site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Acı ama gerçek, pamuk bitti

Acı ama gerçek, pamuk bitti
23.08.2015
A+
A-

murat-emil (1)

Bir zamanlar Selçuk’un simgesiydi. Desteklemesi azaldı, prim düştü, ihracat etkiledi derken ovada pamuk kalmadı. Selçuk’ta bu yıl sadece bin dekar kadar pamuk ekildi.

Selçuk ovasında şu sıralar tam anlamıyla pamuk şoku yaşanıyor. Ovada stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerin başında gelen pamuk bu yıl, bamya, börülce gibi ürünlerle aynı miktarda ekildi. 20 yıl öncesine kadar pamuk döneminde “kar yağmış” gibi bembeyaz bir örtüye bürünen Selçuk’ta bu sezon sadece bin dekar pamuk ekildi. Pamuğun artık ekilmiyor olması bu işin ehilleri tarafından “büyük kayıp” olarak nitelendiriliyor. Selçuk ovasında yetiştirilen pamuğun yüksek girdi maliyetlerinin karşısında ürünün para etmemesi pamuğun beyaz altın saltanatını bitirdi. Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçinin pamukta dibe vurmasını sağladı.

İlçede her geçen gün pamuğa olan ilgi azalırken, yerine farklı ürünler ekilmeye başlandı. Uzun yıllar devam pamuktaki düşüş, üreticiyi başka ürünlere yönlendiriyor. Pamuktan umduğunu bulamayanlar ise domates ve mısıra yöneliyor. Pamuğun geçen yıl 2 bin dekar alana ekilmesinin ardından bu yıl rakam oldukça aşağıya düştü. Pamuk gibi denge unsuru bir ürünün ekilmiyor olmasının üzücü olduğunu söyleyen çiftçiler, “Pamuk desteklemeleri az olunca üretici farklı ürünlere yöneldi. Gelecek yıl ekim oranı belki artabilir. Fakat böyle devam ederse pamuk üretimi durabilir” şeklinde konuştu.

pamuga-borsa-soku (1)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    AKP nin bitirdiği herşey gibi pamuk ta bitti..

  2. Dalyork dedi ki:

    Desenize Selçuk’ta karpuz ile aynı kadari paylaşacak.