site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Büyükşehir Meclisi’nde Belevi tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis oturumuna Selçuk’un Belevi Mahallesi’nde tarım alanı olan bir arazinin üzerine yapılması planlanan konut yapımı için yapılan imar değişikliği tartışmalara yol açtı.

Büyükşehir Meclisi’nde Belevi tartışması!
21.09.2020
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 30 Nisan 2020 tarihli Olur’u ile uygun görülen; Selçuk ilçesi, Belevi Mahallesi, Cibe Mevkii, 181 ada, 16 parselin, kamu yararı kararı kapsamında plan çalışmalarına yönelik yeniden değerlendirilmesine yönelik “Söz konusu parselin 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı” olarak belirlenen bölgede yer alması nedeniyle konunun öncelikle 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değerlendirilmesi gerektiğinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmesine” şeklindeki görüşülen madde komisyonlarda görüşüldü. Oy çokluğu ile komisyonlara havale edilen rapor Meclis’te tartışmalara neden oldu.

HIZAL: BİZ SÜBJEKTİF BİR KARAR ALINDIĞI İÇİN İTİRAZ EDİYORUZ
AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, maddenin Meclis’e gelmesinin nedeninin İzmir Milletvekili Özcan Purçu olduğunu iddia ederek, “Aslında tarzım olmayan bir konuşma yöntemi ile konuşma yapacağım. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeceğim. Biz burada çok net bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir takım imar konularında ortaya koyduğu çelişkileri anlamaya çalışıyoruz. Nilay Hanım, “Biz burada tavsiye niteliğinde bir karar almıyoruz” dedi. Bu meseleye bakalım. Selçuk’ta Belevi Mahallesi’nde bir karar alınmaya çalışılıyor. Karar alınmaya çalışıyor ama bazı kamuoyu baskılarından da çekiniliyor. Bu konu 7-8 ay önce komisyona geldi, aynı şeyleri söyledik. Bir görüş ya geçilir ya da reddedilir. Gerçekten çelişkilerden bahsettik merakla soruyorum. Tarım arazisi olarak görülen bir alanda bir İzmirli hemşehrimiz gelse İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına müracaat etse ve desek ki ‘benim kalacak yerim yok ve burayı konut olarak tahsis etmek istiyorum’ dese. İzmir Büyükşehir Belediyesi der ki ‘bu alan yüz binlik planda tarım arazisi ve plan değişikliği kabul edilmez’ ve reddeder. Şimdi ise Büyükşehir diyor ki ‘burası yüz binlik planlarda tarım arazisi ama biz yine de planlarda değişim yapmak işitiyoruz. Ama kamuoyundan korkuyoruz.’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığına planı götürüp topu atıyorsunuz. Ahmet, Mehmet istese görüşülmeyecek olan bu karar CHP İzmir Milletvekili Özcan Purcu, arada olduğu için şu an önümüze geliyor. Biz kişiye, kuruma, belediyeye göre karar alırsak bu iş yürümez. Eğer bunun arkasında İzmir Milletvekili Özcan Purçu olmasa bu karar bu dosya bizim önümüze gelmeyecekti. Selçuk Belediye Başkanımızın da görüşünü çok merak ediyorum. Bu karar ne hukuk kurallarına, ne teamüllere uyuyor. Biz vatandaş için nasıl karar veriyorsak, yine aynı şekilde karar vermeliyiz. O nedenle de bu muhalefet şerhini koruyoruz. Biz sübjektif bir karar alındığı için itiraz ediyoruz” dedi.

KÖKKILINÇ: GEREKSİZ BİR ALGI YARATMAK ÇOK YAKIŞI KALMAZ
Konu hakkında Hızal’a cevap veren CHP Grup Başkan Vekili Nilay Kökkılınç şu sözleri sarf etti:
Önerge geçen yıl da meclisimize gelmiş komisyonlar değerlendirmiş ve şirketlerin yönetiminde olduğu denmiş. Açık açık tavsiye niteliğinde karar istenmiştir. Selçuk’ta ilgili konuda evet CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ilgilenmiştir ama Selçuk CHP’li bir belediye yönetiliyor. Ve bu konuya hiçbir şekilde bu noktada konuya böyle yaklaşmamış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir merkezi idaridir. Belediyemiz bu bakanlığa bağlı çalışır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin reddettiği bir konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin verince geçebiliyor. Tarım alanında konut yapılması ile ilgili konuda Selçuk Kaymakamlığından vermiş aldığı kamu yararı kararı var. İmar Komisyonumuz konuyu değerlendirdi. Tarım alanındaki yer ile ilgili yetkinin bakanlık olduğunu gördük. Bizde 1/5000’lik imar yapma hakkına sahibiz. Gereksiz bir algı yaratmak ve yanıltıcı bilgiler vermek çok yakışı kalmaz.

UZUNOĞLU: KAMU YARARI VAR
İmar Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu ise yaptığı açıklamada Bakanlığın kamu kararı kararının olduğunu kaydederek, “Özgür Bey’in anlatımı olayı tek bir bakış açısı ile bakıp anlatmaktır. Süreç İzmir Valiliği ile başlıyor. İzmir Valiliği Roman vatandaşların ikametgah ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile belediyemize 2019’da bir dikekçe veriyor. Valiliğimiz Roman vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi için bir dilekçe yazıyor. Burası yüksek ölçekte tarım arazisi alt ölçekte ise bir plan yok. İzmir Çevre Müdürlüğü, Valilik ile beraber 2020’de bir dilekçe daha veriyor. Komisyondan oy birliği ile karar geçiyor. Özgür Bey’in de komisyonda imzası var. Biz bu alanın değerlendirilmesi için imza veriyor. Ancak biz diyoruz ki daha sonra gerekil kurumlara ‘ tarım arazisi sorunun çözülmesi sonrası bu durumu tekrar değerlendireceğiz’. Daha sonra yine Çevre Müdürlüğü tarafından bu alanın kamu yararı alanı alabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bir form doldurulması talep ediliyor. 4.5 hektarlık alanın konut yapımı için çalışılması adına alınan kamu yararı kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletiliyor. Bunun altında bir bakanın imzası var. Bunu yok sayamayız. Bu çerçevede komisyonumuz değerlendirme yapıp, kamu yararı ve diğer belgeler çerçevesinde biz de kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik” şeklinde konuştu.

