saatleridir. Mesai saatlerini atlatmadığı müddetçe işçiler bu gösterilere katılabilir.

Eğer protesto sürecinde hukuk sınırlarını aşan bir suç işlemedilerse, kendi düşüncelerini savunma özgürlüklerini var. İşverenin çalışanım mesai saatleri dışında eyleme katıldı diye bir çıkarma nedeni yok’

Taksim’de cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşen gözaltı operasyonlarında birçok kişi polis tarafından alıkonuldu.

Eyleme katılan işçi gözaltına alındı? Kendi inisiyatifi dışında gerçekleşen bu olayda da işveren işten çıkarabilir mi?

Av. Naciye Uçar; Kanunda şöyle bir durum var; 2, 4, 6, 8 haftalık ihbarlar. En az 6 ay süreyle çalışan bir işçinin 2 hafta ihbar hakkı var. Gözaltında tutulduğu sürece işe gidemeyen işçiyi hemen işten çıkarmak mümkün değil. Burada işçinin yapması gereken tek şey gözaltında tutulduğunu ispatlamak. İşveren de kendisinden önce bu ispatı isteyecek. İhbar süresi dolmadan bir işçinin hemen işten çıkarılması mümkün değil. Kanunda da böyle bir hakkı yok işverenin’’
(gazeteport)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.