site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Başbakan’ı da Direnişçi Yapan Darphane Grevde

Başbakan’ı da Direnişçi Yapan Darphane Grevde
15.06.2013
A+
A-

basbakani-direnicsi-yapan-darphane

Başbakan Erdoğan’ın Refah Partisi İl Başkanı olduğu 1988 yılında ‘grev gözcüsü’ önlüğünü giyerek işçilerine destek verdiği Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Pazartesi günü greve gidiyor

Cumhuriyet Altını, madeni para, nüfus cüzdanı, pasaport, değerli kağıt gibi kritik öneme sahip ürünleri imal eden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 1988’den sonra greve gidiyor. Basın-İş Sendikası, İstanbul’da bulunan Hazine’ye bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile bağlı işyerlerinde 17 Haziran Pazartesi gününden itibaren grev kararı aldı.

Basın-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, altın, bozuk para, pasaport, nüfus cüzdanı ve benzeri kıymetli evrakların basıldığı Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Darphane, Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Sendika, şunları bildirdi:

“Anlaşma sağlanamaması üzerine sendikamız tarafından grev kararı alındı. Alınan bu karar; 17 Haziran Pazartesi günü, Darphane’nin Genel Merkezi olan Genel Müdürlük binasına 11.00’de; Damga Matbaası Müdürlüğü binasına saat 15.00’te asılarak ilan edilecek.”

Greve 397 işçi katılacak

Basın-İş Genel Sekreteri Savaş Nigar, Pazartesi asılacak ilanın ardından sendikanın uygulama tarihine daha sonra karar vereceğini kaydetti. Nigar, şunları söyledi:

“Damga Matbaası’nda 117, Darphane’de 140 olmak üzere toplam 257 sendikalı işçimiz greve katılacak. Bu, işyerlerinde çalışan işçilerin tamamıdır. Uygulamaya geçildiğinde, Darphane’nin fiili işlerini işçilerin dışındaki büro elemanı memurlarıyla gerçekleştirmesine imkan yok.”

Çeyrek 10-15 TL zamlanacak

Darphane çalışanlarının grev kararından önce son aylarda iş yavaşlattıkları ifade ediliyor. Kapalıçarşı esnafının çeyrek, Cumhuriyet gibi sarrafiye ürünleri almak için verdikleri 3 haftalık külçe altının hâlâ Darphane’de bekletildiği söyleniyor. Bir Kapalıçarşı esnafı, “Biz Darphane’ye külçe altın veriyoruz. Karşılığında çeyrek, Cumhuriyet alıyoruz. Genellikle biz külçeyi Salı günü teslim ediyorduk. Darphane Perşembe sarraf altınlarını veriyordu. Ama neredeyse yılbaşından bu yana bu düzen bozuldu” diyor.

Esnaf, fiyatlara grev zammı geleceğinin altını çiziyor. 135 liraya satılan çeyrek altının 145-150 liraya çıkacağı belirtiliyor.

DARPHANE VE DAMGA MATBAASI’NIN 2012 PERFORMANSI

43.6 ton Cumhuriyet Altını.

3.2 milyon adet pasaport.

16.1 milyon adet değerli kağıt.

9.5 milyon adet harç ve vize pulu.

Erdoğan: Zulüm bitene kadar işçinin yanındayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1988’de tarihinde greve giden Darphane işçilerine destek vermişti. O dönemde Refah Partisi İstanbul İl Başkanı iken Darphane işçilerini ziyaret eden Erdoğan, grev gözcüsü önlüğünü üzerine giyerek fotoğraf çektirmişti. Erdoğan, işçileri ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Ülkemizde özellikle 1980 sonrası hükümetler işçi haklarına insan onuruna yakışmayacak şekilde ilgisiz kalmaktadır. Alın teri kutsallığını yitirmiştir. Ülkemizde işçilerimiz kira ücretlerini dahi ödeyemeyecek zorluklar içerisindedir. Bu zulme son verene kadar haklı ve kararlı mücadelelerin yanında olmayı inancımız gereği görev telakki ederiz” demişti.

Paralar Meksika’da basıldı

Darphane tarihinin ilk grevi 23 Haziran 1988’de başladı ve 18 Ekim 1988’de sona erdi. Grev sürecinde hükümet bozuk para bastırmak için Meksika Darphanesi ile anlaştı. Uluslararası örgütlerin araya girmesiyle Meksikalı işçiler de Darphane’ye destek için iş bıraktı. Bu gelişmelerin ardından anlaşmaya varıldı, grev bitti.

basbakan-direnisci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.