site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Deve Güreşi severler Selçuk’a akın etti

Deve Güreşi severler Selçuk’a akın etti
18.01.2015
A+
A-

selcukefesdeveguresi2015

Deve Güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak kabul edilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali 33’üncüsü Pamucak Arenası’nda gerçekleştirildi. Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak kabul edilen ve sabah erken saatlerde başlayan Selçuk Efes Deve Güreşleri’ne yurdun dört bir yanından vatandaşlar akın etti. 142 devenin güreş alanına çıktığı festival, renkli görüntüleri de beraberinde getirdi.

Erkenden doldu

Organizasyonunun büyüklüğü ve katılımcı sayısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali ikinci gününde de coşkuyla başladı. Deve güreşlerini izlemek isteyen binlerin akın ettiği Pamucak Arenası erken saatlerde doldu taştı.

Yeni bir rekor olabilir

Yurdun dört bir yanından vatandaşlar ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan festivalin başlangıcında bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, “Rekorluk etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Bakıcı, “Deve güreşi bizim kültürümüzde var ve bizler için önemli. Muazzam bir kalabalık var. Hava da çok güzel ve katılımcıların 20 binin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Deve güreşlerini seyircilerle birlikte izliyoruz. Farklı ve keyifli bir kültür. Dolayısıyla bunun her zaman yapılması gerektiğine bizzat şahit oldum. Bu konuda desteklerimizi artıracağız.Tüm güreş severlere iyi seyirler dileyerek Selçuk ilçesine hoş geldiniz diyorum” dedi. Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Başkanı Mustafa Yavuz, katılımın beklenenin üstünde olduğunu ve yoğun bir ilgi olduğunu belirterek, havanın güzel olmasıda katılımcı sayımızı artırdı. Çok çoşkulu, keyifli ve sıkıntısız bir deve güreşi oluyor. Tüm destekleri olanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kan akmıyor

Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı da Dünyanın pek çok yerinde boğa güreşleri yapıldığını ama oralarda kan akıp can yandığına tanık olunduğunu söyledi. Boyacı, “Burada deve güreşleri sırasında hayvanlar birbirine zarar vermiyor. En ufak bir incinme olmuyor. İyi ki deve güreşleri var. Bana verilen rakamlara göre 17 binin üzerinde katılımcı olmuş” diye konuştu.

Barış mesajı olsun

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Dr. Mehmet Füzün ise en son 13 yaşında katıldığı etkinliğin ardından ilk kez deve güreşini yakından izlediğini ve müthiş bir festivalle karşılaştığını ifade etti. Füzün, Selçuk Efes Deve Güreşlerine katılanlardan oluşan kaynaşmanın herkese barış mesajı olarak iletilmesi gerektiğini bildirdi.

Turistlerin gözdesi oldu

Amerika, İngiltere, İrlanda, Kanada, Çin, Japonya ve daha bir çok ülkeden gelen turistler ise deve güreşleri arenasında bulunmaktan büyük keyif aldıklarını söyledi. Turistler, “Büyüleyici bir olay, dün develerin yürüyüşünü ve kortejini izledik bugünde burada güreşleri seyrediyoruz. Türkiye’nin batısını burada görmek çok güzel bir duygu. Daha önce hiç gelmemiştik, güreşlere ilk kez katılıyorum. Bundan sonra güreşlerin sıkı takipçileri arasında olacağız. Çok güzel ve çok etkileyici. Özellikle burada yapılan pikniği çok sevdik” şeklinde konuştu.

Deve güreşinden notlar;

Hakemler ve urgancıların alana alınması ile başlayan güreşler renkli görüntülere sahne oldu. 142 deve güreş arenasında ter atarken, güreş sahipleri de develerini güreştirebilmek için çaba sarf etti.

Sabah erken saatlerde başlayan festival akşam saatlerine kadar sürdü.

Güreş arenasına vatandaşların genç yaşlı çoluk çocuk demeden geldikleri görüldü. Ailelerin, güreş arenasına çıkan develeri alkışlarla desteklemeleri alana gelenleri coşturdu.

Deve sucuğu yemek isteyen vatandaşlar sucuk ekmek yapılan bölgelerde uzun kuyruklar oluşturdu.

Davul zurna eşliğinde deve güreşi izleyenlerin alanına develerin yaklaştığı sıralarda heyecanlı anlar yaşandı.

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

selcuk-efes-deve-guresi-2015 (1)

selcuk-efes-deve-guresi-2015 (2)

selcuk-efes-deve-guresleri (1)

selcuk-efes-deve-guresleri (3)

selcuk-efes-deve-guresleri (4)

selcuk-efes-deve-guresleri (5)

selcuk-efes-deve-guresleri (6)

YORUMLAR
  1. Ali Murat dedi ki:

    ülen bu r.sait selçuk yolunu bilyomuydu yi n gari

  2. selcuklu dedi ki:

    organizasyon yeterli değildi,böyle bir etkinlikte bu kadar zayıf organizayon olması insanı düşündürdü

  3. emre can dedi ki:

    Komikti guzel sayilacak cok az gures vardi agiz tadiyla gures seyredemedik neyin rekoru kirilicakmis allah askina

  4. Anonim dedi ki:

    güreş izleyemedik. çok basit develer vardı.

  5. Apasel dedi ki:

    Zaten sönük geçeceği belliydi, çarşıda dahi coşku yoktu

  6. deveci dedi ki:

    mevzu bahis zeynel başkan olunca bakıyorumda hepiniz birleşip deveci oldunuz bence bu zamana kadar olan en güzel organizasyondu