site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Çocukların Başarısını Sadece Karneyle Ölçmeyin

Çocukların Başarısını Sadece Karneyle Ölçmeyin
20.01.2016
A+
A-

Okullar sömestr tatiline girerken Uygar Çocukevi Psikoloğu Bahar Güneş, velilere önemli uyarılarda bulundu.

Anne ve babaların çocukların başarısını sadece karnedeki notları üstünden değerlendirmemesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Bahar Güneş, çocuk yetiştirmenin ömür boyu süren bir süreç olduğunu belirterek, karne dönemlerinin çocuk yetiştirmede kritik aşamalar olduğuna dikkat çekti.

Çocuğun kötü bir karne getirmesi halinde anne – babaların, çocuğu suçlamak yerine sağduyulu davranarak başarısızlıkta kendi paylarını da araması gerektiğini kaydeden Güneş, “Çocuklar mutlaka karne değerlendirmesinin içine katılmalı. Karnelerinde zayıf olan dersler hakkında konuşulmalı, nedenleri üzerinde birlikte tartışılmalı. Başarısızlığın nedenleri doğru belirlenmeli, okul, öğretmen ve rehberlik birimiyle işbirliği içinde hareket edilmeli. Onlara hataları ve yapabilecekleri gösterilmeli. Asla ceza ve kıyaslama gibi olumsuz davranışlara girilmemeli. Karnedeki güzel notları ve başarılı alanları takdir etmeyi unutmamalı. Başarılı bir karne, sosyal ödülleri ve övgüyü hak eder” diye konuştu.

ASLA BASKI YAPMAYIN
Ne tatil dönemlerinde, ne de okul zamanında çocuklara sürekli ders çalışmaları yönünde baskı yapılmasının doğru olmadığının altını çizen Güneş, “Kötü karne getiren çocuğu suçlamak ve aşağılamak, ileriye dönük motivasyonunu da yok ederek gelecek zamanlarda öğrenmeye ket vurabilir. Anne – babanın iyi birer dinleyici olması ve çocuğun yaşadığı sorunları samimiyetle paylaşmaları veli – çocuk arasında kurulacak en sağlıklı köprüdür” değerlendirmesinde bulundu.

SORUMLULUK BİLİNCİ AŞILANMALI
Çocuklara ödül – ceza sistemiyle yaklaşmanın büyük yanlış olduğunu hatırlatan Bahar Güneş “Çocuklara mutlaka sorumluluk bilinci aşılanmalı. Anne – babalar çocuklarına verilen ödevler sanki kendilerine verilmiş gibi davranıyor. Ödev çocuğa verilir ve çocuğun yapması gerekir. Bu sayede sorumluluk bilincini öğrenir. Aile ise çocuğun tıkandığı yerde en fazla yardımcı olur. Çocuğun içsel motivasyonu desteklenmeli. Böylece ucunda bir ödül olmadan da sorumluluğu gereği çalışmayı öğrenmeli” ifadesini kullandı.

ÇOCUKLARA KALİTELİ ZAMAN AYIRIN
Çocukların, aileleriyle kaliteli vakit geçirmeye ihtiyacı olduğunu ve aileyle geçirilen vaktin çocuklar için dağları yerinden oynatacağını aktaran Güneş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Aileler maalesef çocuklarıyla ilgili beklentilerini ayarlayamıyorlar. Büyük beklentilere giriyorlar. Kendi yapamadıklarını çocuklarının yapmasını istiyorlar. Bu da çocuklar üstünde büyük baskı oluşturuyor”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.