site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Afyon’da Cephanelikte Patlama: 25 Şehit

Afyon’da Cephanelikte Patlama: 25 Şehit
06.09.2012
A+
A-

Afyonkarahisar’da askeri kışlada bulunan mühimmat deposunda el bombaları tasnif edilirken patlama meydana geldi. Patlamada 2’si astsubay, 2’si uzman, 21’i er 25 asker şehit oldu. 4’ü asker 8 kişi de ağır yaralandı.Türk Silahlı Kuvvetleri yayınladığı açıklamada “Afyonkarahisar’da Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda 25 askerimiz şehit oldu” dedi.

TSK’DAN AÇIKLAMA    

Genelkurmay Başkanlığı’ nın resmi intermet sitesinde yayımlanan açıklamada; “05 Eylül 2012 tarihinde saat 21.15 sıralarında, Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Mühimmat Depo Komutanlığında, el bombalarının depolandığı bir cephanelikte yapılan çalışma esnasında, henüz bilinmeyen bir nedenle meydana gelen patlama sonucunda, 25 askerî personel şehit olmuş, 4 askerî personel hafif şekilde yaralanmıştır.  Olayla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır.Elim olay sonucu hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve meslektaşlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz” denildi.

25 ŞEHİT   

Türkiye’yi sarsan patlama Afyonkarahisar’da dün saat 21.15 sıralarında meydana geldi. Ataköy’deki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda erler, erbaşlar, astsubaylar ve subaylar 4-5 gündür mühimmat tasnifi yapıyordu. Ancak bu tasnif sırasında bir el bombasının patlamasının ardından patlamalar meydana geldi.  Kent merkezine yakın kışladaki patlama, çevrede deprem korkusu yarattı. Afyonlular kendilerini dışarıya attı. Çok sayıda evin camları kırıldı. Kışlaya yakın evlerin tamamı boşaltıldı. Kentte elektrik kesintisi oldu. Ama bilançonun ağırlığı gün ışıyınca ortaya çıktı. Sayım yapan ekipteb aralarında subayların da bulunduğu 25 askerimiz şehit düşmüştü

25 ASKER ŞEHİT, 4 ASKER YARALI

Patlamada depoda bulunan 25 asker şehit oldu. Yaralanan askerler Hasan Boncuk, Fethi Tuna, Soner Güleçyüz, Fatih Yüksel, Mustafa Durmaz ve Ramazan Yılmaz ile vatandaşlar Emrah Ulufer, Kevser Dalkılıç ve Sevilay Türk, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi  altına alındı.

Yaralılardan Ulufer, Dalkılıç ve Türk tedavilerinin ardından taburcu edildi. Yaralı askerlerin tedavileri devam ediyor.

KOCATEPE’DE YANGIN

Patlamanın ardından etrafa yayılan kıvılcımlar nedeniyle yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Büyük Taaruz’un yaşandığı Kocatepe sırtlarında yangın çıktı. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi gönderildi. Patlamanın ardından cephanelikteki müthimmat ve el bombalarının çevreye saçılması nedeniyle itfaiye ve ambulanslar kışlaya giremedi.

BOMBA İMHA EKİPLERİ BÖLGEDE

El bombalarının imhası için ise bomba imha ekipleri bölgeye sevkedildi. Yeni bir patlama ihtimaline karşın bölge güvenlik güçlerince kordon altına alındı. Patlamanın ardından çıkan büyük yangın birkaç kilometrelik alana yayıldı. Yangının çıktığı yerin yakınında başka bir cephaneliğin olması üzerine söndürme çalışmaları bu bölümde yoğunlaştırıldı. İtfaiye, patlama riski nedeniyle sadece yangının yayılmasını engelleyebildi.

ZIRHLI ARAÇ İSTENDİ

Patlama sonrasında çevreye saçılan parçalar nedeniyle bölgede geniş çaplı güvenlik koridoru oluşturuldu.Yangın devam ederken, yeni patlama olasılığına karşı depoya girilemedi. Bölgeye girmek için olay yerine zırhlı araç istendi.

