site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Başkan Soyer açıkladı: ‘İzmir’in vahası’ için kritik adım!

Katıldığı televizyon programında Kültürpark konusunda odalar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yürütülen istişareler sonucu ortak bir mutabakat metni oluşturduklarını söyledi. Soyer, hazırlanan mutabakat metninin yarın (18 Aralık Cuma) Meclis gündemine geleceğini söyledi.

Başkan Soyer açıkladı: ‘İzmir’in vahası’ için kritik adım!
17.12.2020
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege TV’de gündeme dair konuları değerlendirdi. Başkan Soyer gündemde olan Mavişehir su taşkınından deprem sonrası çalışmalara, Kültürpark ile ilgili yapılan son çalışmalardan görev süresindeki hedefine kadar bir çok konuda değerlendirmede bulundu.

Deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de birimlerinin çalışma alanı olarak kullandığı Kültürpark’ta yeni bir imar planı çalışmasını tamamladıklarını belirten Başkan Soyer, bunu yarın gerçekleştirilecek Meclis gündemine getirileceğini söyledi.

TAM MUTABAKAT SAĞLANDI
Kültüpark’ta önceki dönem hazırlanan revizyon planını geri çekmelerinin ardından uzun bir süredir yapılan istişare süresinin sonuna gelindiğini aktardı. Soyer, açıklamasında ” Kültürpark açısından herkesin dinledik. Çok uçlarda tercihler beklentilerde vardı. Biz ilk iş olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin benden önce anıtlar kuruluna gönderdiği bir koruma metni vardı, biz önce bunu geriye çektik. Kültürpark’ın anayasası olacak bir metin… Yeni bir çalışma yaptık ve 1 yıllık bir çalışma sürdü. O kadar çok bilgi belge toplandı ki, Kültürpark’ın zonlara ayrılmasından, üzerindeki tek bir yapının bile koruyup korunmayacağı konusunda çalışmalar yürüttük ve tam bir mutabakat ile bir noktaya gelindi. Bu konu yarın meclise getirilecek ve komisyonlara sevk edilecek. Biraz önce onun son toplantısından çıktık. TMMOB’a bağlı odalar ile birlikte çalıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tam bir ortak akılla bu noktaya varıldı. Herkes mutlu olacak. Kültürpark ile ilgili 2 konu var. Birincisi Tarihsel sit alanı, ikincisi ise doğal sit alanıdır. İzmir Enternasyonal Fuarı aslında bir Expo’dur. Kültürpark aynı zamanda bir halk üniversitesi olmak zorundadır. Biz ne inşa edeceksek kurucuların fikirlerine uygun yapmalıyız. Nitekim koruma amaçlı imar planı inanıyorum ki anıtlar koruma müdürlüğüne gidecek ve geçecek. Yarın bir mutabakat metnini meclise taşıyor olacağız” ifadelerini kullandı.,

“18 AY HEP KRİZLERLE GEÇTİ”
Görev süresini değerlendiren Başkan Soyer, “18 aydır önce orman yangını.. İzmir tarihinin en büyük yangını, sonrasında pandemi, deprem, seller sonra tekrar pandeminin yükselişi… Hep krizlerle geçti. Tabi bu krizlerden çok dersler çıkardık. Vicdanen yapmamız gerekenleri yaptığımıza yönelik yaptığımıza inancımız tam” dedi.

“İKİ HAFTADIR DÜNYA BANKASI İLE GÖRÜŞÜYORUM”
Deprem sonrası orta hasarlı binalar için çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Tunç Soyer, “Deprem olduğu andan itibaren yapmamız gerekenleri 3 başlık altında topladık. Bunlardan biri arama kurtarma çalışmalarıydı. Ardından da dışarıda devam eden hayatı normalleştirme çalışmaları vardı. Yaklaşık 50 bin insanın evsiz kaldığı bir afet yaşadık. 2 haftadır dünya bankası ile görüşüyorum, bir finansman modeli çıkarmamız gerekiyor. Nasıl devlet ağır hasarlı binalara ödeme yapıyor bizlerinde orta hasarlı binalar için ucuz yollu bir finansal ağın köprüsünü oluşturmamız lazım. Bugün itibari ile 7 bin 500 orta hasarlı binanın çözümü için kafa yormaya başladık” diye konuştu.

“HİÇBİR ARKADAŞIMI TEKRAR ORAYA SOKMAM”
İzmir Büyükşehir Belediye binasının yıkımı ile ilgili ortak fikrin hakim olduğunu ifade eden Soyer, “Yıkma kararı benim kişisel bir kararım değil. Bu konuda mecliste arkadaşlarla görüşüldü ve bende kişisel görüşümü açıklayınca herkes alkışlarla benimle aynı fikirde olduğunu açıkladı. Ben bu kurumun yöneticisi olarak orada çalışan hiçbir arkadaşımı tekrar oraya sokmam. Ben oradaki arkadaşlarımın vicdani sorumluluğunu almak istemem. O dönemde şantiye şefliği yapmış olan Ahmet bey ile de görüştük. Mimarlar Odası ile de görüştük. Onlar meydanın ruhunun korunması gerektiğini ve binanın oradan kalkması gerektiğini düşünüyor, ancak bizde tam tersi o binanın kalkması ile birlikte meydana kendi ruhunun geri verileceğini düşünüyoruz. Biz zaten parça parçaydık, o bina zaten belediyenin yapısını taşımaya yetmiyordu, bizde tüm kurumları bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Seçenekler var ve bizde seçenekler üzerinde değerlendirmeler yapıyoruz” dedi.

