site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Bu Anket Dengeleri Altüst Etti

Bu Anket Dengeleri Altüst Etti
13.04.2013
A+
A-

KAMUAR (1)KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi) tarafından yapılan anketin sonuçları aşağıdadır.

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi) tarafından yapılan anket araştırması 17 İl, 66 İlçe ve bunlara bağlı 272 yerleşim biriminde 3194 katılımcı ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı siyasi gündeme dair insanların eğilimlerini öğrenmek ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır. Araştırmanın hata payı +/- %1,5 olarak ön görülmüştür. Araştırmanın saha uygulaması 1-7 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılmıştır. Anket araştırmasına katılan vatandaşların %2,1’i diplomasız okur-yazar, %22,6’sı ilkokul-ortaokul mezunu, %35,4’ü Lise mezunu ve %39,9’u üniversite mezunu olmakla birlikte anket araştırmasına katılanların %48,6’sı kadın, %51,4’ü ise erkektir.

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi)’ın 1-7 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirdiği, halkın siyasi oy eğilimlerini ve sosyo-politik gündeme dair nabzını ölçmek amacıyla yaptığı anket araştırmasından çıkan sonuçlara göre; Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) %37,4, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) %27,1, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) %24,7, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) %5,9 ve diğer partilerin toplam oy oranının %4,9 olduğu görülmüştür.

KAMUAR (8)

KAMUAR (4)

Adalet ve Kalkınma Partisi düşüşte

Adalet ve Kalkınma Partisinin ‘çözüm süreci’ olarak başlattığı İmralı görüşmeleri ve ardından oluşturulan ‘Akil İnsanlar’ heyeti Adalet ve Kalkınma Partisinin oylarına ciddi bir oranda yansımış ve yüzde 50’nin üzerinde seyreden oyu bu süreçten sonra ciddi bir düşüşe geçmiştir. Kandil ve İmralı’nın muhatap alınmasına tepkili olan vatandaşlar, PKK terör örgütünün çekilme niyetinde olmadığını dile getirmişler ve hükümetin Türkiye’nin geleceğini pazarlık konusu haline getirdiğini ifade etmişlerdir. Halkın bu süreçten memnuniyetsizliği ise Adalet ve Kalkınma Partisinin oylarına kısa bir sürede yansımıştır.
KAMUAR (3)
Cumhuriyet Halk Partisi rölantide

Cumhuriyet Halk Partisinin hükümetin başlattığı ‘çözüm süreci’ne uzak durması ve siyasetini bu süreçten uzak sürdürmesi Cumhuriyet Halk Partisinin oylarında büyük bir değişikliğe sebep olmamıştır. Kılıçdaroğlu’nun süreç hakkında “bilgimiz yok” serzenişleri ve partisinin sürecin olumlu ve ya olumsuz sonuçlarıyla alakası olmayacağını ifade etmesi Cumhuriyet Halk Partisi tabanının beklediği çıkışlar olarak görülmemiştir.

KAMUAR (7)
Milliyetçi Hareket Partisinden şaşırtan yükseliş

Milliyetçi Hareket Partisinin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin terörün bitirilmesi için izlediği yolun yanlış olduğunu beyan etmesi ve bu süreçte İmralı ve Kandil ile yapılan görüşmelerin Türkiye’yi böleceğini ifade etmesinin ardından halkın teveccühünü hızla kazanması ve bu yanlışlığı dile getirmek için başlattığı Milli değerleri koru ve yaşat mitingleriyle ilkini Bursa’da gerçekleştirdiği mitinge yüzbinlerin katılması oylarında ciddi bir artışın olduğunu gözler önüne sermiştir. Miting meydanlarından yükselen “vur de vuralım öl de ölelim” sözlerine Bahçeli’nin “onunda zamanı gelecektir” şeklindeki cevabı ise kamuoyunda uzun zamandır tartışılmış, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Barış ve Demokrasi Partisi tarafından da eleştirilmiştir. Ama bu durum Milliyetçi Hareket Partisinde oylarının yükselmesini sağlamış ve Bahçeli de sözlerinin arkasında olduğunu beyan etmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi tarihinde hiçbir zaman ulaşamadığı oy potansiyeline ulaşmış ve hükümetin başlattığı ‘çözüm süreci’ Milliyetçi Hareket Partisinin oylarının artmasına neden olmuştur.

