site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Balyoz Davasında Karar Verildi

Balyoz Davasında Karar Verildi
22.09.2012
A+
A-

Balyoz davasında beklenen kararlar açıklandı. Tutuklu paşalara ağır cezalar verildi.

arihi Balyoz Davası’nda karar çıktı. 365 sanığı olan davada 330 sanık hakkında hapis cezası verdi. 34 sanık hakkında beraat kararı çıktı. Davanın 115 tutuksuz sanığı vardı, bu sanıklar hakkında da hapis cezası verildi.

Davada adeta ceza yağdı. En yüksek ceza 20 yıl, en düşük ceza ise 16 yıl oldu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oluşturulan karar, üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından okundu.

İşte mahkemenin sanıklar hakkındaki kararlar:

ZİRVE İSİMLERE 20 YIL HAPİS

– 1 numaralı sanık Çetin Doğan (dönemin 1. Ordu komutanı), Oramiral Özden Örnek, İbrahim Fırtına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. 3 isim için verilen kararda “darbeye eksik teşebbüsten ötürü” cezalar 20 yıla indirildi.

3 eski komutanın cezasının gerekçesi ise, “Türkiye Cumhuriyeti İcra vekili heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” olarak açıklandı.

– Emekli Orgeneral Ergin Saygun – 18 yıl hapis

– Orgeneral Bilgin Balanlı -18 yıl hapis

– MHP Milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan – 18 yıl hapis

– Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık – 18 yıl hapis

– Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu – 18 yıl hapis

– Emekli Korgeneral Nejat Bek – 18 yıl hapis

– Emekli Koramiral Abdullah Can Erenoğlu – 18 yıl hapis

– Emekli Tuğgeneral Suha Tanyeli – 18 yıl hapis

– Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü – 18 yıl hapis

– Emekli Korgeneral Yurdaer Olcan – 18 yıl hapis

– Emekli Koramiral Kadir Sağdıç – 18 yıl hapis

– Koramiral Deniz Cora – 18 yıl hapis

– Tuğamiral Fatih Ilgar – 18 yıl hapis

– Emekli Albay Cemal Temizöz – 18 yıl hapis

– Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü – 18 yıl hapis

– Emekli Albay Dursun Çiçek – 16 yıl hapis

– Eski askeri hakim Ahmet Zeki Üçok – 16 yıl hapis

– Eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman – 16 yıl hapis

– Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün dosyası ifade vermediği için ayrıldı.

– 34 kişi beraat etti. (1’i albay, diğerleri astsubay)

– Toplam 330 sanık ceza aldı.

– 250 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

– Tutuksuz yargılanan ve ceza alan 3 kişi için yakalama emri çıkarıldı.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Mahkemenin kararına hükümet tarafından ilk tepki ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, cezaların kesinleşmiş olmadığını ve Yargıtay safhasının beklenmesi gerektiğini söyledi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA  YAŞANANLAR

17:30 – Mahkeme heyeti karar için duruşma salonundaki yerini aldı ve kararları okumaya başladı.

16:45 – Ara süresi uzadıkça “Karar acaba bugün açıklanmayacak mı?” sorusu akıllara gelmeye başladı.

16:15 – Karar bekleyişi için 2 saat geçti, bekleyenlerde gerilim artıyor. Mahkeme Başkanı’nın ara vermesinin ardından 2 saat 15 dakika geçti.

15:15 – Herkes mahkeme heyetinin karar verip salona gelmesini bekliyor.

14:50 – Emekli Orgeneral Ergin Saygun karar duruşmasına gelmedi.

14:35 – 258 tutuklu sanık ile 12 tutuksuz sanık mahkemede.

14:15 – Heyet yeniden ara verdi.

14:14 – Dün son sözü alınmamış olan 3 sanığın son sözleri alındı. Sanıklar çok kısa konuştular ve “Suçsuzuz” dediler.

14:10 – Mahkeme Heyeti kararı açıklamak için duruşma salonuna giriş yaptı.

14:00 – Duruşma salonu ve kapı önünde bekleyenler, karar günü kalp krizi geçiren Albay Turgay Bülent Göktür’ü konuşuyor.

13:55 – Sanıkların salona alınması işlemi tamamlandı.

13:50 – Davanın sanıkları duruşma salonuna 10. Yıl Marşını okuyarak girdiler. Ardından da 3 kez “Sağol” diye bağırdılar.

