site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Beyaz Cennet’te Kriz Tırmanıyor

Beyaz Cennet’te Kriz Tırmanıyor
14.01.2014
A+
A-

pamukkale

Ülkenin ‘beyaz cenneti’ Pamukkale’nin TÜRSAB’a devri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Topa siyasilerin ardından sivil toplum örgütleri de girdi. Mimarlar Odası’ndan kritik bir açıklama geldi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, beyaz cennet Pamukkale’nin işletmesinin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) devredildiğini hatırlatıp, “Pamukkale, binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Denizlililerindir. Geliri de Denizli’de kalmalıdır” dedi.

UNESCO, Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı 936 kültürel ve doğal varlıktan 11’inin Türkiye’de bulunduğunu, Pamukkale’nin de 1988 yılından beri UNESCO’nun koruma listesinde yer aldığını kaydeden Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, Pamukkale’deki yüksek gelirin kurumlar arasında tartışmalara yol açtığını dile getirdi.

Zeytinci, “Gelir bakımından Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Efes Ören Yeri’nin ardından Türkiye’de dördüncü sırada bulunan Pamukkale’deki yüksek gelir her dönemde kurumlar arasında tartışmalara neden olmaktadır. Pamukkale Ören Yeri gelirinin 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkeze alınması sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Bunun üzerine Bakanlık ile Denizli İl Özel İdaresi arasında bir protokol imzalandı. Dönemin Denizli Valisi Hasan Canpolat’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2008 yılında imzaladığı ve 2016 yılında sona erecek bu protokole göre, Pamukkale gişe gelirlerinin yarısının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na diğer yarısının ve işletme gelirlerinin ise Denizli İl Özel İdaresi’ne verilmesi kararlaştırılmıştı. Denizli’nin büyükşehir olması ve Büyükşehir Kanunu’na göre İl Özel İdaresi’nin kapanması nedeniyle 2016 yılına kadar geçerli olan sözleşme Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tek taraflı olarak feshedildi. İşletme hakkı TÜRSAB’a devredildi” diye konuştu.

18 MİLYON LİRALIK GELİR
Zeytinci, Denizli İl Özel İdaresi’nin 2013 yılında gişe gelirlerinin yanı sıra işletmeden elde ettiği gelirin yaklaşık 18 milyon lira olduğunu belirterek Pamukkale’nin gelirlerinin Denizli’de kalması gerektiğini savundu. Cüneyt Zeytinci, kültürel miras olan Pamukkale’nin bugünün toplumuna ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için, koruma, kullanım, yorumlama, bilgilendirme ve sunuma kadar farklı uzmanlık alanlarını bir araya getiren çalışmalar yapılması gerektiğini savundu. Zeytinci, “Kültürel miras yönetimi bu çalışmaların bir sistematik çerçevesinde ele alınmasını gerektirmektedir. Bunlara ilişkin düzenlemeler ve sistemler ICOMOS, UNESCO gibi uluslararası kuruluşlar tarafından tanımlanmaktadır. Pamukkale’nin idaresi merkezi yönetim, yerel ölçekte belediyeler, planlama otoriteleri ve ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde, kültürel mirasın yönetiminde şimdiye kadar tek hakim ses konumunda olan devlet, demokratik bir yönetim biçimi olarak, bunu ilgili kurumlar, yerel yönetimler, turizmciler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile mutlaka paylaşmalıdır. Kültür miras yönetiminin, sadece tek elden ve merkezi yürütme organları tarafından yerine getirilmesi söz konusu değildir. Pamukkale’den elde edilen gelirler, öncelikle kamulaştırma başta olmak üzere Pamukkale için kullanılmalıdır. Dünya kültür mirası Pamukkale benzeri olmayan özelliklere sahiptir. Pamukkale, hem doğal miras hem arkeolojik ve ören yeri özelliklerini bir arada barındırmaktadır. Bu sebeple sorunları da çözümleri de kendine özeldir. Pamukkale’de sorunlar bu güne kadar yerel insiyatiflerle çözülmüştür. Konu sadece gelir kaybı olarak değerlendirilmemelidir. Ayrıca Pamukkale’nin işletiminin TÜRSAB’a devri önceden bilinen bir durumken, bu konuda son güne kadar bir önlem alınmaması Denizli adına oldukça üzücüdür. Pamukkale’nin sahibi binlerce yıldır bu bölge ve bu topraklarda yaşayan insanlardır. Geliri de yine Pamukkale için harcanmak üzere Denizli’de kalmalıdır” dedi.

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.