site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Borçlanma yetkisi Selçuk Belediye Meclisine damga vurdu

Borçlanma yetkisi Selçuk Belediye Meclisine damga vurdu
07.02.2017
A+
A-

CHP’li Meclis Üyesi Sengel: “Peki sonra ne olacak Sayın Başkan”

Selçuk Belediyesi Şubat ayı Meclis toplantılarının birinci birleşimine borçlanma önergesi damgayı vurdu. CHP Belediye Meclis Üyesi ve grup Sözcüsü Filiz Ceritoğlu Sengel’in Başkan Bakıcı’ya yönelttiği soru üzerine net bir cevap alınamadı.

CHP Grup Sözcüsü Sengel’in ‘Meclis üyeleri olarak çalışanların maaşlarını ödemek için borçlanma yetkisi verilirse, bundan sonra ne olacak’ sorusu üzerine; Başkan Bakıcı’dan net bir cevap çıkmazken, 150 kişinin fazla oluşu ve bu çalışanların mağdur edilmeden başka bir yere aktarılmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

“Ek Ödenek Verilmesi” konulu yazıyı içeren 4. gündem maddesinin görüşülmesi sırasında personel sayılarıyla ilgili meclis üyelerini ve katılımcıları bilgilendiren Başkan Bakıcı; ” 2014 Mart ayında 488 olan toplam personel sayısına (Memur:101, Sözleşmeli : 4 , Kadrolu İşçi: 122, , Hizmet Alımı: 261), davalarını kazanan 4 İşçi ile Belevi Beldemizin kapanması sonucu oradan gelen 21 personel ile birlikte bugün itibariyle toplam çalışan sayımız 586′ dır. İstisnalar hariç bugüne kadar hiç bir işçi işinden çıkarılmamıştır. Kimsenin ekmeğiyle oynamadık” dedi.

Biz isterdik ki çalışanların maaşları değil de büyük yatırımlar konuşulsun

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyeleri olarak Belediyede çalışan işçilerin maaş alamaması konusunda basında yer alacak pozisyona düşürülmesinden dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren CHP Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Filiz Ceritoğlu Sengel, “Biz isterdik ki şu anda konuştuğumuz konular içerisinde Selçuk’a yapılabilecek olan büyük yatırımlar, yada hayalini kurduğumuz, gelecek nesillere aktarabileceğimiz yatırımlar konuşulsun ve halk bu meclis toplantılarını bunun için gelsin. Ancak ne yazık ki basında ve sosyal medyada çoğunlukla işçilerin maaşları alamadıkları yönünde konuşuluyor” dedi.

Başkan Bakıcı’nın meclis toplantısında işçi sayısını aktarmasına yönelik olarak oldukça stresli gördüğünü de ifade eden ve uzun süredir borçlanma konusunun meclis gündeminde yer aldığını dile getiren Sengel; “Bu durumun her zaman söylediğimiz gibi Belediyenin ekonomik öngörüsüzlüğünden kaynaklandığını buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi.

İşsizlik problemi sadece Selçuk’un değil, ülkenin sorunu halindedir

İşsizlik probleminin olduğunu ancak bu işsizlik probleminin Selçuk’tan kaynaklanan bir işsizlik problemi değil, ülkede bir işsizlik problemi olduğunun altını çizen Sengel; “Hükümetin yapmış olduğu politikalardan kaynaklanan, şu andaki terör olayları nedeniyle mevcut turizmin kötü gidişinden kaynaklanan, yerel yönetimlere değil; hükümetlere düşecek büyük bir işsizlik problemi var. Siz bunu Selçuk Belediyesi gibi; 30 bin nüfusa sahip bir ilçede bunun üstesinden kalkmaya çalışıyoruz. Ancak biz bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu problem daha çok işçi çalıştırıyor olmasıyla alakalı değil” şeklinde konuştu.

Peki sonra ne olacak Sayın Başkan

Söz konusu önergede işçilerin maaşlarını ödemek için istenilen borçlanma yetkisine dayalı olarak Başkan Bakıcı’ya net bir soru yönelten Sengel; “Bizden 4 buçuk milyon gibi bir borçlanma yetkisi istiyorsunuz. Yani geçmiş olan borçları ödemek için. Bu noktada şunu sormak istiyorum. Peki sonra ne olacak? Diyelim ki meclis size borçlanma yetkisini verdi. Daha sonra bizden ne zaman borçlanma yetkisi isteyecek siniz? Bu borçlanmayı yine bu sebepten dolayı mı isteyecek siniz?” dedi.

