site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes’e yaz gelmedi

Efes’e yaz gelmedi
03.06.2015
A+
A-

efese-yaz-gelmedi (1)

Selçuk’ta tarımın yanı sıra en önemli geçim kaynaklarından olan ve esnafın umudu turizm sektöründe hareketlilik her yıl daha da azalıyor. Önceki yıllara göre Mayıs ayında Efes Antik Kent’ine akın eden yabancı turistler, son yıllarda ilçedeki turizme verilen önemin azalması ve ilgi çekici etkinliklerin yapılmaması nedeniyle Selçuk’u cazip bir turistik kent olarak görmüyor

Selçuk’un en büyük gelir kaynaklarından olan ve esnafın yaz aylarında yüzünü güldüren yabancı turistler, bu sezon Selçuk’a uğramıyor. Önceki yıllarda Mayıs ayında başlayan sezon ile birlikte esnafın kazanç sağladığı dış ülkeden gelen seyahatçiler, bu yıl Haziran ayının yaklaşmasına rağmen Selçuk’ta Efes Antik Kenti’ne adeta hiç uğramadı.

SELÇUK TURİSTİK CAZİBESİNİ KAYBETTİ

10 yıl öncesine göre yabancı turistlerin daha az geldiği Selçuk’ta esnaf yerel turistten ümitli olduğunu ifade ediyor. Ancak ülke genelinde yaşanan ekonomik bunalım sebebiyle esnaf yerel turistten beklediğini elde edemiyor. Tüm bunların yanında konaklamak için gelen yabancı turistler, canlı müzik programı yapılan ve büyük çaptaki eğlence mekanlarının olmaması sebebiyle çoğunlukla Kuşadası’nda tatil yapmayı tercih ediyor.

KAZANÇ BÜYÜK ŞİRKETLERE GİDİYOR

Selçuk esnafının bir diğer yakındığı konular arasında büyük turizm şirketlerinin yabancı turistleri yönlendirmesi yer alıyor. Büyük turizm şirketlerine yönelen yabancı turistlerin, Selçuk’taki yerel esnafa uğramaması nedeniyle ilçe esnafı, sezondan beklediği payı alamıyor. Bu da her yıl Selçuk’taki turizmin daha kötüye gitmesine neden oluyor.

MÜZE SHOP KANDIRMACASI

Yerel esnafa en büyük darbeyi vuran ise “Müze Shop” adı altında özel şirketlerin açtığı ören yeri içerisindeki bulunan mağazalar oldu. Bundan yaklaşık 4 yıl öncesinde çıkan teşvikler ile özel şirketlerin açmış olduğu mağazalar, ilçedeki yerel esnafın kazancını sıfır noktasına getirdi. Yabancı turistleri adeta kandırarak avlamak üzerine kurulu olan “Müze Shop” isimli mağazalar ilçeye gelen turistlerde, oradan yaptıkları alış-verişten elde edilen gelirin müzelere yardım ve destek mahiyetinde olduğu algısını yaratıyor. Müzeye bağış olması niyetiyle özel şirketlerin mağazalarına yönelen turistler, bu sebeple Selçuk’taki yerel esnafa daha az ilgi gösteriyor. Tüm bu olumsuz faktörlerin bir araya gelmesi ardından turizm kenti olan Selçuk, eski cazibesini her geçen gün biraz daha kaybediyor.

efese-yaz-gelmedi (3)

efese-yaz-gelmedi (2)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.