site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

İşte Karşısınızda “Atayol”

İşte Karşısınızda “Atayol”
16.10.2012
A+
A-

İzmir’in en büyük yapı kooperatiflerinden Ege Koop’un Proje Merkezi, kentteki ulaşım sorununu giderecek “Atayol Projesi”ne imza attı.

Proje ile kentin güney bölümündeki trafiğin rahatlatılması ve kente sosyal donatı alanları kazandırılması hedefleniyor.

Daha önce açıkladığı İzmir Sağlık Serbest Bölgesi geniş yankı uyandıran Ege Koop Proje Merkezi, bu kez de Atayol Projesi’ni açıkladı. İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında iki kat ve toplam 12 şeritten oluşan Atayol Projesi’nin sunumunu Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan gerçekleştirdi. Fizibilite çalışmaları tamamlanan, İzmir-Aydın otoyol kavşağı ile Konak Tüneli arasındaki 5.8 kilometrelik mesafeye düşünülen projenin en fazla 18 ayda tamamlanabileceğini belirten Aslan, “90 milyon liraya mal olacak bu proje sadece ulaşım sıkıntısını gidermekle de kalmayacak, harika bir kentsel dönüşüm örneği de olacak” dedi.

GÜNEYDE DÜZENLEME ŞART

İzmir’de ulaşım sorununun had safhaya ulaştığı güney aksında mutlaka bir değişim yapılması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Ulaşım bir kentin dolaşım sistemidir. Kent girişlerinin ise kalbe kan taşıyan ana damarlar gibi düşünülmesi gerekir. İyi planlanmamış, işlevsel olmayan kent girişleri kenti zaman içinde kargaşaya sürükler. Dolayısıyla İzmir’in güney aksı yani Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında bölüm ileri mühendislik teknikleri kullanılarak çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlenmeye muhtaçtır. Çünkü bu bölge aynı zamanda kentin aynasıdır, vitrinidir. Gaziemir, Karabağlar ‘da trafikteki kargaşa, düzensizliğe ek olarak; çarpık kentleşme, yol standartlının düşük olması, AVM’lerle tatil yörelerine doğru yoğun araç trafiği maalesef bu bölgede trafiği çileye dönüştürmüş, İzmir’i ilkel bir hale sokmuştur. Bir de bunlara ek olarak havalimanının yolcu kapasitesinin 25 milyona çıkarılması, günlük yolcu sayısının 50 bine yükseltilmesi, EXPO 2020 adaylığı da dahil edildiğinde hazırladığımız projenin önemi çok daha net ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

UÇANYOL VE KONAK TÜNELİ’NE ENTEGRE

Projenin uygulanabilir ve alternatifsiz bir proje olduğunu vurgulayan Aslan, “İzmir-Aydın Otoyol kavşağında yapılacak bir düzenleme ile yol bir ‘üst kota’a alınacak, 3 gidiş, 3 geliş şeklinde Akçay Caddesi üzerinden şehir merkezine, şehir merkezinden de havalimanı istikametine trafik rahatlıkla akabilecektir. İzmir-Aydın Otoyol Kavşağı ile Konak Tüneli arasındaki uzaklık 5.8 kilometredir. Proje de bu kısmı kapsamakta ve 12 ile 18 ayda tamamlanması planlanmaktadır. Maliyeti yaklaşık 50 milyon dolar yani 90 milyon lira. Bu rakamın üstü olmaz ama altında da mal edilebilir. Atayol Projesi ile İzmir trafiği rahat bir nefes alacak, Ulaştırma Bakanlığı’nın Konak Tüneli Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uçan Yol Projesi’ne entegre olacak” bilgilerini verdi.

BAKANLIK VE BELEDİYE’YE SUNULACAK

Proje Merkezi’nin sıra dışı başka projelere de imza atacağını söyleyen Aslan, “Hazırladığımız her proje aslında İzmir’in projesidir. Fikri, tasarımı, fizibilitesi Ege-Koop Proje Merkezi’ne ait olsa da amaç İzmir’i en az 50 ya da 100 yıllık projelerle modern ve dünyanın sayılı kentleri arasına sokabilmektir. Atayol Projesi de yine İzmir’in projesidir. İzmir halkının projesidir” diye konuştu. Aslan ayrıca projeyi hem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacağını da sözlerine ekledi.

ATAYOL PROJESİ NEDİR

Proje, İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi güzergahındaki 5.8 kilometrelik alanı kapsıyor. İzmir-Aydın Otoyolu Kavşağı’ndan, Buca ? Hatay Kavşağı ve Konak Tüneli’ne kadar olan bölüme uzanıyor.

Otoyol kavşağı ile Buca Hatay Kavşağı arasında sırasıyla bin 200, 600, 330, 600, 200, 640, 480, 420 metre uzunluklarında 8 adet kavşak bulunuyor. 700 metre ileride yer alan Konak Tüneli’ne bağlantı düşünüldüğünde ise kavşak sayısı 9’a çıkıyor. Normalde söz konusu kavşaktan Buca-Hatay Kavşağı’na ya da Konak Tüneli’ne ulaşmak isteyen taşıtlar toplam dokuz kez durmak zorunda kalırken proje ile bu durum ortadan kalkıyor.

ATAYOL Projesi’nde alt ve üst yollarda toplam 12 şerit yer alıyor. Otoyol Kavşağı’ndan Konak Tüneli’ne kadar olan 5 bin 810 metrelik yolun üst kotu 3 gidiş 3 geliş olarak öngörülüyor. Proje ile hiçbir katılım ve ayrılım olmaksızın kesintisiz sürüş gerçekleşiyor.

ATAYOL NELER GETİRİYOR
Bölgede sorunun giderilerek ATAYOL Projesi’nin uygulanması ile trafik sıkışıklığı önlenecek ayrıca şu imkanlar da söz konusu olacak:
2 bin araçlık otopark,
Yeşil alanlar,
Kent mobilyaları (süs havuzları, heykeller),
Şehir meydan düzenlemeleri,
Oturma alanları,
Bisiklet yolu,
Güvenlik şeridi,
Kafeterya alanları

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.