site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Efes Esnafının Sorunları Görüşüldü

Efes Esnafının Sorunları Görüşüldü
18.06.2014
A+
A-

efes-esnaflari-toplanti (1)

Aydın Turist Rehberleri Odası, İzmir Turist Rehberleri Odası ve Kuşadası Turist Rehberleri Odası tarafından düzenlenen son zamanlarda iyice ortaya çıkan İzmir ili Selçuk İlçesi Efes ören yerinde bulunan Esnafın sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin tespiti için Efes Alt Kapı da esnaflarla toplantı düzenlendi.

Toplantıya AYDIN TURİST REHBERLERİ ODASI Bşk. Yrd. Ozan Sayın, EFES TURİSTİK EŞYA SATICILARI DERNEĞİ Bşk. Mehmet Ürkmez, TÜRSAB KUŞADASI BÖLGESEL YÜRÜTME KURULU Bşk. Fahrettin Çiçek, İZMİR REHBERLER ODASI Bşk. Nebil Altınel, SELÇUK BELEDİYESİ Bşk. Yrd. Osman Başterzi, ITS TURİZM SEYAHAT ACENTE Md. Cahit Yimsek, SEA SONG TURİZM SEYAHAT ACENTE Md. Mert Kavafoğlu, TURA TURİZM SEYAHAT ACENTE Md. Mustafa, KARAVAN TURİZM SEYAHAT ACENTE Md. Nazım Akseki, SELÇUK TİCARET ODASI Bşk. Koray Yolcu, AYDIN REHBERLER ODASI YÖNETİM KURULU Üyeleri Fatih Albağlar, Gökhan Baydur, Aykut Güngör, Dilek Cambaz ve Yedek Yönetim Kurulu üyesi Rabia Nilay Erdoğ, AYDIN REHBERLER ODASI DELEGELERİ Ergül Kocamaz, Oğuz Kutucu, Ayşe Özdoğru ve Efes Ören Yerinin Alt Kapı ve Üst Kapı Esnafları Katıldı.

Yapılan toplantı da bir konuşma yapan AYDIN REHBERLER ODASI: Bşk.Yrd. Ozan SAYIN şunları söyledi; Toplantının Efes alt kapıda yapılmasının amacının sorunların yerinde halledilmesidir. Yıllar içinde ülkemize gelen turist gruplarının önceki yıllara nazaran alım güçleri ve kalitesinin düştüğü, daha az para harcadıkları ve çok ucuza tura geldiklerini, 20 sene önceki turistlerin olmadığı. Tura çıkan rehberlerin Acente ile yaptıkları sözleşme dâhilindeki programı uygulamak ile yükümlü olduğunu, aynı zamanda rehberin acente adına turu yöneten kişi olduğunu. Rehberlerin ören yeri giriş ve çıkışında serbest zaman tanıdığı ancak bu zamanı kullanan turist grubunun alış veriş yapma zorunluluğunun bulunmadığını. Rehberler hakkında yapılacak yazılı şikâyetlerde, şikâyetin TUREB disiplin kurulu tarafından değerlendirileceği söyledi.

EFES TURİSTİK EŞYA SATICILARI DERNEĞİ BŞK. Mehmet ÜRKMEZ ise yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi; Efes ören yeri üst kapıda ve alt kapı bölgesinde sıkıntılar hergün biraz daha büyüyor. Bölgede ki sıkıntı tura çıkan rehberin gruba tiyatro bölgesinde 15 dakikalık serbest zaman tanıyor ancak bu zaman çıkışa olan mesafeden dolayı yeterli olmuyor. Turist zaten tiyatro dan çıkışa gelinceye kadar tuvalet ve diğer ihtiyaçları ile 15 dakikasını geçiriyor. Turnikelerden çıktığı anda aracına yetişebilmek için pazarda hiç durmadan aracına gitmek zorunda kalıyor.

Turist rehberlerinin bazılarının esnafın sattığı malların kalitesiz ve Çin malı olarak satıldığının lanse ettiğini görüyoruz ve duyuyoruz. Acentaların ve Rehber odalarının bir an önce bu arkadaşlarımızı uyarmasını istiyoruz. Bizler daha önceden dernek tarafından acentelere toplantı talebinde bulunduk ancak bu acenteler tarafından dikkate alınmadı. Bizler Dernek olarak Acente, Rehber ve esnaf arasında ortamı bulmaya çalışıyoruz, olumsuz gelişen durumlarda dernek yönetimi hedef alınıyor, bu konuda dernek başkanı olarak en çok ben ve yönetim kurulunda ki arkdaşlarımız mağdur durumda kalıyor. Esnafın rehbere ve acenteye karşı her hangi bir tavrı yok sadece turiste yeterli serbest zamanın verilmemesi sıkıntı yarattığını söyledi.

