site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes olmadan UNESCO eksik

Efes olmadan UNESCO eksik
05.03.2015
A+
A-

Efes olmadan UNESCO eksik (2)

Efes olmadan asla…

UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi adayı Efes Antik Kenti için hazırlıkları sürdüren Selçuk Belediyesi’ne tecrübe desteği geldi. Geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne 999’uncu olarak giren Bergama’da sürecin Alan Yönetimi Başkanlığını yapan Yaşagül Ekinci Danışan, listeye giden yolculuğu ve sonraki aşamaları Selçuk Belediyesi’nde düzenlenen konferansta anlattı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Efes olmadan UNESCO Kültür Mirası Listesi’nin eksik kaldığını, bu yıl yapılacak seçimlerle Selçuk’un listedeki yerini alacağını söyledi.

Sürece ilişkin…

Bergama UNESCO Süreci ve deneyimlerin aktarıldığı sunum Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Kongre Salonu’nda yapıldı. Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci Danışan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 999. sırada giren Bergama’nın listeye giriş sürecini anlattı. Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Efes Alan Yönetim Başkanı Cengiz Topal, Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, kent konseyi yönetim kurulu üyeleri Bergama’nın UNESCO’ya giriş sürecini dinleyenler arasındaki yerini aldı.

Efes Antik Kenti bu yıl listede

Efes’in UNESCO Kültür Mirası Listesine girme sürecinde sona gelindiğini kaydeden Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Belediyesi ve Selçuk Müze Müdürlüğü ile birlikte yürütülüyor. Efes Antik Kentine ait koruma amaçlı imar planı ve alan yönetimi planı onaylandı. Bu yıl Efes’in UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’nde yerini alacağı bir yıl olacak. Efes Antik Kenti olmadan UNESCO eksik kalır. ‘Efes olmadan asla’ diyorum” şeklinde konuştu.

Kudüsten sonra Selçuk

Efes ören yerlerinin gelirleri açısından da önemli bir bölge olduğunu kaydeden Başkan Bakıcı, En fazla ziyaretçi alan bölgelerimizden arasında Saint Jean, Meryem Ana Evimiz de var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde Efes yer aldığı zaman var olan ziyaretçi sayısının büyük oranda artacak. Turizm açısından son zamanlarda çalıştığımız diğer bir konu da inanç turizmidir. İnanç turizminde Selçuk, bilhassa Hıristiyanlık alemi açısından Kudüs’ten sonra ikinci önemli ibadet merkezidir” dedi.

Efes olmadan liste yarım

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci Danışan Bergama’nın UNESCO’ya giriş sürecini ve sürecin sonrasındaki sorumlulukları ve çalışma alanlarını anlattı. UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek kadar, listede olmanın kente pek çok sorumluluk yüklediğini ifade eden Danışan; “Ülke olarak birçok açık hava müzesine sahibiz, dünya medeniyetine yön veren her türlü bilgi birikiminin doğduğu topraklar üzerindeyiz. UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Bergama, Selçuk gibi şehirlerimizin olmaması liste için büyük kayıptır. Bergama ve Efes listeye girerek bu çok önemli listenin prestijini arttıracaktır. Bergama’nın, Efes’in olmadığı bir dünya kültür mirası listesi ne yazık ki yarım kalıyor” diye konuştu.

“Korunma ve kalkınmayı sağlıyor”

Efes’in listeye dahil olmasının geç kalınmış bir randevu olduğunu dile getiren Danışan, adaylık dosyasının hazırlanmasının ciddi ve koordineli bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekti. UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine girmenin sorumlukların yanı sıra avantajları olduğunu ifade eden Danışan, şöyle devam etti; “Bu listeye girmek bir sonuç değil, kalkınma ve kültür turizm bilincinin artması yönünde bir başlangıç oldu. UNESCO’nun kesin listesine girmek denetlenme ve korumayı beraberinde getiriyor. Denetlenmenin altına girmenin en önemli amacı korunmak ve kalkınmaktır.”

Efes olmadan UNESCO eksik (1)

Efes olmadan UNESCO eksik (3)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.