Selçuk Haber

CHP’de Kritik PM Sonrası 3 Flaş İzmir Gelişmesi

chpizmir

Yerel seçim öncesi CHP İzmir’de adayları açıklanan ilçeler arasında yer alan Kınık ve Selçuk’ta sancı sürüyor. Milletvekilleri Oğuz Oyan ve Alaattin Yüksel ile PM Üyesi Hüseyin Saygılı’nın itiraz ettiği iki ilçe ile ilgili değerlendirme yapılmasına karar verildi. Kınık’ın listeden çıkartılması yönündeki görüş ağır bastı. Selçuk’ta ise itiraz edilen Vefa Ülgür’ün devam edebileceği öğrenildi. Öte yandan MYK, daha önce açıklanan meclis üyelikleri için sandık koyma kararından da vazgeçebilir.

Yerel seçim öncesi aday belirleme çalışmalarının sürdüğü CHP’de İzmir’in 11 ilçesinin adayı için masaya oturan Parti Meclisi (PM) yoğun geçen toplantının ardından kararını verdi.

Güzelbahçe, Beydağ, Bergama, Foça, Kemalpaşa, Seferihisar, Ödemiş, Menemen’de mevcut başkanların devam etmesine karar verilirken Torbalı’da Belediye Başkanı İsmail Uygur’un yerine Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ufuk Yörük aday gösterildi. Masaya yatırılan ilçeler arasında bulunan aday krizinin yaşandığı Bayındır ise geri çekilirken Vali Yardımcısı Ardahan Totuk’un çapraz bağları koptuğu için katılamadığı yarışta isim netleşmedi. Parti Dr. Ufuk Sesli ve eski İlçe Başkanı Hüseyin Tamer Yanık arasında karar veremedi.
 
İSİMLERİ KALDIRIN
PM toplantısının gündemine gelen ve üzerinde tartışmaların yaşandığı Kınık ve Selçuk için yeni formül geliştirildi. Kınık’ta mevcut Belediye Başkanı Süleyman Kaya’nın ismine itiraz eden Milletvekili Alaattin Yüksel ve PM Üyesi Hüseyin Saygılı, genel merkezin ilan ettiği listede Kaya’nın isminin çıkartılmaması üzerine akşam saatlerinde genel merkez ile bağlantıya geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Selçuk ilçesi ile birlikte “yetki bende, yeniden değerlendireceğiz” dediği Kınık’ta Kaya’nın listeden çıkartılması istendi. Genel merkez yetkilileri de Kaya’nın listeden çıkartılacağını ifade etti. Kaya’nın yerine eski İlçe Başkanı Mehmet Çetinkaya önerilmişti. PM toplantısında Milletvekili Oğuz Oyan’ın “Seçimi kaybetme ihtimalimiz yüksek” diyerek itiraz ettiği Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür’ün durumu ise netleşmedi. Kriz çıkan iki ilçe Kınık’ın adayı Kaya’nın geri çekilmesine kesin gözüyle bakılırken Selçuk adayı Ülgür’ün devam edebileceği ifade edildi. Son sözü Kılıçdaroğlu söyleyeceği iki ilçenin kesin durumu önümüzdeki PM toplantısında netleşecek.
 
Toplantıda ayrıca Foça’da yeniden aday gösterilen Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın ismine karşı çıkan Milletvekilleri Aytun Çıray, Birgül Ayman Güler ve PM üyesi Berrin Dilekçi yeniden anket yapılması önerisi getirmişti. Foça’da Demirağ isminin değişmesi ise beklenmiyor.

TALEPLERİ İLETTİM
Parti Meclisi’nden çıkan isimlere başarılar dileyen İl Başkanı Ali Engin, ilçelerde meclis üyelikleri için daha önce açıklanan sandık konulması ve fermuar sisteminin iptal edilebileceğini söyledi. Engin, “Genelge geldikten sonra 30 ilçe başkanı ile bir araya geldik. Sandık konulmasını ve bu sistemin uygulanmasını istemediler. Ben bu gidişimde de taleplerini ilettim. Son kararı genel merkezimiz verecek. İlçelerimizden gelen talebin dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.  Engin, PM toplantısında kriz çıkan Kınık ve Selçuk adayları ile ilgili kesin kararı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun vereceğini söyledi. Engin, “Kısa zamanda bu kararların da netleşeceğini düşünüyorum. Kınık’taki durumu genel merkeze bildirdim. Yetkili organların her şeyden bilgisi var” ifadelerini kullandı.
 
SANDIK İPTAL Mİ EDİLECEK?
Partide en çok konuşulan konuların başında ise geçtiğimiz günlerde il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen meclis üyeliği için sandık konulması yer alıyor. Metropol ilçelerde Bayraklı, Karabağlar ve Güzelbahçe dışında 8 ilçede alınan eğilim yoklamalı fermuar sistemi uygulaması sorun yarattı. Başta Konak, Çiğli, Buca gibi büyük ilçelerde meclis üyeliğine talip olan isimler il başkanlığı ve genel merkezi telefon yağmuruna tuttu, faks çekti. Yarısının sandıktan çıkacağı, yarısının ise parti örgütü tarafından yazılmasını öngören sisteme karşı çıkan isimlerin itirazları ses getirdi. Daha önce İzmir için 25 Ocak olarak açıklanan tarihin açık öğretim sınavlarına denk gelmesi, ilçelerdeki karmaşa yeniden değerlendirme yapılması kararı aldırdı. Buna göre genel merkez İzmir’in de aralarında bulunduğu birçok il için aldığı kararı ilk MYK toplantısında yeniden değerlendirecek. Kararın iptal edilmesi beklenirken partinin bu süreçte dışa dönük çalışma yapması gerektiği de vurgulandı.
 
PM YETKİYİ İL BAŞKANLIĞINA VERDİ
Öte yandan Parti Meclisi, yerel seçim öncesi meclis üyeliklerini belirleme yetkisini il ve ilçe başkanlıklarına devretti. Beldeleri bulunan ilçelerde meclis üyesini ilçe başkanı, ilçelerde ise meclis üyesi listesini il başkanlığı yapacak. Fermuar sistemi uygulansın ya da uygulanmasın seçim kurullarına listeler il başkanlığı tarafından gönderilecek. Yüksek Seçim Kurulu incelemesinden ve listelerin tesliminden kısa süre önce tüm isimler genel merkez MYK’sından geçecek.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

Exit mobile version