HASTANEYE AKIN ETTİLER

Patlamanın ardından aralarında kırılan camlardan yaralanan sivillerin de olduğu 7 kişi hastanelerde tedaviye alındı. Patlama sonrası çok sayıda vatandaş kan vermek için hastanelere koştu. Kan vermek için hastaneye koşan Afyonkarahisarlılar uzun kuyruklar oluşturdu. Belediye ekipleri, anonslar yaparak paniğe kapılan vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ndeki yaralı askerlerden 2’sinin Emrah Uluer ve Hasan Boncuk olduğu ve sağlık durumlarının da iyi olduğu belirtildi.

Türk Kızılayı’nın kan bağış otobüsü, yaralananlar için kent merkezinde kan bağışı aldı. Türk Kızılayı, takviye amacıyla Bursa Kan Merkezi’nden 100 ünite kanı da Afyonkarahisar’a ulaştırdı.

Başbakan Erdoğan ORG.ÖZEL’İ ARADI

Başbakan Tayyip Erdoğan, gece saatlerinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile görüşerek patlama hakkında ilk bilgileri aldı.

ASKER AİLELERİ KIŞLAYA KOŞTU

Patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları kente akın etti. Çok sayıda aile, asker evlatlarından haber alabilmek için nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında bekliyor.

KIVRIKOĞLU BÖLGEDE

Gece saat 02.00 sıralarında ilk iki patlamaya göre daha küçük çaplı bir patlama daha meydana geldi. Saat 21.15’teki patlamanın ardından başlayan yangın 4 saat sonra kontrol altına alınarak tamamen söndürülünce, soğutma çalışmasına başlandı. Diğer yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Afyonkarahisar’a giderek patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda incelemelerde bulunuyor. Orgeneral Kıvrıkoğlu’na bölge komutanları ve ilin yerel yöneticileri eşlik ediyor.

EROĞLU: PATLAMALAR OLABİLİR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
8 tane yaralı var. Çok büyük bir acı. Bir değerlendirme yaptık. Şunu ifade etmek isterim. Bölgede patlama nedeniyle pek çok el bombası dağılmış durumda. Muhabiri el bombasıyla gezerken gördük. Çok büyük bir acı. Bu bölgeye hiçbir vatandaşın girmemesi lazım. Uzman ekipler geldi.

Bunlar kontrollü şekilde patlatılacak. Vatandaşlar endişe etmesin zaman zaman araziye dağılan el bombaları patlatılacak.

Gece bir yangın oluştu. Yangında bütün itfaiye teşkilatı buradaydı ama civara mühimmat saçıldığı için içeri giremedik.

Burada acısı büyük olan yakınları var. Ateş düştüğü yeri yakar, milletimizin başı sağ olsun.

Başbakan Afyon’a gelecek mi?

Hayır efendim burada yapılacak bir şey yok. Şu anda başbakanımızın ya da genelkurmay başkanımızın gelmesini gerektirecek bir durum yok. Duruma zaten buradaki arkadaşlar el attı.

İglo tipi bir cephanelik, el bombalarının bulunduğu bir cephanelikte sayım yapılırken içeride bir el bombasının kaza nedeniyle patlaması sonucunda maalesef büyük bir patlama meydana gelmiş, arkasından yangın meydana geldi.

İki astsubay, iki uzman, 21 erbaş, toplam maalesef 25 şehidimiz var. Kazanın nedenini araştırıyorlar, ama tamamen bir kaza neticesi, el bombasının yere düşmesi sonucu meydana gelen bir patlama. Pakistan’da Hindistan’da da oldu. Acı bir hadise, bir kaza neticesinde olan bir husus.

Vatandaşlarımız dikkat etsinler, herhangi bir şekilde el bombası gördükleri zaman dikkat edilmesi gerekiyor, bunlar patlatılacak.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q2MAQX-RnF4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tn9Sgr2uIWo[/youtube]

YORUMLAR
  1. Batuhan İrtiş dedi ki:

    Tüm şehitlerimize Allah”tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum…Şu bir gerçek ki Atatürk”ün büstü heykeli hayatta yok olmaz…