site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

30 Ağustos Zafer Bayramı Selçuk’ta Coşkuyla Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı Selçuk’ta Coşkuyla Kutlandı
31.08.2020
A+
A-

Selçuk Atatürk Anıtında düzenlenen 30 Ağustos törenlerine Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İlçe Emniyet Müdürü Özgür Çekçeki, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Önder Ortoğlu, Milli Eğitim Müdürü Cezayir Bilekli, İlçe Sağlık Müdürü İsmail Yalçın, İlçe Müftüsü Hasan Kırkan, Nüfus Müdürü Meral Özçer, Yazı İşleri Müdürü Mehmet Veysel Badem, Siyasi Parti Temsilcileri, Daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile pandemi dolayısıyla sınırlı sayıda vatandaş katıldı. Selçuk Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtına sunumuyla başlayan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni Vildan Turan yaptı. Turan konuşmasında, ‘‘Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, değerli misafirler “Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması ile yurdumuz tamamen elimizden çıkmış. Mondros Mütareke sinin 7.maddesine dayanarak İtilaf güçleri İngilizler’in desteği ile ülkemizi işgal etmişlerdi. Batıda Yunanlılar, güneyde Fransızlar, Güney Batıda İtalyanlar, yüzyıllardır bağımsız olarak yaşadığımız topraklarda esir hayatı sürmemizi istemişlerdir. Türk Milletinin bu durumu kabul etmesi mümkün değildir. 19 Mayıs 1919 ‘da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla lideri ile kucaklaşan Anadolu Kurtuluş Savaşını başlattı.
Misak’ı Milli Sınırları içinde “Vatan bir bütündür parçalanamaz” görüşünden hareketle düşmanla mücadele kararı alınmıştı. Kuva-i Milliye ruhu ile başlayan İstiklal Savaşı 1.İnönü Muharebesinde düzenli ordunun kurulması ile devam etti. İlk başarı Doğuda Ermeni Çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra Batı cephesinde Yunanlılara karşı 1.ve 2.İnönü Muharebeleri ile büyük bir darbe indirildi. Yunan ordusu İngiliz desteği ile Kütahya’yı, Eskişehir’i ele geçirip Ankara Polatlı önlerine kadar gelmeyi başarmıştı. Ordumuzun daha fazla zayiat vermemesi için Ordu Sakarya nehrinin doğusuna çekilmiş, Amasya genelgesi den sonra askerlik görevinden istifa ederek sivil olarak mücadeleye devam eden Mustafa Kemal’e Meclis tarafından askerlik görevi yeniden iade edilmiştir. Ordunun başına Geçen Mustafa Kemal “Hattı Müdafaa yoktur, Sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile sulanmadıkça terk edilemez” emri ile 22 gün 22 gece süren, Subaylar Savaşı dediğimiz Sakarya Meydan Muharebesi ile orduyu yeniden Taaruz gücüne ulaştırmıştır.
23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal’e “gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verildi. Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı. 1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. İstanbul’daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos’ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te vardı. Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline “dur” diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük ZAFER YILI KUTLU OLSUN.
Bugün de Doğu Akdeniz ve Ege ‘de Yunan ve italaf güçleri 1. Dünya savaşı sonrası ulaşamadıkları, Mondros ve Sevr antlaşması ile elde edemedikleri güçleri elde etme çabaları bugünde devam etmektedir.
YAVUZ, FATİH, BARBAROS HAYRETTİN Paşa gemilerimizin başarılarından rahatsız olan güçlere bir kere daha millet olarak Möntrö ve Lozan’ı hatırlatırız” dedi.
Program Selçuk Şehit Ömer Halisdemir İMKB 10. sınıf öğrencisi Yiğit Özgür Öngen’in 30 Ağustos isimli şiiri okuması ile devam etti.
Kutlama programı daha sonra Selçuk Şehitliğinde protokol üyelerinin şehitlerimizin kabirlerine karanfil bırakarak Selçuk Müftüsü Hasan Kırkan eşliğinde duaların edilmesiyle sona erdi.
Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci ve Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel yakın zamanda elim bir trafik kazasında kaybettiğimiz ilçemizin tanınmış sevilen hayırsever insanı ve Kızılay eski başkanı Zeliha Vişne’nin kabrini ziyaret ederek dua ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.