site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Baba mesleğini yaşatıyor

13.11.2015
A+
A-

Tire’de onlarca yıldır kalaycılık yapan 64 yaşındaki Şevki Çullu, yok olmaya yüz tutan baba mesleğinin yaşaması amacıyla aylarca iş yapmamasına rağmen atölyesini hergün açık tutuyor.

Tire’nin usta zanaatkarlarından biri olan, onlarca yıldır ilçede kalaycılık yapan 64 yaşındaki Şevki Çullu, yok olmaya yüz tutan baba mesleğinin yaşaması amacıyla aylarca iş yapmamasına rağmen atölyesini hergün açık tutuyor.

İlçedeki iki ustadan biri olan Şevki Çullu, ilkokulu bitirdikten sonra babasının yanında çıraklıkla başladığı işi, babasının vefatının ardından devraldığını, kırk yıldır aynı dükkanda mesleğini icra ettiğini anlattı.

“TİRE’DE KALA KALA İKİ USTA KALDIK. DEVLET BU MESLEĞE SAHİP ÇIKSIN”

Mesleğe ilk başladığı yıllarda işlerinin yoğun olduğunu, ancak zamanla bakır eşyaların kullanımının azalmasının kalaycıya olan ihtiyaca da olumsuz yansıdığını ifade eden Çullu, “Mesleğe başladığım yıllarda her gün iş olurdu. İş azalınca gün geçtikçe kalaycı sayısı azaldı. Tire’de kala kala iki usta kaldık. Yetiştirmek için çırak bulamıyoruz. Mesleğin kaybolmaması için devletimizin sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Çullu, Bayındır ilçesinin Zeytinova Mahallesinde yaşadığına dikkati çekerek, baba mesleğini yaşatmak için, bazen haftalarca iş yapmamasına rağmen her gün yaklaşık 20 kilometre yol giderek Tire’deki dükkanını açtığını anlattı.

Çok sevdiği mesleğinin yok oluşunu gördüğünü dile getiren Çullu, şöyle konuştu:”Eskisi gibi bakır kullanılmıyor, bakıra rağbet azaldığı için kalaycılık mesleği bitiyor. Bazen haftalarca müşteri gelmediği oluyor. Kurban Bayramında bir haftalığına iş oluyor başka zaman iş olmuyor. Ama her gün köyden gelip gidiyorum kalaycılık mesleğinin devam etmesi için.”

YUNANİSTAN, KAZANLARI KALAYLAMAK İÇİN USTA GÖTÜRDÜ

Bir kaç yıl önce Ahilik Haftası nedeniyle gösteri yapan bir arkadaşının, gösteriyi izleyen Yunanistan konsolosluğu görevlileri tarafından bu ülkeye davet edildiğini anlatan Çullu, “Yunanistan konsolosu arkadaşımızı Rodos adasına davet ettiler. Orada Osmanlı’dan kalma bakır kazanları kalaylatmak için götürdüler. Çünkü Yunanistan’da bu işi yapacak kalaycı yokmuş” ifadelerini kullandı. Çullu, işi sürdüren son ustaların ardından kalaycılığın tarihe karışacağını düşündüğünü belirterek “Devletimizin bu işi devam ettirmesini istiyoruz, önlem alsın. Bu meslek yaşatılmalı” dedi.

buyuktire.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.