site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Cinsel Saldırıya Uğrayan Kadınlar

Cinsel Saldırıya Uğrayan Kadınlar
23.10.2012
A+
A-

Namuslu olmak yalnızca kadının görevi midir?

Duyunca hepimizin kanı donmuştu, “Tecavüzcüsünü av tüfeğiyle vurduktan sonra başını kesti, çuval içinde getirdiği başı köy meydanına attı.” haberini duyunca. Hepimiz merak ettik işin aslını. Kimileri “önceden ilişkileri varmış zaten” diyerek imalarda bulundu. Kimileri de “adam neler yaptı ki kadın öldürdü” diyerek desteklerini bildirdi. Hatta olayın olduğu Isparta Yalvaç Belediye Başkanı “Böyle bir olayın olmasını gönül istemezdi. Ancak tüm topluma iyi bir ders verdiğini düşünerek olayın faili Nevin Y.’yi gönülden destekliyorum. Cezaevinde ve sonrasında kendisine destek olacağız” şeklinde açıklama yaparak desteğini açıkça ifade etti. Birkaç gün önce de fail Nevin bir gazeteye röportaj verdi ve kendisini savundu. Olayı hukuk çözecek. Haklıyı haksızı tespit edecek… Bu olayda kim haklı ben bilmiyorum ama bu konuda yazma ihtiyacı hissettim.

Kadınlar için en içinden çıkılmaz durumların başında cinsel saldırıya uğramaları geliyor. Tüm dünyada cinsel saldırıya uğrayan kadınların neredeyse üçte biri yasal mercilere başvurmuyorlar. Başlıca nedenleri; kendine inanılmayacak olmasından korkmaları, mahkeme sürecinde yaşayacaklarından (kendisinin de suçlanacak olmaları olasılığı) korkmaları, olay duyulunca toplumun kendisine karşı davranışlarından korkmaları…

Cinsel saldırıya uğrayan bir kadın şikâyetçi olunca önce ayrıntılı bir sorgulama, ayrıntılı bir muayene ve en zorlusu da uzun bir mahkeme süreci ile karşı karşıya kalacaktır. Çevresince de “neden onun başına geldi, öyle giyinmese olmazdı, o saatte orda ne işi vardı, neden yalnızdı…” gibi birçok soru ile yüzleşmek zorunda kalacaktır. Belki de mahkemede olayın aslında kendi isteğiyle olduğu ancak sonradan menfaat sağlamak için vb nedenle şikâyetçi olduğu iddialarıyla karşılaşacak, olayın tecavüz olduğuna mahkemeyi inandırmak zorunda kalacaktır. Daha da zoru eşi, ailesi ve içinde yaşadığı çevre ne gözle bakacak? Sosyal baskıyla ya da eşinin tepkisiyle evliliği devam edebilecek mi? Şikâyetçi olan kadın tüm bunları göze almak zorundadır.

Bir hukukçu arkadaşım anlatmıştı: Bir kadın, kendini tüpçü olarak tanıtan birisi tarafından tecavüze uğradığı iddiasıyla şikâyetçi olmuş. Tecavüzcü yakalanmış, suçunu itiraf etmiş. İtirafında, aynı sokaktaki evlerde oturan başka kadınlara da tecavüz ettiğini ayrıntılarıyla ifade etmiş. İtiraftaki ayrıntıların doğru olmasına karşın kadınlar olayı reddetmişler…

Toplumumuzdaki bazı ön yargılar mağdur kadınları tekrar mağdur edecek niteliktedir. Kadın öyle giyinmişse… Erkeklerle içki içiyorsa… Yalnız başına sokağa çıkmışsa… Bazı atasözlerimiz vardır ki neredeyse hep kadını suçlar: Dişi köpek kuyruk sallamazsa, erkek köpek yaklaşmaz.

Toplumun ve ailenin desteği bu mağdurlar için çok önemlidir. Kendisini hamile bırakan tecavüzcüsünün kafasını kesen Nevin Y., “Kocamın inanması benim için çok önemli. O arkamda olmasa yaşayamam.” demiş. Unutmayalım cinsel saldırı tüm toplumlarda ve tüm zamanlarda görülen bence topluma yönelik bir saldırıdır. Bu gün Taliban Afganistan’ından Suudi Arabistan’a, Avrupa’ya Amerika’ya kadar tüm dünyada maalesef yaşanıyor. Cinsel saldırı mağdurlarını bir kere daha mağdur etmekten kaçınmak hepimizin görevi.

Bence şu soruların cevapları çok önemli: Namuslu olmak yalnızca kadının görevi midir? Yoksa ahlaklı olmak erkeğin de görevi midir? Kadın kötü de olsa bu erkeğe kötü bir şeyler yapma hakkı verir mi?

Prof.Dr. Osman Celbiş

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    sayin hocam turkiye ve genelinde ki en onemli noktalardan birine deginmissiniz sizi tebrik ediyoruz. ama bu gibi durumlarin egitimden geçtigini ne olursa olsun daha ana okulunda itibaren bilgilendirilmesi ve hakkiyla savunma mekanizmasinin insan oglu buyudukcede bir birine çalistirmalidir..!!!