YEŞİLÇİMEN: BU UYGULAMADAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ
AK Partili Meclis Üyesi Sema Yeşilçimen yapılan toplantıda görüşmelerin sağlandığını belirterek, “AK Parti ve MHP grupları sizinle toplantı yaptık, konunun detayını görüştük. Bu alanı biliyorum ve burası Selçuk’u en mümin tarlalarının olduğu bir yer. Selçuk halkı bütün partilileriyle bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz. Ben uzun yıllardır Selçuklu biri olarak eğer bir şey inşa edilecekse başka uygun bir yere inşa edilmesini istiyoruz. O insanlar orada 7-8 aydır çadırlarda yaşadı. En sonunda belediye tarafından o çadırlar mühürlendi. Biz sonuna kadar olmaması için karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.

BOZTEPE: BİZDEN İSTENEN TAMAMEN HUKUKSUZ BİR ŞEY
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe olayın kanunsuz olduğunu dile getirerek, “Şu an alınan karar geçen kararın tam tersi bir karardır. Burada bir plan yok. Bunun ne meclise ne de komisyona gelemsi gerekiyor. İlgili müdürlüğe iade edilmeli. İçinde bir şey yok. Bizden istenen tamamen hukuksuz bir şey. Dosyada herhangi bir plan yok. Bize havale edilememesi gerekiyor. Bundan dolayı CHP’li arkadaşlarda burada kanunsuz bir iş yapıldığını bilmeleri gerekir” dedi.

YILDIZ: BİZ ORTAYA BİR DURUŞ KOYUYORUZ
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, ise bir duruş sergilediklerini kaydederek, bu önergeye red oyu vereceklerini kaydetti. Yıldız, “Biz diyoruz, bugüne dek hangi üst ölçekli planda görüş aradık aramadık. Biz bu konunun görüşülmesinde eğer bir kamu yararı varsa, bakanlığa tekrar gidilir ve yüz binlik planlar değiştirilir. Biz ortaya bir duruş koyuyoruz. Bakanımızın burada imza olsa da biz diyoruz ki yerel yönetimlerin işleyişi başkadır. Yüz binlikte değişim yapıp tekrar müracaat yapılsın. Ayrıca şubat ayında Özgür Başkanın imzaladığı dilekçenin aynısı gelsin biz de o zaman oy birliği verelim” dedi.

‘İZMİR VALİLİĞİNİN KARARI VAR’
Yıldız’ın açıklamasına cevap veren İmar Komisyonu Başkanı ErhanUuznoğlu ise şunları söyledi; “Plan değişikliğinin gerçekleri vardır. Bunun başında da kamu yararı gelir. Bu kamu yararı kararı da İzmir Valiği’nin olması için çabaladığı bir karardır. Biz diyoruz ki bu plan değişikliğidir yüz binlik bir değişikliktir.”

BAŞKAN SOYER: BAKANLIĞIN KARAR VERMESİNİ BEKLEYECEĞİZ
En son söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ben 17 aydır ilk kez Sayın Valiğin ilk kez kamu yararı ile bize geldiğini görüyorum. Daha önce oy birliği ile alınan kararda mülkiyet meselesinin çözülmesinin ardından bu konuyu tekrar görüşeceğimizi söylemiştik. Gelen karar mülkiyet sorununun çözüldüğünü gösteriyor. Kamu yararı var biz de bunu bakanlığa göndereceğiz ve kanunen de onların karar almasını bekleyeceğiz. “ şeklinde konuştu.

Söz konusu madde ise şöyle:
Belediye Meclisimizin 13/01/2020 tarihli ve 05.60 sayılı Kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 30/04/2020 tarihli Olur’u ile uygun görülen; Selçuk ilçesi, Belevi Mahallesi, Cibe Mevkii, 181 ada, 16 parselin, kamu yararı kararı kapsamında plan çalışmalarına yönelik yeniden değerlendirilmesine yönelik “Söz konusu parselin 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı” olarak belirlenen bölgede yer alması nedeniyle konunun öncelikle 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değerlendirilmesi gerektiğinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmesine” şeklindeki görüş doğrultusunda oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişki İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları Raporu

YORUMLAR
  1. Konu yararı filan deyip laf kalabalığı yapmayın bir birinci derece sit alanı iki tarım arazisi iki oraları birisi İzmir içi rant için harcamaya çalışıyor orada harabeler var hiç bir yetkili bunu gormuyormu eski Belevi belediye başkanının selcugun başına açtığı bir dert

  2. Hüseyin dedi ki:

    bu konuda herkes birbirini suçluyor . doğru olan bir şey var ki selçuk halkının huzuru kaçacak gibi.
    selçuk ta ki tüm yetkili kurumlar bir araya gelerek bu konuda tek yürek olmalı. Selçuk’ta böyle bir yapılaşmaya izin verilmemeli.