site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Erdoğan, ‘devletin parası’yla rekor harcama yaptı, Gül’ü 4’e katladı

Erdoğan, ‘devletin parası’yla rekor harcama yaptı, Gül’ü 4’e katladı
08.05.2015
A+
A-

erdogan_devletin_parasiyla_rekor_harcama_yapti_gulu_4e_katladi

“Devletin parasıyla gezmek en doğal hakkım” diyen Erdoğan dediğini yapıyor. 16 aylık bütçesi, selefi Gül’ün 7 yılda harcadığı paranın 4 katına ulaştı.

Muhalefet partileri tarafından AK Parti’ye destek için ülkenin her yerinde miting yapmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Devletin parasıyla geziyorum. Bu benim en doğal hakkım” lafı yeni bir tartışma başlattı.

Meydan Gazetesi’nin haberine göre, Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra emrine verilen ödenekler, bir önceki Cumhurbaşkanı Gül’ün 7 yıl boyunca harcadığı 700 milyon TL’nin 4 katına çıktı. Paranın 2.3 milyar TL’sini ‘örtülü ödenek’ oluşturduğu için nereye harcandığı konusunda ise net bilgi yok. Erdoğan, kendi bütçesine iki kat zam yaptırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rekor düzeydeki harcamaları 2015 bütçe ödeneklerinin paylaşımı sırasında da tartışma çıkarmıştı.99793637

Kendi payına 2 kat zam yaptırdı

Erdoğan, 10 Ağustos’taki seçimle görevi Abdullah Gül’den devralırken, geçen yıl 199.5 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinden kendisine 103 milyon liralık ödenek kaldı. Bu ödeneği yıl sonuna kadar tüketen Erdoğan, 2015’te de bütçeden kendisi için ayrılan paya iki kat zam yaptırdı.

16 ayda 2.8 milyar TL’lik bütçe

Cumhurbaşkanlığı’nın 2014 yılında 199.5 milyon TL olan bütçesi, 2015 yılında 397 milyon liraya yükseltildi. Böylece Erdoğan’ın Gül’den devraldığı bütçeyle birlikte bu yılsonuna kadar olan 16 aylık bütçesi 500 milyon liraya çıktı. Ancak bu da yetmedi, daha önce sadece başbakanlığın kullanımında olan Örtülü Ödenek cumhurbaşkanlığına da açıldı. Yani, devlet bütçesinin binde 5’i olan 2.3 milyar lira tutarındaki gizli ödenekten Erdoğan’ın da kullanım hakkı doğdu. Söz konusu tutarla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullanımına sunulan para 2015 yılı için 2 milyar 697 milyon TL’ye (Eski parayla 2 katrilyon 697 trilyon lira) çıktı. Geçen yıl Gül’den devralınan parayla birlikte Erdoğan’ın 16 aylık görev süresince harcayacağı tutar 2.8 milyar lira oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.