Ekonomik öngörünüz olmadığı için Kötüye gidiyoruz

Belediyenin bu şekilde ekonomik programsızlıktan kaynaklanan bir tablo ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Sengel; “Basında da yer aldığı gibi gerçekten işçiler mağdur. Bunun dışında yine belediyenin borcundan kaynaklanan dışarıda normalde belediyeden yardım alan insanlar da mağdur, dışarıdaki esnaf da belediyenin borçlarından mağdur.Çünkü bakıyoruz dışarıdaki esnaf daha önce belediyeye mal vermek için kuyruğa girilirdi, şimdi ise insanlar teklif vermekten kaçıyorlar. Yada faturasını içeriye veriyorlar ama bu fatura carileştirilmiyor, bekleme pozisyonunu alıyorlar. Encümene bakıyoruz kira yardımı çıkıyor mu diye? Kira yardımlarının kesildiğini görüyoruz. Hasta bezi yardımını alamayanlar var. Bunun gibi sorunları meclis üyeleri olarak her fırsatta söyledik ve ısrarla hep aynı cümleyi kurduk. ‘Sayın Başkan kötüye gidiyoruz. Ekonomik öngörülerde bulunun, ekonomik önlemlerinizi ivedi olarak alın’ dedik. Sizi bu konuda çok uyardık. Her zaman söylediğimiz gibi borcumuz kadar gayrimenkulümüz var. Ancak siz her zaman bu noktada bizi hep işçi ile karşı karşıya getirdiniz” şeklinde konuştu.

Her seferinde aynı şeyleri söylediklerini, bu durumun işçi fazlalığından değil, ekonomik öngörüsüzlükten kaynaklandığına dikkat çeken Sengel; “Örneğin fazladan ve gereksiz yere alınan hizmetler var. Hukukçumuz olmasına karşı dışarıdan alınan aldığınız ekstradan hukuki danışmanlıklardan kaynaklı giderler, bunun dışında reklam giderleri çok fazla. Şimdi diyoruz ki işçilerimizin borçları var, doğru. Sizin ilk yapmanız gereken şey bahsettiğimiz ekonomik öngörülerinizi yerine getirerek öncelikle işçinin parasını ödemek” diyerek; sağa sola savrulan paraların tekrardan değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Topu Meclis üyelerine atmayın

Bu konuyu grup toplantısında konuşup karar vereceklerini belirten Sengel, Başkan Bakıcı’nın CHP’li Meclis üyelerinin borçlanma yetkisi vermek istemediklerine ilişkin söylemlerine de yanıt verdi. Sengel, konuşmasında; “Sayın Başkan Geldiğiniz yer belli. Dolayısıyla sizin de bu meclisteki esas grubunuz belli. Siz esas grubunuzda isterseniz daha önce birçok konuyu nasıl geçirdiyseniz yine geçirebilir diniz, bütçede size borçlanma verip vermemek konusunda. Onu da yapmadınız ve şu anda kalkıp topu buradaki meclis üyesi arkadaşlarımıza ve bizlere atmanız gerçekten çok üzücü” diye konuştu.

Kasım ayı maaşlarını ödedik ve bundan mutluluk duyuyorum

Taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin Kasım ayı maaşlarını ödediklerini ve bundan da mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Bakıcı, “Bunun sıkıntısını, eziyetini ben yaşıyorum. Gerginlik derseniz, evet gerginlik de yaşıyorum. Çünkü bu bir sorumluluktur. Eğer bu gerginlik bende olmazsa doğru olmayacağını düşünüyorum. Şu anda 586 kişinin sorumluluğunu taşıyorum” dedi.