MAVİŞEHİR İÇİN KALICI ÇÖZÜM
İzmir’de gerçekleşen yağmurlar sonrası Mavişehir’de oluşan seller hakkında çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Tunç Soyer, çalışmalarda gelinen son noktayı açıkladı. Soyer, “Biz aslında orada çok köklü bir çözüm üretmeye başladık ve 34 milyon liralık bir ihale yaptık. Oradaki sorun deniz seviyesinin 80 metre altında yapılaşmış bir yaşam var. Orası nasıl yapıldı ve çözümsüz bırakıldı bilmiyoruz. Orada ciddi bir proje yapıldı. Yaklaşık 2 bin 60 metrelik setin 650 metresinin beton döşenmesi tamamlandı. Hızlı bir şekilde çalışma sürüyor ve o bittiğinde bir daha böyle bir sorun yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.

“YEREL YÖNETİM REFORM PAKETİNE İHTİYAÇ VAR”
Yerel yönetim reform paketine ihtiyacın bir kez daha altını çizen Başkan Soyer, “Ciddi bir yerel yönetim reform paketine ihtiyaç var. Bu belediyenin hem kaynaklarını hem de sorumluluklarının düzenlemesi gereken bir paket. Belki de buna her şeyden önce ihtiyaç var. 1959 yılında çıkmış bir yasa ile biz afetlerle mücadele ediyoruz. Yani yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Hayat yerelden akıyorsa, yerel yönetimleri yetkilerinin yeniden düzenlenmesine ihtiyacı var” dedi.

“3 TANE SIRRIM VAR BENİM”
Görev sürecinde zorlanmadığını belirten Başkan Soyer, bunun için 3 temel sırrı olduğunu söyledi. Soyer, “Doğrusu zorlanmıyorum. Tabii ki üzen şeyler oluyor. Haksız ithamlar, haksız saldırılar ile karşılaşabiliyorsunuz. 3 tane sırrım var benim. İlki gerçekten her şey sevmekle başlıyor. İnsana, kente, doğasına aşk. Çok seviyor olmanız lazım bu kente faydalı bir belediye başkanı olmak istiyorsanız. İkincisi ise empati yapıyor olabilmeniz lazım. Bunu yapmaya başladığınız andan itibaren anlayışınız ve vicdanınız güçleniyor. Üçüncüsü ise bunları ortak akılla yapmak. Ortak akıl meselesi sadece iyi niyet değil, bütün farklılıkların önemli olduğunu görmeniz lazım. Bunları yaptığınızda iş yürüyor” diye konuştu.

“GEÇMİŞ DÖNEMLERE GÖRE DUYURUYORUZ”
Yaşanan su kesintileri ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sadece arızadan yaşanmıyor kesintiler. Bir yandan yenileme çalışması var. Eskiden kalma asbestli boruları yeniliyoruz. Bunlardan kaynaklıda maalesef su kesintileri yaşanıyor. Buradaki farkımız biz bunu geçmiş dönemlere göre duyuruyoruz. Vatandaşımız bilsin nerede ne yapılıyor diye. Çünkü insanları en çok tedirgin eden şey belirsizlik durumu. Bizim vatandaş ile aramızda önemli olan Hemşehri İletişim Hattı’nın kapasitesini 3’e katladık” dedi.

“ÇOK CİDDİ BİR BAŞARI YAKALADIK”
Görev süresi sonunda dirençli bir kent yaratmak istediğinin altını çizen Tunç Soyer, ekip arkadaşları ile birlikte güzel işler çıkardıklarını söyledi. Soyer, “Dirençli kent dediğimiz depreme afetlere dayanıklı bir kent yaratmak istiyoruz. Biz bu şehirde yaşayan insanların bu şehirde güven duygusu ile yaşamasını sağlamak zorundayız. Yaşam kalitesini yükseltmenin ön koşulu yaşadığınız yerde güven duygusunu arttırmak. Biz demokrasiyi birinci önceliğimiz olarak görüyoruz. Yüzülebilir körfez, metro hatları da var. Gerçekten bu kent, bu kentte yaşayan insanlar çok daha iyiye layık. Bu kentin bütün kriz dönemlerinde başardıkları… Bizim binamız yok personellerimiz dışarıda. Buna rağmen biz arkadaşlarımız ile çok ciddi bir başarı yakaladık. Her şeyde varız ve eksiksiz olarak devam ediyoruz. Toplu taşımada yüzde 50’nin altına düştük ancak aksatmıyoruz. Kısacası bu kentin geleceğine yönelik umudumuz çok büyük. Bizde bunun için canla, başla, aşk ile çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.