Selçuk Haber

Efes Kazılarının Tarihi Kent Belleği’nde

EFES-KAZILARININ-TARIHI (2)

Selçuk Kent Belleği çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Selçuklu tarihçi Ali Can’ın arşivinden seçtiği fotoğraflardan oluşan “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” konulu sergi Temmuz ayı boyunca Selçuk Belediyesi Kent Belleği’nde ziyarete açık olacak.

Selçuklu tarihçi Ali Can’ın yıllar boyu süren araştırmaları sonucunda ulaştığı bir birinden özel fotoğraflardan oluşan “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” konulu sergisi Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleği’nde sergilenmeye başladı.

Serginin açılışında konuşan tarihçi Ali Can,1856 Paris Antlaşmasıyla Osmanlı topraklarının Rusya’ya karşı korunacağı gerekçesiyle Avrupalı devletler tarafından garanti altına alındığını, bu vesileyle İzmir’den Aydın’a ilk demiryolunun çivisinin çakıldığını, 1862 yılında ise Ayasuluk İstasyonu’nun açıldığını hatırlattı. Bu gelişmenin ardından 1863’te İngilizlerin Efes’te kazılara başladığını, sonra da Almanlar ve Avusturyalıların kazılara devam ettiğini söyleyen Ali Can,pek çok değerli tarihi eserin Türkiye dışına çıkartılmasına neden olan Efes kazılarının Osmanlı devletinin bağımsızlığını kaybetmesinin de bir simgesi olduğunu ifade etti.

“Serginin kültürel adı “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” siyasi adı ise “Bağımsızlığınız yoksa egemenliğiniz de yoktur” diyen Ali Can “bu serginin açılmasına destek olan Kent Belleği ekibine ve Selçuk Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” diye konuştu. Efes kazılarına ilişkin birbirinden önemli fotoğraflardan oluşan sergi, Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleği’nde temmuz ayı boyunca ziyarete açık olacak.

Exit mobile version