site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere
08.07.2015
A+
A-

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere (1)

Deniz börülcesi köküyle toplanıp, pazarda satılıyor.

Deniz kıyısında kendiliğinden doğal olarak yetişen deniz börülcesinin nesli tükenmek üzere.

Dünyanın en verimli toprakları üzerinde Pamucak’ta yetişen deniz börülcesi günümüzde hak ettiği yeri almış ve gurme restoranlarının aranılan şifalı bitkileri arasında tüketilmektedir. Ne yazık ki günümüzde geçim kaygısı bu güzellikleri görmemize, onları korumamıza engel oluyor.

Cumartesi günleri pazarda satışa sunulan ve köküyle birlikte sökülmüş olan deniz börülcelerini görenler ister istemez konunun önemine vurgu yapıyor. Ege mutfağının nadide bir sebzesi olan ve doğada kendiliğinden yetişen deniz börülcesi köküyle beraber artık yok olma noktasında.

Pamucak bölgesinde yetişen ve sofraların özel bir tadı olan deniz börülcesinin soyu kökleriyle topraktan sökülmesi nedeniyle böylece yakın bir zamanda tarihe karışacak.

Köküyle toplanan bitki, bir daha aynı yerde yetişmiyor. Bu durumda bilinçli tüketicilerin tepkisi de gün geçtikçe çoğalıyor. Böylece; pazarcı esnafı da kazanç olarak elde ettiği gelirini kendi elleriyle yok ediyor. Börülcenin Soyunu tüketmekle kalmadığı gibi kendi ekmeğine kendisi mani oluyor.

Bu çerçevede Pamucak bölgesinin endemik bitkilerinden olan kum zambakları, deniz çavdarları ilgisizlikten yok olmak üzereyken, yetkililerin en kısa zamanda önlem almaması halinde Pamucak’taki deniz börülcesi, kum zambakları ile deniz çavdarlarının soyu yok olacak gibi görünüyor.

Haber: Mehmet Uyaroğlu

Deniz Börülcesinin Nesli Tükenmek Üzere (3)

YORUMLAR
  1. 9 Eylul Ali dedi ki:

    Önceden adam gibi bıçakla gidip kesilirdi, şimdi gözler para hırsından kökünü kurutacak kadar karardı…

  2. Anonim dedi ki:

    Çok önemli bir konu zabıta ise el atmalıdır.Köküyle satış yapanlara izin verilmemeli.

  3. Apasel dedi ki:

    ne yapsın millet et yerine ota hücum ediyor

  4. Anonim dedi ki:

    Pamucaktaki deniz börülcesi ile kum lalelerinin korunması için İlçe Tarım Müdürlüğü mutlaka çalışma yapıyordur !

  5. Anonim dedi ki:

    Köküyle almıyoruz o kadar

    1. Anonim dedi ki:

      Sizin gibi duyarlı olanlara eyvallah, ya köküyle söküp alanlara ne demeli.?