site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu

Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu
27.11.2017
A+
A-

Orta kulak enfeksiyonu nedir?

Kulak dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Kulak kepçesinden kulak zarına kadar olan kısım dış kulaktır. Kulak zarının iç kısmındaki hava dolu boşluk orta kulak boşluğudur. Burada çekiç örs ve üzengi kemikçikleri bulunur ve görevleri dış kulaktan gelen sesi iç kulağa iletmektir. Orta kulak, östaki kanalı ile geniz boşluğuna bağlanır. Östaki borusu, orta kulaktaki basıncı sabit tutmakla görevlidir. İç kulak ise orta kulağın iç kısmında olup işitme ve denge ile ilgili yapıları barındırır. 

Orta kulak enfeksiyonu burun veya boğaz boşluğundaki bakteri veya virüslerin östaki kanalı yoluyla orta kulağa ulaşmasıyla oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonu esnasında östaki kanalında şişlik (ödem) oluşur ve basınç dengeleme görevini yapamaz ve bakterilerin orta kulağa geçişi kolaylaşır.

Kimler orta kulak enfeksiyonu açısından risk altındadır?

Bebeklerde östaki kanalı erişkinlere göre daha dar ve kısa olduğundan orta kulak iltihabı çocuklarda daha sık görülür. Ayrıca erkek cinsiyet, biberonla beslenme, sigara dumanına maruz kalma ve kreşe gitme gibi etkenler çocuklarda orta kulak iltihabı sıklığını arttırır.

Orta kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Orta kulak enfeksiyonu ağrılıdır. Büyük çocuklar ağrıyı tarif ederken; bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık ve uykusuzluk şeklinde görülür. Bazen kulak zarı delinerek dışarı kanlı iltihaplı akıntı akabilir. Bu durumda ağrı, kulak zarındaki gerilme bittiği için tamamen kaybolur Ayrıca ateş, bulantı, kusma ve baş dönmesi de orta kulak enfeksiyonuna eşlik edebilir.

Orta kulak enfeksiyonu tedavisi nasıldır?

Orta kulak enfeksiyonu tanısı konduktan sonra tedaviyi planlamak gerekir. Tedavide antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılır. Burunun serum fizyolojik ile temizlenerek açılması orta kulak havalanmasına yardımcı olur. Burun ve kulak içindeki ödemi çözücü ilaçlar hastalığın iyileşmesine katkıda bulunur. Ateşi olan çocuklarda bol sıvı alımı önemlidir.

Orta kulak enfeksiyonundan korunmak için ne yapmalıyız?

Anne sütü ile beslenme orta kulak enfeksiyonunu riskini azaltır ve ilk atağı geciktirir. Bu yüzden anne sütü alımına azami önem verilmelidir. Biberonla beslenen bebeklerde orta kulak enfeksiyonunu engellemek için 45° açı ile beslenmelidir. Bebek ve çocuklar sigara dumanı ve hava kirliliğinden uzak tutulmalıdır. Kreş ve yuvaya giden çocuklar orta kulak enfeksiyonu için risk altındadır. Bu çocukların gün içinde sık sık ellerini yıkamaları sağlanmalıdır.

Doç. Dr. Banu Atalay Erdoğan
Kulak Burun Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.