site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Böbrek sağlığınız için 3 beyazdan uzak durun

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbrek sağlığını korumanın en etkili yollarından birinin tuz, şeker ve unlu mamullerden uzak durulması olduğunu, ayrıca bol bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Böbrek sağlığınız için 3 beyazdan uzak durun
30.04.2023
A+
A-

Türk Böbrek Vakfı’nın 2011 yılından bu yana saha çalışmalarını sürdürdüğü ve 12 senede 29’u il milli eğitim müdürlükleri ile protokol imzası çerçevesinde 38 ilde gerçekleştirdiği ‘Sağlıklı Bir Yaşam İçin Böbrek Sağlığı ve Beslenme Alışkanlıkları’ projesi, Diyarbakır’da öğrenci, veli ve öğretmenlerle buluştu.

TBV’nin proje çalışmasını gerçekleştirdiği Diyarbakır’da, il milli eğitim müdürlüğünün destekleriyle Yenişehir, Kayapınar, Bağlar ve Sur ilçelerinde çeşitli okullardaki öğrenci, öğretmen ve velilere eğitim seminerleri verildi. Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat ve Türk Böbrek Vakfı Renal Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın tarafından iki gün süren seminerde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan TBV Başkanı Erk, seminerlerde öğrencilerin ve velilerin sağlıklı bir böbreğe sahip olmak için neler yapması gerektiğini anlattıklarını dile getirdi.

Türkiye’de böbrek sağlığını ulusal düzeyde korumaya çalıştığını ifade eden Erk, “Böbrek sağlığını korumak benim sosyal sorumluluk projemdir. Elimden geldiği kadar Türkiye’de ulusal düzeyde böbrek sağlığını korumaya çalışıyorum. Elimizden geldiği kadar çocuklara böbrek sağlığını korumak açısından tuz, şeker ve unlu mamullerinin daha az tüketilmesini anlatıyoruz. Böbrek sağlığını çocukluk çağında korumaya başlamalıyız. Mümkün olduğu kadar böbrek sağlığını korumak için saydığım 3 beyazdan uzak durmamız gerekiyor. Çocuklar bu yaşlarda bu bilgileri algılayıp uygulamaya geçerlerse biz anne ve babalarına ters eğitim yaptırıyoruz” dedi.

Çocuklarda böbreğin sağlıklı olup olmadığının idrardaki renk ile belli olabileceğine dikkat çeken Erk, “Çocuklar için aynı zamanda idrar kontrolü de yapıyoruz. İdrarın rengine bakarak çocuktaki böbrek sağlığını tespit edebiliriz. İdrarın renginde koyuluk var ise eğer, çocuğun doktora gösterilmesinde fayda var. En basit tespit bu. TBV elinden geldiği kadar diyaliz merkezlerinde yaklaşık 600 hastaya diyaliz hizmeti veriyor. Toplum olarak böbrek sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Yoksa hayatımızı diyalize bağlı olarak idame ettiririz” diye konuştu.

Lojistik desteğinin Diyarbakır Memorial Hastaneleri tarafından sağlandığı proje çerçevesinde seminer sonunda öğrencilere kitap setleri hediye edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.