site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Efes Kazılarının Tarihi Kent Belleği’nde

Efes Kazılarının Tarihi Kent Belleği’nde
03.07.2013
A+
A-

EFES-KAZILARININ-TARIHI (2)

Selçuk Kent Belleği çok önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Selçuklu tarihçi Ali Can’ın arşivinden seçtiği fotoğraflardan oluşan “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” konulu sergi Temmuz ayı boyunca Selçuk Belediyesi Kent Belleği’nde ziyarete açık olacak.

Selçuklu tarihçi Ali Can’ın yıllar boyu süren araştırmaları sonucunda ulaştığı bir birinden özel fotoğraflardan oluşan “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” konulu sergisi Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleği’nde sergilenmeye başladı.

Serginin açılışında konuşan tarihçi Ali Can,1856 Paris Antlaşmasıyla Osmanlı topraklarının Rusya’ya karşı korunacağı gerekçesiyle Avrupalı devletler tarafından garanti altına alındığını, bu vesileyle İzmir’den Aydın’a ilk demiryolunun çivisinin çakıldığını, 1862 yılında ise Ayasuluk İstasyonu’nun açıldığını hatırlattı. Bu gelişmenin ardından 1863’te İngilizlerin Efes’te kazılara başladığını, sonra da Almanlar ve Avusturyalıların kazılara devam ettiğini söyleyen Ali Can,pek çok değerli tarihi eserin Türkiye dışına çıkartılmasına neden olan Efes kazılarının Osmanlı devletinin bağımsızlığını kaybetmesinin de bir simgesi olduğunu ifade etti.

“Serginin kültürel adı “Osmanlı Arşivlerinde Efes Kazıları” siyasi adı ise “Bağımsızlığınız yoksa egemenliğiniz de yoktur” diyen Ali Can “bu serginin açılmasına destek olan Kent Belleği ekibine ve Selçuk Belediyesi’ne çok teşekkür ederim” diye konuştu. Efes kazılarına ilişkin birbirinden önemli fotoğraflardan oluşan sergi, Selçuk Belediyesi Selçuk Efes Kent Belleği’nde temmuz ayı boyunca ziyarete açık olacak.

EFES-KAZILARININ-TARIHI (1)

YORUMLAR
  1. ALİ CAN dedi ki:

    Sergimizin oluşmasında ve tanıtımında emeği geçen Selçuk Belediyesi Kent Belleği İdaresi ve Çalışanları başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.

  2. APASASLI 35920 dedi ki:

    sayın Ali CAN gibi selçuğumuzun tarihini en iyi şekilde anlatan biri olarak kendisini canı gönülden kutluyoruz… BAŞARILARINIZI İZLİYORUZ VE DEVAMİNİ DİLİYORUZ.

  3. Anonim dedi ki:

    Baktılar ki kent belleği onca çalışana rağmen istenilen seviyeye gelmedi geçen sene Ali CAN ‘ ı kent belleğine sokmayan oranın idarecileri yine Ali CAN’ a sarıldı 🙂 olur öyle şeylerrrrr

  4. vatandaş dedi ki:

    sevgili hocam sergini tebrik ederim ama vatandaş olarak ta kafamda bazı soru işaretleri oluşturmadın değil. Daha önce belediyeyi kent belleğini eleştiren yazılarını bu ekranlardan okudum hatta arkadaşlarla konuşurken de yav hocaya haksızlık yapılmış yüreklendirelim ona destek olalım diye buradan seni savunan öğen mesajlarda yazdık ne olduda birden “Sergimizin oluşmasında ve tanıtımında emeği geçen Selçuk Belediyesi Kent Belleği İdaresi ve Çalışanları başta olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.” oldu.bizlerde şaşırdık yav ne değiştide böyle oldu bunu da yazarsan seviniriz yoksa kafamızda soru işaretleri kalamaya devam edecek sevgiler..

  5. vatandaş dedi ki:

    birde sana bu konularda yardımcı olan, sana bilgiler veren birkaç isimde var onlarada teşekkür etseydin iyi olurdu be hoca sen bilirsin onları:)

  6. ALİ CAN dedi ki:

    Sevgili vatandaş, bana “bu konularda bilgiler veren birkaç isim” kimdir gerçekten bilmiyorum. Ama ben genel olarak herkese teşekkür ettim zaten. Kent belleği ekibine elbette teşekkür ettim. Çünkü gerçekten emek verdiler ve kusursuz bir organizasyon gerçekleştirdiler. Onlar olmasaydı, orası olmasaydı bu arşiv belgelerini ve fotoğrafları seninle uçurtma yapar, semada süzülmelerini izlerdik :))

  7. Ayşen Şen Bosum dedi ki:

    Ali Can Hoca’m;
    TARİHE, SELÇUĞA ve İŞİNİZE SAYGINIZA hayranım..
    Her seferinde emekleriiniz ve bilgi birikimlerinizle bir kez daha gurur duyuyorum sizinle..
    Emeğinize sağlık..

  8. hakan dedi ki:

    Hocam açıklaman yetersiz kalmış olmamış hocam