site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Atadan Kalma Çiçek Soğanı, Mis Gibi Koku

Atadan Kalma Çiçek Soğanı, Mis Gibi Koku
07.02.2018
A+
A-

Türkiye’de nergis çiçeği üretiminde İzmir’in çiçekçiliğiyle ünlü olan Bayındır İlçesinin Turan Mahallesi’de önemli bir yere sahip olmaya başladı. Her yıl Ocak ayının ilk haftasından Şubat ayının ortasına kadar nergis çiçeği hasadı yapılan mahallede 100 yılı geçen süreden beri atadan kalma soğanla üretim gerçekleştiriliyor. Turan Mahallesinde 18 nergis çiçeği üreticisi bulunuyor. 120 metre rakıma kadarki zeytin ağaçlarının bulunduğu bahçelerde yetiştirilen nergis çiçeğinin kokusu ve 15 güne kadarki dayanım süresiyle Karaburun ve Mordoğan nergisinden farklı olmasını sağlıyor.

Bayındır merkeze 4 km uzaklıkta bulunan etrafı asırlık zeytin ağaçlarıyla çevrili eşsiz doğaya sahip Turan Mahallesinde yetiştirilen nergis çiçeği İzmir’deki çiçekçi dükkanlarını yıllardır süslemeye devam ediyor. Turan Mahallesinde nergis çiçeklerine asırlık zeytin bahçeleri ev sahipliği yapılıyor. Zeytin bahçelerine dededen kalma nergis soğanları ekimi yapılarak üretim gerçekleştiriliyor. Ocak ayının ilk haftasından itibaren açmaya başlayan nergis çiçeklerinin hasadı Şubat ayının ortasına kadar yapılıyor. Mahalleye İzmir, İstanbul ve Ankara’dan gelen çiçek tüccarları tarafından nergis alımları gerçekleştiriliyor. Turan mahallesindeki mikroklima özelliği nergis çiçeklerinin Ocak ayının ilk haftalarından itibaren tamamen açmasını ve yoğun hoş kokusuyla çiçek alım piyasasında yoğun rağbet edilmesini sağlıyor.

Kokusu ve Dayanıklılığı Farklı Kılıyor

Turan Mahallesinde bir asırdan fazla evlerde yetiştirilen nergisin son 50 yıldan itibaren ticari olarak satışının yapıldığını söyleyen nergis çiçek üreticisi Bayram Bekem; Mahallemizde nergis çiçek üretimi önemli geçim kaynaklarımızdan biridir. 18 nergis üreticisi tarafından 40 dekarlık bir alanda nergis çiçeği üretimi yapılmaktadır. Mahallemiz şu an bile nergis çiçeklerinin kokusu ve görüntüsü ile çiçek cennetine dönüşmüştür. Nergis üretiminde doğal hayvan gübresi dahil hiçbir kimyevi gübre, ilaç kullanmıyoruz. Nergis çiçeklerimiz tamamen doğal yağmurlarla aynı doğada yetişen bir çiçek gibi yetişmektedir. Ürettiğimiz nergis çiçekleri İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde kokusu, rengi, dayanıklılığı ve görünüşüyle yoğun rağbet görmektedir” dedi.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”140″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.