site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları

Bahar yorgunluğundan korunmanın yolları
17.04.2015
A+
A-

bahar-yorgunluğu

Neşesizlik, uyuşukluk, bitkinlik, eklem ağrıları, uykuya dalamamak ve uyanamamak gibi şikâyetlere yol açan bahar yorgunluğunu basit önlemlerle atlatmak mümkün.

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “bahar sendromu” olarak da adlandırılan bahar yorgunluğunun çoğunlukla ciddiye alınmadığını belirterek bu durumun bazı kişilerde depresyona kadar götüren sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

UYUM ÇABASI KAYGI YARATABİLİYOR
“Bahar yorgunluğu olarak başlayıp sonradan bahar depresyonuna dönen ruh hali, eğer tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabiliyor” uyarısında bulunan Öztekin, şöyle konuştu:
“Bahar, doğal olarak değişimi, yeni mevsime adaptasyon sürecini gerektiriyor. Bahar canlanmanın, uyanışın sembolü. Bu yeni sürece uyum çabası insanda kaygı uyandırabiliyor. Bünye kışın yorgunluğundan çıkma, sonra yeni bir harekete geçme ve yeni bir duruma alışmanın zorluğunu yaşıyor. Kış saatinden yaz saatine geçmek bile insanları olumsuz etkileyebiliyor. İnsanlar daha erken kalkmak zorunda ve bu biyoritm açısından önemli. Ayrıca baharda güneşli, aydınlık saatlerin artması, dinlenme ve uyuma süreçlerini olumsuz etkileyebiliyor.”
Bahar yorgunluğunun belirtilerini, bitkinlik, neşesizlik, uyuşukluk, yorgunluk, eklem ağrıları, uykuya dalamamak, uyanamamak ve sürekli sıkıntı hali şeklinde özetleyen Öztekin alınabilecek tedbirlere ilişkin şunları aktardı:

BAHAR YORGUNLUĞUNA TESLİM OLMAYIN!
“Özellikle kıştan bahara geçerken bol vitamin almak gerekiyor. Vücut özellikle B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar.
– Günde 3 litre su için.
– Alkol kullanıyorsanız mümkün olduğunca azaltın.
– Bol bol egzersiz yapın. Hareket edin, 30 – 45 dakikalık yürüyüşler yapın.
– Güneşlenin.
– Gelecek kaygısını yaşamak yerine sürprizlerin güzel olduğunu düşünün.
– Erken kalkmak da bahar yorgunluğunu atmak açısından çok önemli.
– Uyku saatine dikkat etmek gerekiyor. Yatmadan önce sıkıntılı konuları aklınızdan uzaklaştırın, hoşunuza giden konuları düşünün.
– Kendinizi kötü haberlere, uyuşukluğa teslim etmeyin.
– Eğer tekrarlayıcı ve ilerleyici bir enerji kaybı ve bitkinlik sorunu yaşıyorsanız, bu sorunun çözümü için tıbbi yardım isteyin.”

bahar-yorgunlu-dert-degil

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.