site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Engelliler Haftasında eğitim de vardı eğlencede

Engelliler Haftasında eğitim de vardı eğlencede
20.05.2016
A+
A-

10- 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Selçuk Belediyesi tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın Özel Goncagül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaretiyle başlayan etkinlikler, Selçuk Belediyesi’nde “Seninle Yaşamak Güzel” konulu panel ile devam etti. Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonu’nda Engelli öğrencilerin birbirinden anlamlı performanslarının sergilendiği gösteriler ve ücretsiz kitap dağıtımının yapıldığı etkinliklerde özel öğrencilerin engelleri aşmak için farkındalık yaratmak ve fırsat tanındığında neleri başarabileceklerini gösterilmesi adına düzenledikleri program katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.  

Engelliler Haftası kapsamında ilk olarak Özel Goncagül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki engelli öğrencileri ziyaret eden ve onlarla yakından ilgilenen Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, onlarla sohbet edip pasta kesti.

“Hepimiz potansiyel engelli adayıyız”
Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Toplantı salonunda “Seninle Yaşamak Güzel” adlı panel ile devam eden Engelliler Haftasında oldukça duygulu anlar yaşandı. Moderatörlüğünü Deniz Tamusta’nın yaptığı panelde ilk olarak engelliler ile ilgili bazı istatistikler verildi. Elde edilen araştırmalara ve resmi olmayan verilere göre Selçuk’ta 235 engelli vatandaşın bulunduğu belirtildi.
Panele konuşmacı olarak katılan Psikolog İzzet Türker konuşmasında “Her birimiz potansiyel engelli adayıyız” vurgusu yaparak; “Engellilik; doğuştan ya da sonradan kaza veya uzun süren hastalık sonucu oluşan bedensel, zihinsel, sosyal, duygusal veya özbakım becerilerinden yoksun olma, bu yeteneklerin kaybı olma anlamına gelmektedir. O zaman baktığımızda her birimiz potansiyel engelli adayıyız. Öyleyse kesinlikle engelli bireylerin dışlanmaması, ötelenmemesi gerekmektedir. Engelli bireylerin yaşadığı sorunlar sadece onların değil; devletin, toplumun sorunudur. Engellilerin sorunlarının çıkış yolu toplumun duyarlılığı ile mümkündür” diye konuştu.

Farklılıklara saygı göstermeliyiz
Panelde konuşan ve konuşmasında Engellinin tam bir insan olduğunun kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken kısa adı SELENDER olan Selçuk Engellilerini Destekleme ve Yaşatma Derneği Başkanı Esat Küçükzeybek; “Bilindiği gibi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası. Birleşmiş Milletlere üye aynı tarihte 156 ülkede kutlanmaktadır. Engellilere toplumsal bakışımız nasıl olmalı? Engellinin yaşam hakkı olduğunu kabul etmeliyiz. Herkes gibi engellilerinde vatandaşlık haklarının olduğu bilinip, gözetilmelidir. Farklılıklarına saygı göstermeliyiz. Yaşamına saygı göstermeliyiz.  Bireysel onuruna saygı duymalıyız. Her platformda temsil edilmesini sağlamalıyız. Fırsat eşitliğini sağlamalıyız” dedi.
Engelli çocuğa sahip olan bir ailenin özellikle toplumda karşılaştığı sıkıntıları dile getiren Ünzile Gültekin, Otistik olan oğlu Ozan ile yaşadıkları süreci anlattı. Otistik bir çocuğa sahip olmanın toplumun bakış açısına göre nasıl şekillendiğini anlatan Ünzile Gültekin’in konuşması salonda oldukça duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Gültekin, özellikle ailelerin sağlıklı olan çocuklarına cadde ve sokaklarda gezen engellilere duyulması gereken hoş görü ve saygının öğretilmesine azami gayret gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Onlar çıkarsız seviyor
Bir diğer engelli annesi Gülbeyaz Pultaş ise down sendromlu oğlu Alparslan ile ilgili duygu yüklü bir konuşma yaptı. Gülbeyaz Pultaş konuşmasında; “Ben oğluma baktığımda O’nda katıksız, katışıksız, arı bir sevgi görüyorum. Onlar bizler gibi statü, kimlik, sosyal vasıf gözetmeden seviyorlar, onların gözünde her şey eşit; maddiyat, çıkarcılık, ikiyüzlülük, rengi ne olursa olsun yalan vefasızlık barınmıyor bünyelerinde. Onlar büyürken güvenlerini, samimiyetlerini, sevgilerini, bitirmeden yaşıyorlar. Dünyanın büyüdükçe bizi büyüten yanları, teğet geçiyor onları, bizim çocuklarımız büyümüyor çünkü” dedi.
Konuşmaların ardından Zöhre Özer down sendromlu kızı için yazdığı  “Seninle Yaşamak Güzel” adlı kitabını imzaladı. Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakurt panelin sonunda konuşmacılara teşekkür ederek, çiçek verdi.

Özel öğrenciler formanslarını sergilediler
Engelliler Haftası çerçevesinde Selçuk Belediyesi Efes Tiyatro Salonunda Özel Goncagül Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin sergiledikleri birbirinden güzel gösteriler büyük beğeni topladı. Toplumda Farkındalık yaratmak, “Engelleri aşmak için Engelleri Kaldıralım” sloganıyla düzenlenen etkinlikte performanslarını sergileyen öğrenciler, izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.    

engellilerhaftasi_selcuk

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.