site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Erdoğan: Türkçe ile Felsefe Yapamazsınız

Erdoğan: Türkçe ile Felsefe Yapamazsınız
24.12.2014
A+
A-

Türkçe ile Felsefe Yapamazsınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkçe’nin bilim ve felsefe için yetersiz bir dil olduğunu söyledi. Dil devrimini eleştiren Erdoğan “Bilim yapmaya müsait dilimiz bir gecede yok oldu” dedi…

Dil devrimini TÜBİTAK bilim ödülleri töreninde eleştiren Erdoğan, “Türkçe ile felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca ya İngilizce kullanmanız lazım. Bu sorunlar devlet eliyle değil, bilim adamları eliyle çözülmeli” diyerek dil bilimcilere mesaj gönderdi.

‘Osmanlıca bilim dili’

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Osmanlıcanın bazı okullarda zorunlu bazılarında seçmeli olmasının önerilmesi ile ilgili tartışmalara da değindi.

Erdoğan, “Bizim son derece zengin bilim yapmaya son derece müsait bir dilimiz varken bir gece yattık, sabah kalktık baktık o dil yok. Şu anda yabancı dillerle yabancı kelime ve kavramlarla bilim öğrenen ve öğreten bir ülke durumundayız. Binlerce kelime ve kavram unutuldu, sözlükten çıkarıldı” dedi.

Osmanlıca’nın dil yapısının “Kelime ve kavram üretmeye son derece elverişli” olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şu andaki dil yapısı ile felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca kavramlara başvuracaksınız, ya da İngilizce ve Almanca kavramlara başvuracaksınız” diye konuştu.

Erdoğan tüm bu sorunların da, devlet eli ile değil, bilim insanlarının eli ile aşılacağını söyledi.

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

YORUMLAR
  1. akp li dedi ki:

    Kendiside biliyor osmanlicanin sadece saray dili oldugunu ve anadoluda o donemde bile turkce konusuldugunu..amac 4 bakanin yolsuzluklarini ortbas edip gundem degistirmek

  2. Anonim dedi ki:

    yarının ne göstereceği hiç belli olmaz.
    bakarsınız bir gece yatarız sabah kalkarız birilerinin yerlerinde yeller esiyor.

  3. Anonim dedi ki:

    Türkçeyi de yasaklayın tam olsun bence

  4. Anonim dedi ki:

    Sarayda yaşıyor ya şimdi de osmanlıca muhabbeti ile kendini tam olarak padişah hissetmek istiyor. Yakında kendisine bir de kavuk giyme merasimi yaparsa şaşmamak lazım.

  5. Anonim dedi ki:

    Tayyip Bey’in gündemi neden saçma sapan konularla doldurduğunu biliyoruz. Yakında Apoyu çıkaracak, kürtlere özerklik tanıyacak ve genel af olacak.Siz bize bunlardan biraz bahsedin.

  6. Recaizade Mahmut Ekrem dedi ki:

    Tayyip bey yanılıyor. Kendisi senelerdir felsefe yapıp gündem değiştirdi, hemde Türkçe konusarak başardı bunu. (Hala da devam ediyor yapmaya) HERKESLER NE OLDUĞUNU PEK GÜZEL ANLIYOR. Neymiş, demek ki yapılabiliyormuş.. Haaa yetersiz geldiyse ALLAH bizi korusun diyelim..