KAMUAR (1)

KAMUAR (5)

KAMUAR (11)
‘Akil İnsan’lar millet iradesinin dışında bir heyet

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi)’ın Hükümetin ‘çözüm süreci’ni anlatmak için oluşturduğu ‘Akil İnsanlar’a halkın bakış açısını ölçmek amacıyla yönelttiği anket araştırmasının sonuçlarına göre anket araştırmamıza katılanların %32,4’ü akil insanların oluşturulmasını doğru bir tespit olarak değerlendirirken, %47,2’si ise oluşturulan heyetin millet iradesi dışında oluşturulduğunu ve temsil noktasından olmadıklarını ifade etmişlerdir. Anket araştırmamıza katılanların %20,4’ü ise oluşturulan heyetin yanlış bir tespit olduğu görüşündedirler.

KAMUAR (10)
‘Akil İnsan’lar Terörün bitirilmesine katkı sağlamaz

Hükümetin oluşturduğu ‘Akil İnsanlar’ heyetinin terörün bitirilmesine katkı sağlayıp sağlayamayacağını öğrenmek amacıyla yaptığımız anket araştırmasının sonuçlarına göre, anket araştırmamıza katılanların %28,7’si akil insanlar heyetinin terörün bitirilmesine katkı sağlayacağını düşünmekte, buna karşılık ise katkı sağlamaz diyenlerin oranı %59,3’tür. Terörün bitirilmesine kısmen katkı sağlayacağı görüşünde olanların oranı ise %12’dir.

KAMUAR (6)
Mart Ayının Sonuçlarından

Aynı araştırma şirketinin Mart ayı araştırmasınında da sonuçlarında gündemdeki konularla ilgili şu cevaplar verilmişti.

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi)’ınİmralı ile yapılan görüşmelerin seçmenler tarafından nasıl karşılandığını tespit etmek üzere yaptığı anket araştırmasının sonuçlarına göre; seçmenlerin % 26,4’ü İmralı ile yapılan görüşmeleri onaylarken, % 67,6’sı bu görüşmelere olumsuz baktıkları cevabını vermişlerdir. Anket araştırma sorumuza ise araştırmamıza katılanların % 6’sı ise bu görüşmeyi kısmen onayladıklarını ifade etmişlerdir. KamuAr’ın araştırma sorusuna verilen cevaplar Hükümetin İmralı ile görüşmelerine büyük oranda onay vermediklerini göstermiş ve bu durumda AK Parti’nin oylarına ciddi oranda yansımıştır.

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi)’ınterörü bitirmenin yolunu seçmenlerin gözünden görmek için yönelttiği “sizce terörün bitmesi için hangi yol izlenmelidir” sorusuna anket araştırmamıza katılanların % 66,5’i silahla mücadele ile, % 21,6’sı masada müzakere ile cevabını verirken, % 11,9’u ise bu konuda fikir beyan etmemişlerdir. KamuAr’ın anket araştırma sorusuna verilen cevaplar Hükümetin İmralı ile yaptığı görüşmelere yönelik araştırma sorumuza verilen cevaplar ile paralellik oluşturmuş ve İmralı görüşmelerine onay vermeyen anket araştırmamıza katılan seçmenler terörün silahlı mücadele ile bitirileceği görüşünü ifade etmişlerdir.