Emeğe ve alın terinden yana çıkan bir partinin yanında olduğunu ve bunun için onun mensuplarının bu görevi yerine getireceklerine inandığını kaydeden Başkan Bakıcı; “Benim Selçuk’taki idealim; Selçuk’ta siyaset yapma biçimini değiştirmektir. Bir belediye başkanı geldi, ondan önceki belediye başkanının yaptıklarını yıktı, ondan önceki belediye başkanının aldığı işçiyi çıkardı. Bunların olmamasını istiyorum artık. Bir Belediye Başkanı geldiğinde İdarelikte devamlılık vardır ve bir önceki belediye başkanına saygı duyacak, yanlışları varsa düzeltecek ve bu böyle davam edecek. Benim aldığım insanların bir başkası tarafından çıkarılmasını istemiyorum, benim yaptıklarımın da bir başkası tarafından yıkılmasını arzu etmiyorum. Çünkü bunlar benim paramla yapılmadı, bunlar devletin parası ile yapıldı. Eğer yıkarsanız milli geliri boşa harcamış olursunuz. Bunlar yanlıştır, ben bunları değiştirmek istiyorum. Bunun için inşallah seçim sonucunda şu meydanlarda ‘Evet adam direndi, ama hiçbir işçisini dışarıya atmadı’ diye gezmek ister bu sokaklarda” dedi.
Belediyelerin siyaset merkezi olmadığının altını çizen Başkan Bakıcı; “O AK Partili diye, o CHP’li diye, o MHP’li diye çalışmıyorsa atacaksınız arkadaşlar, çalışanı tutacaksınız. Belediye siyasetin merkezi olmamalı. Doğru olduğunu bildiğim yoldan sonuna kadar gideceğim, kimse de kusura bakmayacak” dedi.

150 işçi çıkarılabilir

Sonrası ne olacağı sorusuna yanıt veren Başkan Bakıcı şunları kaydetti: “Eğri oturup doğru konuşacağız. Bunu bu şekilde getirmek imkanına sahip değiliz. Evet baştan beri bir yükümüz var, yaklaşık 150’ye yakın bir işçi fazlalığımız var. Bu 150’ye yakın işçimiz ile ilgili ilk düşüncem bu arkadaşlarımızı ikna ederek bir tarafa yerleştirerek çözebilseydik, çözebilirsek ne ala. Bu sıkıntımızı yapmak zorundayız. Yani bu yükle böyle devam etmemiz mümkün değil. Keşke şartlar olumlu gitseydi de böyle olmasaydı, daha iyi koşullar olsaydı bunu yaşamasaydık. Ümidin var mı derseniz? O ümidi yine taşıyorum”

150 kişinin işten çıkarılması gerektiğini işaret eden Başkan Bakıcı, “Geri kalan işçilerin de maaşlarını zamanında ödeyerek mağdur olmalarını önleyeceğiz. Diğer arkadaşlarımızla yolumuzu ayırmak zorunda kalacağız. Yine de bir umutla inşallah o noktaya gelmeyiz. İnşallah bir daha böyle bir borçlanma ile karşınıza gelmeyiz” şeklinde konuştu.

Beş ayrı hizmet alımı ile ilgili ihale yaptıklarını, bunlardan üç tanesinin bırakmak istediğini belirten Başkan Bakıcı; “Biz bu yükü taşıyamıyoruz, borcunuz bize iyice arttı’ diyorlar. Dolayısıyla o üç şirkete borcumuzu yatırıp, işçimizin de alacaklarını vererek bununla ilgili bir ayrışma yapacağız. Bu konuda bu şirketlerle yollarımızı ayırmak zorunda kalacağız” dedi.

Haber: Nilüfer Öztürk Silay

YORUMLAR
  1. seçmen dedi ki:

    Selçuk belediyesini bu hale getiren sebepler çok başta seçilenlerin bir çoğu Selçuk ile ilgisi olmayan kişilerden meydana gelmiştir.Kim getirmiştir?Bunu herkes biliyor.İzmir’den başkan Kuşadasından,Aydından,İzmirden meclis üyeleri ithal edilirse sonuç normaldir.İthal edenlerde pişman oldu ama Selçuk kaybetti.Kese kağıdı gibi patladı hizmetler…

  2. Ayasuluk Kalesi esnafı dedi ki:

    hani iktidarın nimetleri geliyordu selçuka , daha birşey göremedik nerdeyse 3 sene oldu sayın başkan biraz icraat lütfen