site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

“Ak Saray” inşaatı AİHM’e taşınıyor

“Ak Saray” inşaatı AİHM’e taşınıyor
14.12.2014
A+
A-

Mimarlardan

Anayasa Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan “Ak Saray”la ilgili bireysel başvuruları, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle reddedince, “Gerekirse Fizan’a taşırız” diyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “AİHM’e gidiyoruz” açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili bireysel başvuruları, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Barosu ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, imar planları ve uygulama projeleriyle ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmamasını Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşımıştı. Başvuruları birleştirerek görüşen Yüksek Mahkeme İkinci Bölümü, dosyanın esasını incelemeden kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle başvuruları reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi “AİHM’e gidiyoruz” açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:

Fizana kadar taşırız
“Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvurunun ne aşamada olduğunu öğrenmek için Anayasa Mahkemesi sekreteriyle yaptığımız görüşme sonucunda bölümler baş raportörlüğünün dün yaptığı değerlendirme sonucunda Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan Kaçak Saray ve benzeri işlemlerde mahkeme kararlarının uygulanmamasına ilişkin yaptığımız başvuruya esastan red kararı verildiğini öğrendik. Başvurumuz esas aşamasında hukuka değil siyasete takılmış. İşin esası belli, karar siyasi. Ortada mahkeme kararı var, en üst mahkeme de bu hukuksuzluğa ortak olmuş durumda. Kararın gerekçelerini, oybirliği ve oy çokluğuyla mı alındığı, bize tebligat yapılınca öğreneceğiz. Artık tuz kokmuştur. Atatürk Orman Çiftliği mücadelesini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacağız. Bu hukuksuzluğa ortak olanlar, kendi sınırlarımızda yargılanamasalar da evrensel hukuk ilkelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle uluslararası mahkemelerde yargılanmaları için gerekirse fizana kadar taşırız. Hukuk ihlali ortada, karar siyasi, bu hukuksuzluğa en üst mahkeme de ortak oldu. Artık tuz kokmuştur AİHM’e gidiyoruz.”

Hukuk yolları tıkandı
“Kamu vicdanında yapılan bu hukuksuzluk tarih önünde yargılanacaktır” diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çitliği sürecini ve yapılan ihlal konusunda Türkiye’de hukuk yolları tıkandığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görüşülmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu. Candan daha sonra, “Buradan kendilerine hak hukuk payı biçenler olmasın. Türkiye’deki 35 davamız devam ediyor. Burada sadece bireysel başvurumuz reddedilmiştir. Artık Atatürk Orman Çiftliği mücadelesi yeni bir kulvara giriyor, uluslararası ortama taşıyoruz. Tüm yapılan bireysel başvuruların da aynı akıbete uğradığını düşünüyorum. Tebliği aldığımızda gerekçeyi kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.