KamuAr (Kamuoyu Araştırmaları Merkezi)’ınyeni anayasa çalışmaları kapsamında anayasadan Türk ibaresinin çıkarılıp yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı tanımının getirilmesi ile alakalı seçmenlerin nabzını ölçmek için yaptığı anket araştırmasının sonuçlarına göre; anket araştırmasına katılanların % 11,4’ü bu tanımın değiştirilip yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı getirilmesi cevabını verirken, % 82,7’si ise Türk kavramının korunmasının gerekli olduğunu ifade etmişlerdir. Anket araştırmamıza katılan seçmenlerin % 5,9’u bu konuda fikir beyan etmezlerken, anket araştırma sorumuza evet cevabı veren seçmenler tanımın değişmesi ile bir bütünlüğün ifade edileceği görüşünü savunurlarken, hayır cevabı veren seçmenler ise Türk kavramının birliği, etnik bir kökeni değil bir milleti ifade ettiğini dile getirmişlerdir. KamuAr’ın anket araştırmasına verilen % 82,7 oranı önemli derecede halkın anayasadan Türk kavramının çıkarılmaması gerektiği yönünde belirlenmiştir.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    sonunuz geldi..türk milleti uyanmaya başladı..amerikada ve israilde yerlerinizi ayırtın.türk milleti hesap gününü sabırsızlıkla bekliyor..korkmayın hesap sandıkta sorulacak demokratikkkk bir şekilde

  2. s.mergeli dedi ki:

    Chp liyim ama Akp yine tek başına gelir yüzde elliyle kendimizi kandırıyoruz

  3. UYUYAN DEV "HALK" dedi ki:

    O BİTTİ ARTIK O BİTTİ. MAHŞER GÜNÜ YAVAŞ YAVAŞ GELMEYE BAŞLADI. O DİZLERİN TİTREDİĞİNİ GÖRMEDEN, BU VATANIN KAYBETMİŞ OLDUGUMUZ DEGERLERİNİN HESABINI SORMADAN BU ADAMLARIN HİÇ BİRİSİNE ÖLÜM YOK. DÜNYADA EN GÜÇLÜ İKTİDARLAR EN FAZLA 20 YIL DAYANMIŞTIR , OSAMANLI BİLE ÇÖKMÜŞTÜR. BIRAK KI AKP ÇÖKMESİN. AMA BU YETMEZ DAHA BÜYÜK DAHA FAZLA ÇÖKÜŞ LAZIM. HAYDİ TÜRKİYE UYUYAN DEV UYANMAYA B AŞLADI BUNA SENDE KATKI KOY. SİLİVRİ DE AKP VE PKK YA HESAP SORMA GÜNÜNÜ HEP BİRLİKTE ÇOŞKUYLA BEKLEYELİM

  4. kemal dedi ki:

    HALA daha bu akp yi destekleyenleri anlayamıyorum, burada da varsa akp ye hala oy vermeyi düşünenler….bu arkadaşlar çok iyi düşünsünler çünkü dünyada başka TÜRKİYE yok.

  5. ŞAZİYE SÖĞÜTÇÜ dedi ki:

    S MERGELİİİİİİİİ AKP Mİ KALDI YA ADAMLAR YENİLİKÇİ GELENEKÇİ DEDİ ŞİMDİDE TAYİPÇİ ADDULLAH ÇI DİYE İKİYE BÖLÜNDÜLER KIASACASI PARAM PARÇA OLDULAR AÇILIMI KENDİLERİNE YAPTILAR AKİL ADAMLARIDA KENDİLERİ BENİM AKILA DEĞİL ONLARIN AKILA İHTİYACI VAR GELSİNLER BENİ BULSUNLAR BEN ONLARA GÜZEL DERS VERİR GÖNDERİRİM BU SAATTEN SONRADA NE AKP NEDE TAYİP KALDI KENDİNİZİ AVUTMAYIN MAYMUN GÖZÜNÜ AÇTI ANKETLERE BAKIN ONA GÖRE KONUŞUN MHP NİN BURSADAKİ MİTİNGİ TİTRETTİ YA İZMİR MİTİNGİNE NE DİYELİM ADAMIN AKLINI ALICAK GEVUR İZMİR AKP YE PİRİM VERMEZ VERDİRMEZDE AKLI SELİM OLUN EY VATANDAŞ AKP NİN ADINI DAHİ AĞİZA ALACAK ZAMAN DEĞİL TAM DERS VERECEK ZAMAN SÖZ BİZDE SIRA BİZDE SANDIKLARA GÖMELİM ŞUNLARI KAÇACAK DELİK BULAMASINLAR NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

  6. mutlaka yayınla dedi ki:

    hiç kaçışınız yok,akp yine geliyor ve gelecek.soyunu unutanlara inat…çünkü başarılıyız.