KARAR ÖNCESİ YAŞANANLAR

MARŞ OKUDULAR

Tutuklu sanıklar saat 13.15 sıralarında duruşma salonuna alınmaya başlandı. Salona önce Maltepe, Hasdal ve Hadımköy Askeri Cezaevi’nde bulunan tutuklu sanıklar geldi. Ardından da Silivri Cezaevi’nde bulunan sanıklar salona geldi. Duruşma başlamadan önce sanık yakınları ve sanıklar sandalyelerin üzerine çıkarak birbirlerine el sallayarak konuşmaya çalıştılar. Sanıklar ve yakınları zaman zaman Gençlik Marşı”, “10’uncu Yıl Marşı” ve “Harbiye Marşı” okudular.

EŞİNE SARILMAK İÇİN BARİYERİ AŞTI

Saat 13.15 sıralarında salona alınan tutuklu  sanıklardan Recep Rıfkı Durusoy cezaevinde tutukluyken evlendiği kendisinden 28 yaş küçük Melike Durusoy’a sarılmak için bariyeri aştı.

Salona alınan Durusoy sanıklarla izleyiciler arasına konulan bariyerleri atlayarak eşine sarıldı.

ÇETİN DOĞAN, “BORSANIN KAPANMASINI BEKLEYEBİLİRLER”

Mahkeme heyetinin karar için davaya ara vermesinin ardından salonda bulunan milletvekilleri ile sohbet eden davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan “Kararın açıklanması için borsanın kapanmasını bekleyebilirler. Saat 17.00’yi 18.00’i bulabilir” dedi.

365 KİŞİ YARGILANIYOR

Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi 16 Aralık 2010’da başlayan 250’si tutuklu 365 kişinin yargılandığı Balyoz Davası 21 ay sonra 108’inci oturumda karara bağlanacak. Davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün son kararı hazırlanmak için verdiği 7,5 saatlik aranın ardından kararı bugün açıklayacağını belirtmesi üzerine sanık yakınları sabah erken saatlerden itibaren Silivri Cezaevi’nin bitişiğindeki duruşma salonuna gelerek duruşmayı beklemeye başladı.

DURUŞMA ÖNCESİ NELER YAŞANDI ?

KAPIDA İZDİHAM YAŞANDI

Binaya alınan sanık yakınlarının duruşma salonan girmesi üzerine izdiham yaşandı. Sabah erken saatlerde Silivri’ye gelerek beklemeye başlayan yüzlerce sanık yakını saat 14.00 başlayacak olan duruşmayı beklerken binanın koridorunda, kafeterya da binanın dışında birbirleri ile sohbet etti.  Balyoz davasında karar çıkacak olması nedeniyle basın mensupları da davaya yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 60 basın mensubu duruşmayı izlemek için salona geldi.

Sanıkların duruşma salonuna alınırken sanık yakınları alkışlayarak “Türkiye sizinle gurur duyuyor diye slogan attı”. Sanıklarda yakınlarına el salladı.

KARAR GÜNÜ KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Maltepe Cezaevi’nde bulunan Kurmay Albay Hakan Mehmet Köktürk sabah saatlerinde koğuşta fenalaştı. Revire kaldırılan Köktürk hastaneye sevk edildi. Kalp krizi geçirdiği tespit edilen Köktürk’e anjiyo yapılarak stent takıldı. Durumunun iyi olduğu belirtilen Köktürk yoğun bakımda tedavi altına alındı.

250 TUTUKLU SANIĞIN TAMAMI HAZIR BULUNDU

Balyoz Güvenlik Harekat Planı davasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılanan 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın son duruşmasına aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da arasında bulunduğu 250 tutuklu sanığın tamamı katıldı.

YAKINLARI YALNIZ BIRAKMADI

Bazı tutuksuz sanıkların da katıldığı duruşmada sanıkları eşleri, çocukları, kardeşleri, arkadaşları da yalnız bırakmadı. Salonda izleyicilere ait bölümün de tamamiyle dolduğu gözlendi. Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, bazı tanıklar dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan’ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto ederek duruşmaya katılmama kararı alan avukatlar duruşmaya yine katılmadı. MHP Milletvekilleri Ruhsar Demirer ile Bülent Belen de duruşmayı izledi. Duruşma salonunda hazır bulunan bazı sanıkların ellerinde ise Ergin Saygun’un “Türk Ordusuna İnen Balyoz” isimli kitabı vardı.

“BELİRSİZLİK ORTADAN KALKACAK”

Duruşma salonunda bulunan tutuklu sanıklar duruşmaya verilen aralarda kendilerini yalnız bırakmayan yakınları ile aralarında bariyerler olmasına rağmen yüksek sesle konuşmaya çalışarak sohbet ettiler. Bazı sanıklar ise duruşmaya ara verildiği sırada “kararın çıkması bizim için iyi. Belirsizlik ortadan kalkacak. Nasıl bir süreç yaşayacağımızı bileceğiz” dedi.

Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs ettikleri gerekçesi ile 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 250 tutuklu sanığın tamamı suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini ve tahliyelerini istediler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.