site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes ve Şirince’ye Sıcak Turizm Müjdesi

Efes ve Şirince’ye Sıcak Turizm Müjdesi
21.01.2013
A+
A-

efes-kutuphaneBakanlar Kurulu’nun Efes ve Şirince kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ve Bayındır’ı termal turizm bölgesi ilan eden kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 29 Kasım 2012 tarihli yazısı üzerine İzmir’de bir bölge termal turizm merkezi, 2 bölge de kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi. Bayındır termal turizm merkezi, Efes Antik Kenti ve civarı, Meryem Ana Evi ile Şirince Köyü’nü kapsayan alan kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi oldu. Ayrıca Denizli Tavas Bozdağ da kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak ilan edildi.
Bu karar ile Bayındır’a termal turizm yatırımlarının önü açılırken, Efes Antik Kenti ve Şirince bölgesinde tarihi ve doğal SİT’ten kaynaklanan sorunlar ile plansız yapılaşma sorunu da çözüme kavuşturulacak. Bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı olarak yeniden gözden geçirilip planlanacak. Şirince ve Efes’in bütünlük anlayışı kapsamında birlikte planlanacağını vurgulayan İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Şirince’de uzun süredir bir yapılaşma var. Bunlar planlama açısından sıkıntıları olan yerlerdi. Bunun ortadan kaldırılması için turizm koruma alanı ilan edildi. Bundan sonra gelişme mevcut yapılaşmayı da dikkate alarak planlı ve programlı şekilde olacak” dedi.

Müdahale olacak
Turizm koruma ve gelişim planı kapsamında Nişanyan Evleri’nin de olduğu bazı yapılara çekidüzen vereceklerini belirten İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, “Nişanyan’ın veya başka vatandaşların yaptığı, kurallara uyan veya uymayan gelişmeler var. Bunlara çekidüzen verilecek. Gelişim kontrollü olacak. Amaç yıkmak değil. Ancak mevcut duruma göre yapılacak planlama ile kalması gerekenler, sınırlı müdahale edilmesi gerekenler olacak” diye konuştu. Özellikle Bayındır’daki jeotermal potansiyeli değerlendirmek istediklerini dile getiren Ediz, yeni planlama sonucu termal turizmle ilgili yeni yatırımcıların bölgeye çekileceğini söyledi.

Bakan Ertuğrul Günay’ın hayaliydi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 2 yıl önce Şirince ve Efes’i koruma ve gelişim bölgesi ilan edeceklerini açıklamıştı. Günay, “Zaten benim Şirince ile ilgili başka hayalim var. Burayı kültür turizm koruma, geliştirme bölgesi yapalım istiyorum. Koruma bölgesi olursa plan yetkisi bize geçecek. Tüm plan hükümlerini turizm amaçlı olarak yeniden gözden geçireceğiz. Yapılaşmaları, aykırılıkları, düzenlemeleri bundan sonra bakanlık olarak biz yapacağız. Belediye ve özel idare bize yardımcı olacak elbette. Şirince’yi Türkiye’de parmakla gösterilecek özel bir bölge haline getirelim. Önüne gelenin kazık çaktığı, kat çıktığı başıboşluktan kurtaralım istiyoruz” demişti.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    sayın bakan önce şirincede yaşayan ve devlete rest çeken adamın yapılarını yıkın ki samimi olduğunuzu anlayalım. Laf değil icraat yapın ki bu millet sizi alkışlasın

  2. Cem Can dedi ki:

    Hani Selçuk, Hepsine var Selçuka yok. Üvey evlatmı bu Selçuk. Selçuku kim yönetiyor, turizmi kim yönetiyor??????

  3. Anonim dedi ki:

    efese siz planınızı yapmışınız zaten neyin kurnazlığı bu.efeste planınız bilintur türsab yandaş..şirincede planınız nişanyan varmı ötesi sayınnn bakan..