    1. Bunu da mutlaka yayınla dedi ki:

      Soyunu unutanlar derken şunları mı kastettiniz acaba ?
      Şimdi soruyorum.
      Soyunu unutan kim, İsrail ile abd ile işbirliği yapanlar değil mi?
      Ülkemize habur rezaletini yaşatanlar değil mi
      Bu ülkeye kurşun sıkanları serbest bırakanlar değil mi?
      Önce TC yi kaldıran sonra gelen tepkiler üzerine bundan geri adım atanlar değil mi?
      Türkiye Cumhuriyetinin milli ve manevi bütün değerleri ile oynayanlar değil mi?
      Bebek katili apo ile görüşenler kim?
      Apo denen köpeği ülkede siyasi bir lider seviyesine getiren kim?
      Akil heyet denen kişileri ülkenin dört bir yanına salıp apoya özgürlüğün ev hapsinin hatta siyasetin önünü açmak isteyenler kim?
      BOP(Büyük Ortadoğu Projesinin) eşbaşkanı (tayip Erdoğan) kim yada hangi partiden?
      Teröristlere af çıkaran ama ülkenin yiğitlerini kahramanlarını cezaevlerine yollayan kimler?
      Milletin evine yatak odasına kameralar katan onları gözleyen dinleyen kim? Kendilerinin yaptıkları pislikleri ört bas eden milletin özel hayatını kameralar la izleyen kim.
      Hepsinde aynı cevabı buluyorsunuz değil mi arkadaşlar
      Cevap: AKEPE
      Şimdi bende soruyorum soyunu unutan kim?

  7. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    yahu kim kaçiyor ki beeeaaa!!!!! CHP ile MHP daha guçlu geliyorlar….

  8. RÜZGAR dedi ki:

    SOYUNU UNUTAN DİYEN ARKADAŞ. KOMİKMİ OLMAYA ÇALIŞIYORSUN. ANAYASADAN TÜRK TANIMINI VE T.C. TANIMINI RESMEN ÇIKARMAYA ÇALIŞAN, VATANIN BÜTÜN DEĞERLERİNİ HEPSİNİ SATAN, ABD NİN ATTIĞI KEMİĞİ YALAYANLARIN KİM OLDUĞUNU, 40000 KİŞİNİN KATİLİ İLE SARMAŞ DOLAŞ OLUP,VATANSEVER VE AYDINLARI SAHTEKARLIK VE İFTİRALARLA HAPSE ATANLARI, DİN TÜCCARLIĞI İLE ŞİRK YAPANLARI, ON YILDA DÜNYANIN EN ZENGİN 4.ADAMI OLANLARI, DENİZ FENERİ SAHTEKARLIĞINI ÖRT BAS EDENLERİ, DENİZ FENERİ DAVASINI SORUŞTURAN SAVCILARIN HAPSE ATILDIĞINI VS.VS.VS. … HERHALDE BUNLARI GÖREMİYORSUN. KAFANI KUMDAN ÇIKARSAN İYİ OLUR.

  9. Anonim dedi ki:

    yetmez ama evet çileri de ekle o listeye. sonuçta o evetler çok şey götürdü bu ülkeden.
    şu akillere vede apoyla pazarlık edenlere tek soru sormak gerekir. sizin hiç 20 yıl hastalık sağlık demeden zenginik fakirilik demeden büyütüp devletin eline 18 aylığına emanet ettiğiniz çocuğunuz öldümü. bu soruya harbidn vicdanı ile cevap verecek bitane adam gibi adam varmı bu kararları alanlar arasında. varsa çıksın. yılarca kendi çocuklarına paralı yada marmaris bodrum gibi yerlerde askerlik yaptırdılar. ölenler hep gariban halkımın çocukları idi. şimdi de çıkmışlar uyanmadan türkiye turu atıyorlar. yazıklar olsun böyle akılsız akillere. umarım o ateş kendilerinide yaksın birgünde bakalım dünya kaç bucak görsünler.