Dernek Başkanının Konuşmasından sonra söz alan bazı efes esnafları şunları söyledi;

Turizmden pay almak istediklerini, TURA ile rekabet edemeyeceklerini sadece ekmeklerinin peşinde olduklarını, 10 yıl önce 2 firmanın getirdiği 10 arabanın bütün esnafa pay bıraktığı günümüzde ise gelen 50 arabadan hiç pay alamıyoruz.

Turiste ihtiyaçları için çok kısa zaman verildiğini, bunun yeterli olmadığı, turiste ören yeri girişinde ihtiyacı olan malzemeleri alması için rehber tarafından uyarılmadığı ve ayrıca içilecek suyun dahi artık acentelerin dağıttığını.

Bazı Rehber tarafından esnafın kötülendiği ve esnafın hırsız olarak itham edilerek gelen turistlere kötülendiklerini söylediler.

REHBER Nilay ERDOĞ ise TÜRSAB yetkilisine TURA’nın açtığı alışveriş merkezinin doğru olup olmadığı sordu ve Bu alışveriş merkezinin haksız rekabete yol açtığını söyledi.

İZMİR REHBERLER ODASI BAŞKANI Nebil ALTINEL ise yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi; Efes ören yeri içerisine açılan dükkânın haksız rekabete yol açıyor ve aşırı yoğun olan günlerde gruba hâkimiyet zorlaşıyor, serbest zaman verilemiyor dedi.

Toplantı sonunda çözüm önerileri şu şekilde sunuldu
1.Acenteler tarafından Efes üst kapıda 10 dakika ve Alt Kapıda 15 dakika serbest zaman tanıyarak bu zamanın tur programlarında belirtilmesi ve rehberlerin bu programa uymasının sağlanması.
2.Programa uymayan veya grubu belli başlı dükkânlara yönlendiren ve diğer dükkânları kötüleyen rehberlerin tespit edilerek rehber odalarına bildirilmesi.
3.TURA seyahat acentesinin açmış olduğu alış veriş merkezi ile ilgili olarak haksız rekabet konuşlarının araştırılarak kanuni yollara başvurulması.
4.Acenteler tarafından üst kapı bölgesinde su ve şapka dağıtılmaması için acente yetkilileri ile görüşülmesi.
5-Esnafın hal ve hareketleri ile sattıkları malların denetimi için Belediye zabıtası ve Derneğin iş birliği içinde olarak esnafın sıkça ve sıkıca denetlenmesi
6.Efes alt kapı bölgesinde bulunan tuvaletlerden sorumlu Selçuk Belediyesi ile irtibata geçilerek buradaki tuvaletlerin modernize edilmesi ve büyütülmesi çalışmalarının başlatılması konularında görüş birliğine varıldı.

HABER: MEHMET UYAROĞLU

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

efes-esnaflari-toplanti (2)

efes-esnaflari-toplanti (3)

efes-esnaflari-toplanti (4)

efes-esnaflari-toplanti (5)

YORUMLAR
  1. MURAT dedi ki:

    zeynel neden toplantıya gelmemiş sizi kaile almıyormu artık hafta 8 gün 9 dokuz efesteydi ne oldu yalnız mı kaldınız siz bu kafayla giderseniz daha çok muhatap ararsınız hükümet belediye el ele güzel günlere siz vefa başkanı mumla arıcanız öyle bu işler 32 diş göstermekle olmuyor

  2. vatandaş dedi ki:

    be dangalak murat osman başterzi o belediyedeçelik çomak oynamıyo ya başkan yardımcısı adam her halde oradaki konuşıulanlar sorunlar değerlendireceklerdir siz yıllarca gittinizde ne oldu

  3. Anonim dedi ki:

    ne yazık ki efes için gereken ne ise yapacağım diyen esnafın yanında olacağım diyen sayın başkan halen bir adım atamadı. Sayın Başkan önce bir ruhsat kontrolü yapın kimin işi ne ise onu yapsın, her önüne gelen istediğini satıyor efeste,

  4. esnaf dedi ki:

    size herşey müstahakk daha çok ararsınızz o eski günleriii

    1. Efes dedi ki:

      Esnaf olmuşssun ama ADAM olamamışsın !

  5. atilla Dülge dedi ki:

    Bana göre bu sorunlarin asilmasi icin belediyenin hakem olarak atanip, taraflarin üstüne düseni yerine getirmedikleri taktirde devreye girmesi gerekir.Siyasi otorite devrede olmali.Belediye Selcuk a ve EFES e sahip cikmali.öncelikle EFES icirisindeki alisveris mekakanlarini kapattirmali ki haksiz rakabeti ortadan kalksin.EFES esnafi yanliz olmadiklarini arkalarinda belediyeyi hissetmeleri cok önemli.Acente ve tur rehberlerinin arkalari saglam.bütün islerini Ankaradan yürütüyorlar.

  6. atilla Dülge dedi ki:

    Acenteler bu gibi toplantilarla oyalama taktigi uyguluyor bunu senelerce yasadik.Bu sorunlar bilinmiyen birsey degil.