Selçuk Haber

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere (1)

Deniz börülcesi köküyle toplanıp, pazarda satılıyor.

Deniz kıyısında kendiliğinden doğal olarak yetişen deniz börülcesinin nesli tükenmek üzere.

Dünyanın en verimli toprakları üzerinde Pamucak’ta yetişen deniz börülcesi günümüzde hak ettiği yeri almış ve gurme restoranlarının aranılan şifalı bitkileri arasında tüketilmektedir. Ne yazık ki günümüzde geçim kaygısı bu güzellikleri görmemize, onları korumamıza engel oluyor.

Cumartesi günleri pazarda satışa sunulan ve köküyle birlikte sökülmüş olan deniz börülcelerini görenler ister istemez konunun önemine vurgu yapıyor. Ege mutfağının nadide bir sebzesi olan ve doğada kendiliğinden yetişen deniz börülcesi köküyle beraber artık yok olma noktasında.

Pamucak bölgesinde yetişen ve sofraların özel bir tadı olan deniz börülcesinin soyu kökleriyle topraktan sökülmesi nedeniyle böylece yakın bir zamanda tarihe karışacak.

Köküyle toplanan bitki, bir daha aynı yerde yetişmiyor. Bu durumda bilinçli tüketicilerin tepkisi de gün geçtikçe çoğalıyor. Böylece; pazarcı esnafı da kazanç olarak elde ettiği gelirini kendi elleriyle yok ediyor. Börülcenin Soyunu tüketmekle kalmadığı gibi kendi ekmeğine kendisi mani oluyor.

Bu çerçevede Pamucak bölgesinin endemik bitkilerinden olan kum zambakları, deniz çavdarları ilgisizlikten yok olmak üzereyken, yetkililerin en kısa zamanda önlem almaması halinde Pamucak’taki deniz börülcesi, kum zambakları ile deniz çavdarlarının soyu yok olacak gibi görünüyor.

Haber: Mehmet Uyaroğlu

Exit mobile version